Of, of… Nasıl gelecek play-off!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'Naklen yayında çok aşağıdayız' diyerek play-off'a yeşil ışık yaktı. Ancak gelecek sezon 19 takımın mücadele edeceği Süper Lig'de play-off maçları için boş takvim günü bulunmuyor.

28 Eylül 2023
Mehmet Büyükekşi play-off'a yeşil ışık yaktı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tivibu Spor’a yaptığı açıklamada, play-off sistemiyle ilgili bir önyargıları olmadığını söyledi. Yayın gelirinin 90 milyon dolar’a düşeceğini belirten Büyükekşi’ye göre hedef marka değerini yükseltmekti. TFF Başkanı, “Bu play-off’la mı olur, çalışmalar da bununla ilgili aslında. Seyir zevki yüksek, hem televizyonlarda hem de statlarda seyirci sayısını artırmamız lazım. Ekonomik olarak bu geliri artırabilmek birinci öncelik. Play-off sistemi gelirse derbilerin sayısı artabilir. Yıl sonuna kadar bu kararların belirlenmesi lazım. Netice çıktıktan sonra naklen yayın görüşmesi olacak” dedi.

KKM’yi eritir gibi takım sayısını azaltacak

Başkan Büyükekşi’nin gelirleri artırmak istemesine saygı duymakla beraber Türkiye’nin şu anda uygulanan çift devreli lig sistemiyle play-off yapması mümkün gözükmüyor. Pandemide küme düşmenin kaldırılması ve Kahramanmaraş Depremleri’nden sonra 2023-24 sezonunda Süper Lig’de 20 takım bulunuyor. Hükümetin, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını eritmek istemesi gibi federasyon da takım sayısını kademeli olarak düşürmek istiyor. Play-off’un gelmesi düşünülen 2024-25 sezonunda Süper Lig’de 19 ekip olacak. Takımlardan biri her hafta bay geçecek. Yine 38 hafta lig mücadelesi sürecek.

Avrupa kupalarına format atıldı! İşte yeni düzenlemeAvrupa kupalarına format atıldı! İşte yeni düzenleme

Avrupa kupalarında sistem değişiyor

Daha çok maç oynanmasının yolunu açan play-off sistemini  zor hale getiren gelişme ise Avrupa kupalarında formatın değişmesi. Bu sezon Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş 6 grup maçına çıkacak. Eylül ayında bir, ekimde iki, kasımda iki ve aralıkta bir Avrupa kupası maç haftası bulunuyor. 2024-25 sezonundan itibaren Avrupa kupaları formatı değişiyor. Oluşturulan lig formatına göre Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde takımlar 4’ü içerde 4’ü dışarıda olmak üzere 8 farklı takım ile 8 maç oynayacak. 2024-25 takviminde eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında iki Avrupa maç haftası olacak. Eylül, ekim ve kasım aylarında milli takım maçları için verilen 3 ara bulunuyor. 2024-25 sezonunda bu durum devam edecek. Türkiye Kupası maçlarını da yerleştirdiğinizde takvimde boş yer kalmıyor. Bu durumda ekstra play-off maçlarının ne zaman yapılacağı tam bir muamma.

Tek çare iki gruplu sistem

Bu durumda Süper Lig’de play-off oynatmak için tek çare ligi iki grupa bölmek olarak gözüküyor. Bu da statüde büyük bir değişiklik gerektiriyor. 10 ya da 12 takımın bulunduğu iki grupta maçlar oynandıktan sonra takvimde play-off maçları için yer açılabilir. Ancak burada da şu sorun ortaya çıkıyor: Dört büyükleri iki gruba dağıttığınız takdirde derbi maçları yine istendiği kadar çok olmayacak.

Böyle yeşillendi Olimpiyat Stadı! Hulk sahadaBöyle yeşillendi Olimpiyat Stadı! Hulk sahada

Marka değerini gıda boyasıyla artırmak!

TFF Başkanı Büyükekşi, ısrarla marka değerini artırmak istediklerini söylüyor. Ancak gıda boyasıyla yeşile boyanan sahaları, aldatmak için kendini yere atan oyuncuları, her düşmeye faul çalan hakemleri,  maç sonu televizyonlarda boy gösterip suçlamalar yapan yöneticileri bırakıp play-off’la işlerin çözüleceğini sanmak akıl tutulması.

Bu arada şu bilgiyi verelim. TFF de artık saha zeminlerinin durumuna isyan etmiş durumda. Statlar, kulüplere, belediyelere ve spor bakanlığına ait olduğundan federasyon müdahale edemiyor. Ancak kulüplere verilen paranın kaynağından kesilerek, zeminleri düzeltme işleri için bir bakım firmasıyla anlaşılması planlanıyor. TFF bu kararı çıkartmak için hazırlık yaparken zaten yayın geliri düşen kulüplerin buna tepkisi merak konusu.

Büyükekşi’nin kadın ve çocukları staduma çekmek için bulduğu konser projesi ilk maçta çöktü.

Ne oldu aile konserleri!

Burada bir fikri takip de yapalım. Mehmet Büyükekşi, geçen sezon başında aileleri stadyumlara çekmek, marka değerini artırmak için her hafta bir maç öncesi sanatçıların konser vereceğini açıklamıştı. Hatta 2022-2023 sezonunda Süper Lig’in açılışındaki İstanbulspor-Trabzonspor maçında Madrigal Grubu sahne almıştı. Büyükekşi’nin projesine göre konser paraları sponsorlardan alınacaktı. Ne oldu o konserler? Şimdilerde konuşulan play-off sisteminin akibeti o aile konserlerinin sonuna benzeyecek mi? Zaman gösterecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.