İsmail Kartal, Ali Koç’u kurtarabilir mi?

Fenerbahçe'de 3. İsmail Kartal dönemi resmen başladı. Kartal'ın daha önceki dönemlerinde ikinci olan sarı lacivertliler bu kez hedefe ulaşabilecek mi? Bu Ali Koç ve taraftarlara bağlı...

29 Haziran 2023
İsmail Kartal 3. kere Fenerbahçe'nin başına geçti.

Son şampiyon Galatasaray, Okan Buruk yönetiminde çalışmalara başladı. Sezonun ikinci yarısında büyük bir çıkış yakalayan Beşiktaş Şenol Güneş ve oturmuş kadrosuyla şimdiden en büyük favorilerden gösteriliyor. Fenerbahçe ise Jorge Jesus ile Türkiye Kupası’nı 11 Haziran’da kazandıktan sonra uzun süre teknik direktörsüz kaldı. Ve sonunda Kurban Bayramı’nın 1. günü ‘en zor dönemlerde camiamızın bir neferi olarak hiçbir sorumluluktan kaçınmayan’ ifadesi kullanarak İsmail Kartal 1 yıllığına açıklandı.

Fenerbahçe’de 10 yıl forma giydi

İsmail Kartal, sarı-lacivertli takımda 1983-1993 yıllarında 10 yıl forma giydi. Kartal, futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından 1998-1999 sezonunda Alman teknik direktör Joachim Löw’ün 2012-23 sezonunda Aykut Kocaman’ın yardımcısı olarak çalıştı.

Fenerbahçe son şampiyonluğunu İsmail Kartal, Ersun Yanal’ın yardımcısıyken yaşadı.

İsmail Kartal hep nefer oldu!

Fenerbahçe 2014-15 sezonunda şampiyon olduktan sonra dönemin başkanı Aziz Yıldırım, teknik direktör Ersun Yanal’ı kapının önüne koydu. Kriz ortamı varken Yıldırım, teknik direktörlük krizini Yanal’ın yardımcılığını yapan İsmail Kartal’ı göreve getirerek çözdü. Zaten başka teknik direktörlere bakmaya ne vakit ne de para vardı. Camianın çocuğu İsmail Kartal kendini ateş çemberinin içinde buldu.

Sarı-lacivertliler, 25 Ağustos 2014’te oynanan TFF Süper Kupa maçında Galatasaray’a penaltılarda üstünlük kurarak şampiyonluğa ulaştı. Ancak bu bile tepkileri durdurmadı. Şampiyon yapan hocadan sonra geldiği için devamlı eleştiri altındaydı. Sarı lacivertliler zirve yarışında var oldu. Rize’de 5 gol atıp İstanbul’a lider olarak dönerken takım otobüsü Trabzon’da -ki hâlâ olayın faili meçhul kalması Türkiye’nin ayıbıdır- saldırıya uğramasa şampiyon olabilirdi. Yabancı oyuncular Türkiye’den ayrılmak istedi. Galatasaray’a geçildiler. Bu hikayenin bir bölümüydü.

Bak şu işe... Arda Güler, Maradona'dan pahalı! Bak şu işe… Arda Güler, Maradona’dan pahalı! 

İsmail Kartal’a istediği transfer yapılmadı

İkinci bölümde ise İsmail Kartal’a yapılmayan transferler vardı. Kartal, ısrarla bir golcü transferi istemiş ancak Aziz Yıldırım sadece orta saha oyuncusu Diego Ribas’ı almıştı. Bir Beşiktaş maçında Emenike’nin formasını çıkarmasıyla yaşanan kriz İsmail Kartal’ı haklı çıkardı. Alınmayan golcü belki Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna mal oldu. Aziz Yıldırım, bir sezon sonra Vitor Pereira’ya Van Persie, Nani, Kjaer gibi dünyaca ünlü isimler transfer ederken hiçbir isteği yapılmayan, elindekilerle idare etmek zorunda kalan İsmail Kartal’a veda edildi.

Uzaklarda doğdular, 'Bizim çocuklar' oldularUzaklarda doğdular, ‘Bizim çocuklar’ oldular

İdare etsin diye getirildi, Fenerbahçe’yi tedavi etti

Pereira ile İsmail Kartal’ın kaderleri bir kez daha 2021-22 sezonunda kesişti. Vitor Pereira’nın ayrılmasından sonra Fenerbahçe uzun süre teknik direktörsüz maçlara çıktı. Takım tam anlamıyla kaostaydı.

Bazı teknik direktörler, sadece kendi vahalarında güçlüdür. Misal Del Bosque. Oynadığı Real Madrid ile şampiyonluklar yaşadı. Beşiktaş’a geldi, yapamadı. Ülkesine dönüp İspanya Milli takımı’nda Dünya ve Avrupa Şampiyonası’nda kupayı kaldırdı. Bu açıdan İsmail Kartal, Del Bosque’ye benziyor.

Fenerbahçe’den sonra Konyaspor, Rizespor, Ankaragücü, Gaziantepspor ve Eskişehirspor’da çalıştı, hiç birinde başarılı olamadı. Başkan Ali Koç, işte tam bu anda İsmail Kartal için kritik bir karar verdi. Kartal’ı kendi topraklarına geri döndürdü. Ondan beklenen sezonu tamamlayıp gelecek ünlü yabancı teknik direktöre (Jorge Jesus) kadar takımı idare etmesiydi. Ama İsmail Kartal elini taşın altına koydu. Takımı idare değil tedavi etti.

Vitor Pereira’dan sonra göreve geldiğinde İsmail Kartal’ın yanında hiçbir yönetici yoktu.

Tek başına basın toplantısı

Göreve geldiği gün Ali Koç eleştiri altındaydı. Basın toplantısına tek başına çıktı. Önce takımın kurgusunu oturtmaya çalıştı. Soyunma odasındaki düzene karşı çıkan Mesut Özil ve Ozan Tufan’ın biletini kesti. Ali Koç ona destek verince bu isimler kadro dışı bırakıldı. Dağılmış oyuncuları topladı. Takımın tek santrafor oynayabilecek futbolcusu Serdar Dursun’u kullanmaya başladı. Orta alanı çok koşan Miguel Crespo ile Miha Zajc’a teslim etti. Bright Samuel Osayi sağ bekte kullanılmaya başladı. Savunmanın ortasında Serdar Aziz ile Kim Min Jae’yi kullandı. Fenerbahçe taraftarının eleştirilere maruz bıraktığı Rossi en iyi dönemini İsmail Kartal ile geçirdi. İrfan Can Kahveci, Mert Hakan Yandaş onunla canlandı. Şu an gidip gitmeyeceği tartışılan 18 yaşındaki yıldız Arda Güler’i oynatmaya başladı. En çok eleştiriyi ona az görev verdiği için aldı. Ama bir yıl sonra Ali Koç’un göreve getirdiği dünyaca ünlü teknik direktör Jorge Jesus da Arda Güler için İsmail Kartal ile aynı şeyi söyleyecekti: Fiziksel olarak yeterli değil.

Ali Koç, Jesus için İsmail Kartal’a veda edeken başarılı teknik direktör gözyaşlarını tutamadı.

İsmail Kartal, takıma o kadar olumlu bir etki yaptı ki sarı lacivertli taraftarlar bölündü. Bir kısım Jorge Jesus’un gelmesini isterken bir kısım İsmail Kartal ile devam edilmesini savundu. Ali Koç’un tercihi Portekizli teknik direktör oldu. Ali Koç, takımı şampiyon yapan hocalara bile yapılmayan bir törenle İsmail Kartal’a veda etti. İsmail Hoca ailesiyle geldiği törende gözyaşlarını tutamadı. Jesus’un bir dediği iki edilmedi. Birçok transfer yapıldı. Türkiye Kupası kazanıldı ama ligde şampiyonluk kaybedildi.

Hac’ı bırakıp Fenerbahçe’ye koştu

Sarı-lacivertli ekip, Kartal yönetimindeki iki döneminde tüm kulvarlarda çıktığı 67 resmi maçta 42 galibiyet, 15 beraberlik ve 10 mağlubiyet yaşadı. Bu müsabakalarda 130 gol atan Fenerbahçe, kalesinde ise 62 gol gördü. İsmail Kartal’a Fenerbahçe kapıları kapanmış gibiydi. çok değil 1 yıl sonra hoca hac için Mekke’deyken Fenerbahçe’den görev emri aldı. Her şeyi bıraktı koşarak sarı lacivertli renklere gitti.

Galatasaray ve Fenerbahçe harcama limitinde rakipleri katladı! Beşiktaş'a büyük şokGalatasaray ve Fenerbahçe harcama limitinde rakipleri katladı! Beşiktaş’a büyük şok

Yaptıkları yapacaklarının garantisi

Daha hazır görünen Beşiktaş ve Galatasaray’a karşı İsmail Kartal ne yapabilir? Hocanın yaptıkları yapacaklarının garantisi. Ondan bir yıllık sürede başarı isteniyor. Başkan Ali Koç, Jesus’a gösterdiği güvenin aynısını gösterirse, taraftar kendi içinde bölünmez destek için tek ses olabilirse ‘Fenerbahçe’nin neferi’, Kanarya’yı başarıya uçurabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.