Fransa’nın genç ve gay yeni başbakanı, Macron Boy Gabriel Attal

14 Ocak 2024

15 yaşında henüz bir lise öğrencisiyken kendisinden 24 yaş büyük Fransızca öğretmenine “Ne yaparsan yap seninle evleneceğim” demişti. 25 yaşındayken Alain Minc’e 30 yıl sonra kendisini cumhurbaşkanı olarak görmek istediğini söylemişti. 

Emmanuel Macron lisedeki Fransızca öğretmeniyle 2007 yılında evlendi. “La République En Marche/ Cumhuriyete Yürüyüş” Hareketi (REM) kurucusu olarak 2017 yılında Fransa Cumhurbaşkanı seçildi. Macron’un siyasetin en tepesine taşınmasıyla hakkında birçok tartışma başladı. 

Sadece siyasetteki birdenbire yükselişi değil özel hayatı da mercek altına alındı. Macron’un kendisinden 24 yaş büyük Fransızca öğretmeni ile evli olması magazin dünyasının ilgisini çekti. Dedikodu kazanı kaynamaya başladı. Manşetler yeni cumhurbaşkanının neden böyle bir evliliği tercih ettiğini kestirmeye çalıştı. Ancak eleştiriler öyle izansızdı ki Emmanuel Macron’un eşcinsel olduğu, hatta Brigitte Macron’un transseksüel olduğu iddia edilmeye başlandı. 

Madame Macron bu iftiralara karşı dava açtı. Macron göreve geldiğinde Fransa tarihindeki en genç cumhurbaşkanı oldu. Bu hafta kendisi de Fransa’nın en genç başbakanına zirve yolunu açtı.

Gabriel Attal dört gün önce Fransa’nın en genç başbakanı unvanı ile görevine başladı. Elizabeth Borne’un istifasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından başbakan olarak atanan Attal henüz 34 yaşında bu koltuğa oturdu. Attal bu göreve gelmeden önce Fransa Eğitim Bakanı idi. Laiklikle ilgili aldığı kararlarla adından çok söz ettirdi. Attal geçen yaz laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda çarşaf giyilmesini yasakladı. Zaten Fransa’da 2004 yılından beri ayrımcılığa yol açacağı gerekçesiyle öğrencilerin üzerlerinde haç, türban gibi dini sembol taşımaları yasaklanmıştı.  

Genç Başbakan Attal, Macron’a çok yakın bir isim, hatta her şeyimi ona borçluyum diyecek kadar gönülden bağlı. Bu nedenle Fransız basını Attal’e “Macron Boy” lakabını takmış bile! 

Gabriel Attal varlıklı bir ailede büyümüş annesi Rus asıllı, babası Tunus asıllı Yahudi bir aileden geliyor. Çift film yapımcısı, hatta Pedro Almodovar ile birlikte çalışmışlar. Gabriel Attal her Science Po’lu gibi slim fit takım elbise giyiyor, kolunda vefat eden babasının saati var, McDonald’s ve Cola seviyor. iPhone’unu yanından ayırmıyor. Onu yakından tanıyanlar Macron’un hayatının hatasını yaptığını, 2027 seçimlerinde yeni Başbakan’ın başına bela olacağını iddia ediyor. 

Fransa’nın göreve yeni gelen genç başbakanı aynı zamanda açıkça eşcinsel olduğunu ifade eden ilk Fransız başbakanı unvanını da taşıyor.  Şu anda dünyada devlet veya hükümet başkanı olan dokuz eşcinsel başkan var. Attal eşcinsel olması nedeniyle eğitim hayatı boyunca zorbalığa maruz kaldığını açıklamış ve Eğitim Bakanlığı boyunca okullarda ve internette zorbalığa karşı birçok düzenleme yapmıştı. 

Gabriel Attal üç gün önce yeni kabinesini açıkladı ve genç gay başbakan eski sevgilisi Stéphane Séjourné’yi Dışişleri Bakanı olarak atadı. Bakarsınız ex’ten next olur bu kez. Attal geçen yıla kadar Stéphane Séjourné ile birlikteydi, öyle ki parmaklarında alyans bile taşıyor ancak toplum önünde yan yana görünmekten kaçınıyorlardı. Séjourné eski sevgilisinin atamasıyla en genç dışişleri bakanı unvanına sahip oldu.  

Fransa gibi ülkelerde siyasilerin özel hayatı seçmenin oy tercihini etkilemiyor. Fransa siyasi hayatı başkanlarının çalkantılı hayatlarına alışkın. François Mitterand’ın kabarık sevgili listesi, evlilik dışı kızı, Jacques Chirac’ın gazeteci sevgilisi, Valery Giscard d’Estaing’in fotoğrafçı sevgilisiyle yaptığı kaza, François Hollande’ın çapkınlıkları ilk aklıma gelenler. 

Bakalım Fransa siyasetine yapılan bu genç aşı Macron’u siyasi sıkışmışlığından kurtaracak ve yeni bir Fransız Devrimi yaratabilecek mi ?

Trendler

*Bir gün babanızın jigolo olduğunu öğrenseniz ne yaparsınız? Amazon Prime’da yayınlanan Alphonse dizisi tam da bu konuyu anlatıyor. 50 yaşlarında evli ve iş hayatında tutunamayan bir adamın 70’lerinde hala aktif olarak jigololuk yapan babasının hikayesi. Baba bir gün fazla kaçırdığı Viagra nedeniyle felç geçirince o güne kadar aralarının çok da iyi olmadığı oğlunu çağırarak müşteri portföyünü ona devrediyor. Sonra eğlence başlıyor! Dizinin başrollerinde Oscarlı Fransız oyuncu Jean Dujardin, Pierre Arditi ve Charlotte Gainsbourg var. Hafta sonu için eğlencelik bir dizi.

*Basketbolun genç yıldızlarından, Houston Rockets’ın genç forveti 21 yaşındaki Alperen Şengün batı konferansında NBA All Star oylamasında forvet oyuncuları arasında birinci sıraya yükseldi. Yine ABD’de NBA’e şimdiden göz kırpan Derin Saran, NCAA’daki ilk sezonunda US Irvine formasıyla Big West Konferansı’nda en çok sayı atan oyuncu oldu. Bu kez Avrupa’dan başarılı bir başka yetenek, milli basketbolcu İbrahim Kutluay’ın henüz 14 yaşındaki oğlu Ömer Kutluay sezon başında Real Madrid Basketbol takımına transfer oldu. Daha önünde uzun bir kariyer olan Ömer Kutluay’ın genç yaşında yaptığı bu transfer ile adını uzun yıllar duyacağız. 

*2024 yılının kaçırmak istemeyeceğiniz konserlerini şimdiden not edin.

19 Şubat 2024 Emma Shaplin

10 Mayıs 2024 Anna Netrebko-Yusıf Eyvazov

23 Mayıs 2024 Scorpions- Küçük Çiftlik Park

8 Haziran 2024 Andrea Bocelli – Tüpraş Stadyumu

8-9 Haziran 2024 Coldplay Atina konseri

12 Haziran 2024 Megadeth- Küçük Çiftlik Park

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.