Erdoğan Devlet Denetleme Kurulu başkanını görevden aldı
Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK başkanlığına atanması piyasalarda şok etkisi yaptı. Atamanın Bakan Mehmet Şimşek için de sürpriz olduğunu öğrendik. Morali bozuk olan Şimşek, atamayı soran yakınlarına 'Resmi Gazete’den öğrendiğini' söylüyormuş.
Piyasalarda şok etkisi yapan Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK başkanlığına atanmasının, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için de sürpriz olduğunu öğrendik. Şimşek’in atamayı soran yakınlarına “Atamayı cuma günü sabah saatlerinde Resmi Gazete’den öğrendiğini” söylediği belirtiliyor.
Mehmet Şimşek’in bu atama nedeniyle moralinin bozuk olduğu kaydediliyor. Şimşek’in BDDK başkanlığına atanacak kişi konusunda Cumhurbaşkanlığına çok sayıda ismin yer aldığı bir liste sunduğu ama Kavcıoğlu isminin bu listede yer almadığını öğrendik. Beraber çalışabileceği çok sayıda isim sunmasına rağmen, bu isimlerin dışında Kavcıoğlu’nun atanması, kendisine sorulmadan yapılması, doğal olarak Şimşek’in moralini bozmuş.
Şahap Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası başkanlığından alınıp BDDK başkanlığına atanması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Şimşek ve piyasalara verdiği çok önemli bir mesaj olarak algılandı. Özellikle bankacılık kesiminde bu atama ciddi biçimde moral bozukluğu yarattı. Konuştuğumuz bankacılar Merkez Bankası başkanlığı sırasında sektöre karşı kasıtlı biçimde sert bir tutum alan Kavcıoğlu’nun şimdi sektörün en üst kuruluna başkan olmasının, önümüzdeki döneme ilişkin rasyonel politika umutlarını azalttığını söylediler.
Kavcıoğlu’nun ataması basit bir atama kararı olarak değil, bundan sonrasında ekonomi yönetiminde çıkacak ihtilaflarin da bir göstergesi olarak nitelendirildi. Kavcıoğlu’nun ekonomiyi mevcut enkaz haline getiren eski ekonomik anlayışın önemli bir aktörü olduğunu kaydeden bir bankacı, “Halbuki Mehmet Şimşek’in bakan olmasıyla birlikte rasyonel politikalara dönüş için umutlanmıştık, bu atama eski anlayışın bırakılmayacağını bize gösterdi” dedi.
Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası başkanı olarak ne kadar başarısız olduğunun, zaten görev süresinde ekonomik göstergelerdeki bozulmayla ispatlandığı belirtiliyor. Asli görevi fiyat istikrarını sağlamak, yani enflasyonla mücadele olan bir kurumun başkanı olarak, belki de Banka tarihinin en başarısız başkanı olarak anılacağı hatırlatılıyor.
Piyasalarda Merkez Bankası’na olan güvenin yitirilmesinde büyük rol oynayan, siyasi bir kimlikle görev yürüten Kavcıoğlu’nun yeni ekonomik anlayışla birlikte bir göreve atansa bile, bunun ekonomiyle ilgili bir kurum olması beklenmiyordu. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası başkanlığından sonraki ekonomi bürokrasisindeki en önemli koltuklardan birini Kavcıoğlu’na vererek, bir anlamda ödüllendirmiş oldu.
Bu arada Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası başkanlığı döneminde aldığı kararlar konusunda “BDDK’nın yetkisinde olması gereken kararlara imza attığı” biçiminde eleştiriliyordu. BDDK‘nın son aylarda sessiz kaldığı, Merkez Bankası’nın dolaylı ilgi alanına giren bankacılıkla ilgili özellikle kısıtlamalara ilişkin düzenlemeleri yapıp hayata geçirmesi sektörde eleştiri konusu oluyordu. Şimdi BDDK Başkanlığına geldiğinde kurumun bağımsız olduğunu hatırlayıp, yetkili olduğu kararlarda başka kurumların karar almasına karşı çıkması sürpriz olmayacaktır. Yani Kavcıoğlu, BDDK’nın bağımsız bir kurum olduğunu, başına geçtiğinde hatırlarsa, işte o zaman eski Kurumu Merkez Bankası ile sık sık çatışması da kaçınılmaz olacaktır.
Aslında Kavcıoğlu’nun bu göreve atanmasını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’in otoritesini ve gücünü tırpanlama hareketi olarak görenler de var. Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası Başkanlığı sırasında Cumhurbaşkanına sürekli bilgi verip, ne istediyse onu yaptığını kaydeden sektör yetkilileri, bu meziyeti nedeniyle, Bakan Şimşek’in yaptıklarının yakından izlenmesi için Kavcıoğlu’nun bu göreve getirilmiş olabileceğini belirtiyorlar.
Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanlığına atanmasında Cumhurbaşkanını ikna eden kişilerin, büyük ihtimalle Cumhurbaşkanlığının ekonomi danışmanları olduğu tahmin ediliyor. Özellikle son 6 aydır Kavcıoğlu’nun Bakan Nurettin Nebati ile ilişkileri de iyice kopmuştu. Alınması gereken kararlar hakkında Bakan ve bürokratlarının hiç haberi olmadan, Kavcıoğlu’nun danışmanları kanalıyla Cumhurbaşkanına ulaşıp istediği kararları aldırdığı söyleniyordu. Şahap Kavcıoğlu’nun üniversitedeki tez hocası olan danışman akademisyenin bu göreve getirilmesinde ve Cumhurbaşkanlığı ile iyi ilişkilerinde önemli rol oynadığı hep söyleniyordu. Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanlığına atanmasında da yine aynı isimlerin rol aldığı, bu kanalla finans kesimine hakim olup kontrol etme çabalarını devam ettirmeye çalışacakları yorumları yapılıyor. Özetle; Cumhurbaşkanı Erdoğan en kuvvetli oyuncusu olarak sahaya sürdüğü oyuncusunu, yaptığı bu atama ile, bilinçli olarak sakatlanarak sahaya çıkmasına neden oldu. Bu atama Şimşek’e, ekonominin içeride ve dışarıda ihtiyaç duyulan, güven sağlama çabalarına önemli bir darbe oldu. Piyasalar en az 3-4 ay sorun çıkmadan gidileceğini, daha sonra eski anlayışın temsilcilerinin ortalığı karıştırmasını bekliyorlardı. Beklenen hareket çok çabuk geldi.