Xabi Alonso Bundesliga rekorunu kırdı, şampiyonluk kapısını araladı

Xabi Alonso'nun yönettiği Bayer Leverkusen, tarihinin ilk Bundesliga şampiyonluğuna ilerliyor. İspanyol teknik adamın yönettiği takım, Mainz'ı evinde 2-1'le geçtiği maç sonrası yenilmezlik serisini 33 maça çıkarıp rekoru eline geçirdi.

Spor 25 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Xabi Alonso bu sezon Leverkusen'in başında çıktığı hiçbir maçı kaybetmedi.

İspanyol teknik adam Xabi Alonso, kariyerinin ilk a takım tecrübesini yaşadığı Bayer Leverkusen’le rüya gibi bir sezon geçiriyor. 23 haftanın geride kaldığı Bundesliga’da 19 galibiyet, dört beraberlikle yoluna namağlup devam eden kırmızı-siyahlılar, genç teknik adam önderliğinde 61 puanla ligin zirvesinde yer alıyor. 2023-24 sezonunda tüm kulvarlarda şimdiye kadar çıktığı 33 maçın hiçbirinde sahadan yenik ayrılmayan Leverkusen, 2019-20 sezonunda üst üste 32 maçta yenilmeyen Bayern Münih’in rekorunu eline geçirdi. Bu başarıda aslan payı ise kuşkusuz genç teknik adam Xabi Alonso’ya ait.

Futbolculuğu da üst düzeydi

Futbol kariyerine Real Sociedad altyapısında başlayan İspanyol, orta sahada gösterdiği etkili futbolla genç yaşında tüm ilgileri üzerine çekmişti. San Sebastian’da yaptıklarıyla İngiltere kapılarını kendine aralayan Alonso, 2004 yazında henüz 23 yaşındayken 16 milyon euro bonservis bedeliyle Liverpool’un yolunu tutmuştu. İngiliz devinin efsane kaptanı Steven Gerrard’la orta saha ikilisini oluşturan Alonso, Liverpool’un başarılarında en önemli rol oyuncularından biri olarak pay almayı bilmiş, Premier Lig’de geçirdiği süreçte dünyanın en etkili orta saha oyuncularından biri olarak gösterilmeye başlanmıştı.,

En kritik anlarda sorumluluk almaktan çekinmedi

2005 yılında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan ve tarihin en iyi Şampiyonlar Ligi Finali olarak gösterilen maçta Liverpool formasıyla sahada olan Xabi Alonso, devre arasına Milan karşısında 3-0 yenik giren takımın bir parçasıydı. İkinci yarıya çok hızlı başlayıp skoru 3-2’ye getiren, 60’ıncı dakikada ise penaltı kazanıp eşitlik şansını yakalayan Liverpool’da herkesin eli ayağı titrerken topu o alıp beyaz noktaya dikti. İşin ilginç yanı kulüp futbolunun zirve organizasyonunun şampiyonluk maçında penaltıyı kullanmak için gerilen Alonso, o gün profesyonel kariyerinde ilk kez penaltı atmaya hazırlanıyordu. Herkesin heyecandan ve baskıdan dolayı sorumluluk almaktan kaçtığı yerde İspanyol orta saha penaltı vuruşunu kullandı. İlk anda Dida köşeye giden şutu engellese de seken topta fileleri bulmayı başaran Alonso skora 3-3’lük dengeyi getirdi ve İstanbul mucizesinde kupayı kaldıran Liverpool’un geri dönüşünü tamamlayan isim olmayı başardı.

Xabi Alonso, İstanbul’da oynanan 2005 Şampiyonlar Ligi Finali’nde.

Real ve Bayern’in maestroluğunu yaptı

Liverpool sonrası kariyerinde önce Real Madrid, ardından da Bayern Münih formalarını terleten Alonso, iki takımda da oyun kurgusunun merkezinde yer alıp en çok sorumluluğu üstlenen oyuncu olarak ön plana çıktı. Dünya devlerinde işin göbeğindeki oyuncu olarak geçen kariyerine bir Dünya Kupası, iki Avrupa Şampiyonluğu, iki Şampiyonlar Ligi, iki UEFA Süper Kupa, bir La Liga şampiyonluğu ve üç Bundesliga şampiyonluğu sığdırmayı başaran Alonso, 2017’de futboldan emekli olduğunda zaten tarihin en başarılı futbol figürleri arasına adını yazdırmayı başarmıştı.

Real’de pişti, evinde ısındı, Leverkusen’e hazırlandı

Futbolu bıraktıktan sonraki bir sene içerisinde teknik direktörlük kurslarını tamamlayıp lisanslarını toparlayan Alonso, takım elbiselerle kulübede yer almak için ilk adres olarak Real Madrid’i seçti. Real Madrid’in altyapısında 2018 yazında göreve başlayıp genç futbolcularla stajını yapan İspanyol yıldız, genç oyuncularla olan iletişimini daha rekabetçi bir ortamda test edebilmek için doğduğu yere dönme yolunu seçti.

Bir sene Real Madrid altyapısını yönettikten sonra 2019 yazında Real Sociedad’ın B takımının başına geçen Alonso, burada üç sezonda toplam 98 maça çıkacağı uzun bir maratona girişti. Üçüncü ligden La Liga B’ye çıkardığı takımını 2022 sonunda bırakan genç İspanyol teknik adam, artık rekabetçi düzeye hazır olduğunu hissettiğinde ise Bayern formasıyla kariyerinin sonunda harikalar yarattığı Almanya’yı kariyerine başlamak için ideal yer olarak seçti.

Alonso teknik direktörlüğünde de, futbolculuğunda olduğu gibi sakin bir imaj çiziyor.

Bayern dört atınca Leverkusen fırsatı doğdu

2022-23 sezonuna Bundesliga’da çıktığı ilk üç maçın üçünü de kaybederek başlayan Bayer Leverkusen’de, dönemin teknik direktörü Gerardo Seoane sorgulanmaya başlandı. Yine de sabır gösterilen İsviçreli için bardağı taşıran son damla ise sekizinci haftada geldi. Bayern Münih’e 4-0 yenilip, 18 takımlı Bundesliga’da 17’nci sıraya gerileyen Leverkusen, Seoane’nin görevine son verip Xabi Alonso’yu takımın başına getirdi. Xabi Alonso yeni takımıyla ilk maçına 8 Ekim 2022 tarihinde Schalke karşısında çıktı. Rakibini henüz ilk maçında 4-0’la bozguna uğratan Alonso, Bundesliga’ya flaş bir başlangıç yapmış oldu.

Sezonun devamında üst üste galibiyetler elde eden İspanyol teknik adam, 17’nci sırada devraldığı takımı Leverkusen’i sene sonunda altıncı sıraya kadar yükseltip UEFA Avrupa Ligi biletini almayı başardı. Bu başarısıyla gelecek için umut vermeye başlayan Alonso, herkesin gözü önünde genç bir teknik adamın doğuş hikayesini de tüm dünyaya haykırmış oldu.

İlk tam senesinde şampiyonluğa yürüyor

2023 yazında ilk kez Leverkusen’le kamp süreci geçirip transfer politikasını yönetme imkanına sahip olan Alonso, bu sezon üç farklı kulvarda da yoluna yenilgisiz devam ediyor. Bundesliga’da en yakın rakibi Bayern Münih’in sekiz puan önünde lider konumda bulunan Leverkusen, tarihini ilk lig şampiyonluğuna Alonso önderliğinde ulaşmak istiyor.

Takımı için işler böyle giderken Alonso’nun bireysel kariyerinin nereye gideceği de merak ediliyor. Sene sonunda iki eski takımı olan Liverpool ve Bayern Münih teknik direktörleriyle yollarını ayıracağını açıklamışken, başarılı geçirdiği sezon sonrası Alonso nereye gidecek, ya da Leverkusen’de kalacak mı soruları tüm futbol severlerin akıllarını meşgul ediyor.

Savaşı reddetti, Samsunspor'a can verdi: Markus GisdolSavaşı reddetti, Samsunspor’a can verdi: Markus Gisdol

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.