Hangi kadının öfkesi tarihin akışını değiştirdi?

19 Mayıs 2024

Bir kadının intikamının ne kadar organize ve tehlikeli olduğuna tarihte birçok defa tanık olduk. 

Bayan Gucci sırf kendisine sinir olduğu için eşi Maurizio Gucci’yi kiralık katil tutarak öldürttü. “Gözleri haşlanmış balığa benziyordu” dediği kocasını nihayetinde 300.000 Euro karşılığında falcısı aracılığıyla tuttuğu kiralık katile öldürtmüştü. Hatta itiraflarında kiralık katil bulmak için bir kasap dükkanına gidip “insan öldürecek birini tanıyıp tanımadıklarını” sorduğunu bile anlattı.

Shakira buzdolabındaki çilek reçeli kavanozunun azaldığını gördüğünde aldatıldığını anlamıştı. Çünkü kendisinin çok sevdiği çilek reçelini eşi asla yemiyordu. Kendisini aldatan 12 yıllık eşi ünlü futbolcu Gerard Pique’ye “Ferrari’yi Twingo ile takas ettin, Rolex’i Casio ile takas ettin” diye bir şarkı yaptı. 

Dikkat bir kadının öfkesi tarihin akışını değiştirebilir!

Yıl 17 Şubat 1992.

Onun amacı sadece 14 yaşındaki oğlu için nafaka almaktı. Ancak Sosyalist Parti milletvekili eşi Mario Chiesa bu nafakayı ödememekte kararlıydı. Laura Sala’nın eski eşine olan öfkesi onun Savcı Antonio di Pietro’ya kadar götürdü. Eşinin rüşvet aldığını savcıya ifşa eden Sala o gün İtalya’yı derinden sarsacak domino taşını harekete geçirdiğinden habersizdi. 

Öfkeli eşin nafaka davası dünya tarihine adını yazdıran “Temiz Eller” (Mani Pulite-Tangentopoli) operasyonuna neden oldu. Savcı Antonio di Pietro’nun önünde gelen dosya sıradan bir nafaka davasından çok daha fazlasıydı. 

Harekete geçen güvenlik güçleri Sosyalist Parti Milletvekili Mario Chiesa’yı yedi milyon liret rüşvet alırken suçüstü yakaladı. Savcılık olayı derinleştirdiğinde işin içinde çok sayıda politikacı, bürokrat ve iş adamının da olduğu ortaya çıktı. 

Chiesa’nın bilgisayarından rüşvete bulaşmış yedi bin kişilik liste çıktı. Sosyalist Milletvekili Chiesa tutuklandı. Hapisteyken bir ay boyunca İtalya eski Başbakanı Benitto Craxi’ye ulaşmaya çalıştı ancak yanıt alamadı. Bunun üzerine bildiği her şeyi savcılara anlattı. 

Rüşvet sarmalı Chiesa ile başlıyor, Milano Belediye Başkanı Paola Pillitteri’nin hesabına yatan para diğer şirketlere aktarılıyordu. Milano Belediye Başkanı eski Başbakan Sosyalist Benitto Craxi’nin kayınbiraderiydi. 

Chiesa’nın itirafları öyle sarsıcıydı ki açılan soruşturmalarla üst düzey politikacılar, bürokratlar iş adamlarından oluşan 1233 kişi yargılandı. Rüşvet ve yolsuzluk tüm İtalyan siyasetini sarmıştı, ortaya çıkan skandallar zincirinde Hristiyan Demokrat Parti’nin mafya ile hareket ettiği ortaya çıkıyor, sosyalist Başbakan Craxi’nin 100 milyon dolar rüşvet aldığı ifşa oluyor, Adalet Bakanı’ndan Maliye Bakanı’na, 150 milletvekili hakkında dava açılıyordu. 

Savcılar parti ayrımı gözetmeden suçlu herkesi soruşturmaya dahil etti. Chiesa 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Soruşturmaya dahil edilen İtalya eski Başbakanı Benitto Craxi 1994 yılında Tunus’a kaçtı. İş adamları itirafçı oldu, partiler kapatıldı. 

İtalya’da yer yerinden oynuyor, halk Savcı Di Pietro’ya sonsuz destek veriyor sokaklarda yürüyüşler yapılıyordu. Diğer taraftan da savcı Di Pietro mafya tarafından tehdit ediliyor, basında hakkında karalama kampanyaları yapılıyor, Amerika’nın hatta Rusya’nın adamı olmakla suçlanıyordu. 

İtalyan tarihi mafya tarafından öldürülen savcılarla doluydu ancak soruşturmalar hukuk devletinin normları içinde yürütülürse tüm çarpık ilişkiler gün yüzüne çıkabilirdi. Savcı Di Pietro’nun kararlılığı ve halkın ona desteği dört milyar dolarlık rüşvet ağının ortaya çıkmasına neden oldu. 

İtalya’yı derinden sarsan Temiz Eller Operasyonu yolsuzluğa bulaşmış dört partinin ortadan kalkmasına neden oldu.  İtalyan Sosyalist Parti, Hristiyan Demokrat Parti, İtalyan Sosyalist Demokrat Parti, İtalyan Liberal Partisi artık yoktu. Tüm bu olaylardan sonra sahneye “Forza İtalya” diyen Silvio Berlusconi çıkacaktı. Temiz Eller Operasyonu İtalya’da Birinci Cumhuriyet’in sonunu getirdi. 

Türkiye’de son günlerde adalet-polis-siyaset üçgeninde birbiri ardına gelişmeler oluyor. Oysa bir suç örgütü lideri iki yıl önce tüm bu oluşumları tek tek anlatmış ancak kimse anlattıklarını dikkate alıp araştırmamış, soruşturmamıştı. Bugün medyamızın bazı güzide üyelerinin ve siyasilerinin iki yıl önce ifşa edilen bu ilişkiler ağını tuhaf bir şekilde ilk defa duymuş gibi davrandıklarına şahit oluyoruz.  Bu sürecin bir Antonio Di Pietro’su olacak mı, hep birlikte göreceğiz!

Meraklısı için 

Gucci Ailesi-Amazon Prime 

The Wire- Blu Tv

Gomorrah-Blu Tv

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.