Deniz Akkaya ve kızı olayında rasyonel düşünce askıya alınmış

1 Haziran 2024
Deniz Akkaya ve 15 yaşındaki kızı iki gündür karşılıklı şiddet iddialarıyla gündemde

Kendi ergenlik dönemimdeki öfkelerim ve isyanlarımdan çok iyi bilirim, anne ve babaların zor dayanacağı çok zorlu dönemlerdir.

Bu yüzden çocukları ergenlik çağına girmiş ailelerin toplu halde psikolojik desteğe alınması gerekiyor galiba.

Çünkü o günlerde olup bitebileceklerin tek suçlusu olarak ergen çocuk gösterilirse işlerin çığırından çıkıp istenmeyen sonuçlar doğurması hep mümkün.

Bu olduğu takdirde dışardan konuşanların, fikir bildirenlerin ortada illa suçlu araması bence daima sonuçsuz kalmaya mahkum bir davranış.

Çünkü o dönemde aile içinde yaşanabilecek olayların illa da suçlu tarafı olması gerekmiyor. Bu nedenle uzman  gözetiminde psikolojik yardım alınması gerektiğini düşünüyorum.

Son günlerde Deniz Akkaya ve kızının yaşadıklarını hep bilikte okuyoruz. Oldukça ağır geçirilmekte olan bir ergenlik dönemi vakası ile karşı karşıyayız.

Bir de üstüne üstlük ortada galiba ancak uzmanın oluşturabileceği rasyonel düşünce ortamının o yardımsız, desteksiz aile tarafından askıya alınması durumu da var.

Deniz Akkaya ve diğer aile fertlerinin konuşma ve davranışlarına bakarsak onların bir an önce uzman denetiminde sakinleştirilmesi gerekiyor.

Tamam, eğer anlatılanlar doğruysa ergen kızın öfke krizleri de oldukça sert olmuş. Ama bunun ne düzeyde olacağının bir garantisi galiba kimse için hiç olmadı. Önemli olan ailenin büyüklerinin gelebilecek irrasyonel ve sert tepkilere karşı hazırlıklı ve rasyonel düşünce ile karşı durabilmeyi becermesi.

Bunu söylemek kolay ama yapmak daima çok zor olmalı. Ergenlik dönemimdeki kendi ailemden de bilirim, böyle durumlarda anne ve babalar yetersiz kaldığında ailenin diğer büyüklerinin devreye girip kontrolü sağlaması galiba tek rasyonel çözüm.

Anlatılanlara bakılırsa Deniz Akkaya ve ailesinde galiba olgunluk ve rasyonel davranış pek yok.

Örneğin şu habere bir bakın: 

Karakolluk olduğu 16 yaşındaki kızı devlet korumasına alınan Deniz Akkaya babasının torununun velayetini almak için dava açmaya hazırlandığını söyledi. Bu duruma izin vermeyeceğini söyleyen Akkaya “Babamla yaşayan teyzem kızımı daha önce iki kez boğmaya çalıştı. Kızımı oraya gönderemem, bize geldiğinde de onu bazı ceza ve yaptırımlar bekliyor” dedi.

Ergen kız şiddet uyguluyor keza teyze de öyle, baba ise ayrı havada. Deniz Akkaya ise işlerin çığrından çıkmış olmasından dolayı bence hayli paniklemiş durumda.

Biraz sakinleşilebilse, biraz uzman yardımı alsa karakolluk olmadan bence çözümü olan bu sıradan olay böyle çığırından çıkmayacaktı aslında. Hem anneye hem de kızına yazık vallahi. 

İşi mahkemede çözmeye çalışmak yerine bir aile psikoloğunun iş yerinde çözmenin düşünülmesi gerekiyor bence.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.