Eşi, kocasını ‘Big Short’luyor

11 Mayıs 2024

‘Big Short’ filmini umarım izlemişsinizdir. Filmde, kapitalizmin acımasız  mantığını kavrayanların, oyunu sadece kuralları ile oynamakla kalmayıp o kuralları da yeniden tanımlayanların hiç bir şekilde kaybetmesinin imkanı olmadığı anlatılıyordu bence.

Bütün piyasaların tepetaklak aşağıya gittiği ve neredeyse ABD ekonomisinin çöküşünün bile tartışılabildiği bir ortamda bir kaç zeki hedge fon yöneticisinin nasıl da büyük paralar vurduğu filmin ana hikayesiydi.

Bu hedge fon işini banker olan arkadaşlarımdan  bana kaç defa anlatmalarını istediysem de işin kuralını, işleyişini bir türlü net anlayamadım. Ama özetle hedge fon işinde piyasa yükseliyor olsa da hızlı düşüşte de  olsa yatırımcının kaybetmesi imkansız olan araçlar var galiba. Yani piyasa yükselirken para kazanan, iş düşme sırasına geldiğinde yani genelde işler kötüye giderken bile para kazanabiliyor hedge fonda.

Bu fonlara para yatıranlar sürekli stres altında çünkü getiriler yüksek olduğundan riskler de fazla. Paranın esas sahibini bilmem  ama fonu yönetenler hiçbir zaman kaybetmiyorlar anladığım kadarıyla.

Hedge fon yöneticileri kapitalizmin en saldırgan, en paraya doymaz spekülatörleri olarak biliniyorlar. Filmde de bunu görüyorsunuz zaten.

John Paulson bu acımasız, saldırgan yatırımcıların en iyi bilinenlerinden. Filmin anlattığı  dönemdeki mortgage krizinde hedge fonundan büyük paralar kazandı o. Şu andaki servetinin 5 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.

Jenny Paulson bu adam ile evli. Jenny Paulson 21 yıllık eşi John Paulson ile evliliğinin bittiğini, kocasının kendisinden boşanmak istediğini ancak ünlü iş insanı bu uğurda uğraşmaya başladığında, haberin basına sızmasıyla öğrenebilmiş.

Ve 68 yaşındaki John Paulson’ın 35 yaşındaki yeni sevgilisi Alina de Almeida ile nişanlandığı ve eski eşiyle şiddetli bir boşanma savaşına girdiği de yabancı magazin basınında patladı.

Buraya kadar işler rutin, anormal bir durum yok. John Paulson bir an önce boşanmak istiyor. Eşine büyük paralar teklif etse bile Jenny adamın yaşadığı aşkı gazetelerden öğrenmesinin kendisini aşağıladığını bu yüzden az paraya boşanmayacağını söylemeye başladı.

Kadının az bulduğu paranın adamın servetinin yüzde 5’i olduğu bile söyleniyor. Kadın şimdi boşansa bile ABD’nin en zengin kadınları  arasına girecek ama bu onu tatmin etmiyor. Şimdi de kocasının iki kızları  üzerine kurduğu fonlarda da büyük paralar olmasının da kendisini ihmal edilmiş hissettirdiğini öne sürerek adamdan daha fazla para istiyor.

Jenny Paulson, kendisini aldatıp ayrılan eşinin iki kızlarına değeri milyar dolarlarla ölçülen fonlar bağladığını söylerken kendisine kızlarıyla eşit muamele yapmayan kocası tarafından bir kez daha küçük düşürüldüğünü iddiasında.

Bunun anlamı ne anlayamadım ama kadının kocasını Big Shortlamaya kararlı olduğu  kesin gibi.

Galiba bu gidişle Jenny ABD’nin en zengin kadını  olmayı da başaracak gibi.

John ise bir kadını idare etmenin hedge fonunu yönetmekten daha zor olduğunu ve ne yapılırsa yapılsın kadının onuru ile oynamamak gerektiğini, kadının öcünün büyük olacağını da acı bir şekilde öğreniyor gibi.

Bu arada şunu da ekleyeyim eşini üç yıl önce terk eden sonra da bir diyetisyen olan Alina de Almeida’yla birlikte olmaya başlayan ünlü milyarder 2021 yılında boşanma davası açtığında bu haber basına yansımış, başına gelenlerin farkında olmayan eşi de durumu ancak öyle öğrenmişti.

Ama şimdi bu geçmişe rağmen John mücadalesini eşinin inadı yüzünden kaybedecek gibi görünüyor.

Ünlü milyarder boşanma tazminatının eski eşini Amerika’nın en zengin kadınlarından biri yapacağını bu yüzden de kaderine razı olup bir an önce şartları kabul etmesini istediğini etrafa anlatıp duruyormuş ama Jenny’nin bunu dinlediği yok. 

Aferin kadına, adamdan alabildiği kadar alsın, bence o da bir çok insanın canı yakarak kazanmıştı o paraları zaten şimdi de biraz kendi canı yansın değil mi ama?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.