Herkes futbol sevmek zorunda mı?

30 Haziran 2024

Tamam tamam biliyorum futbol düşünmekten, konuşmaktan kaçınmamızın mümkün olmadığı bir dönemdeyiz. Ve tabii ki ben de kolektif çılgınlığın dışında kalamayacağımı biliyorum.

Ama yine de her toplu halde futbol seyretmeye oturduğumuzda gördüğüm her şeyden sanki heyecan alıyormuş gibi davranmak da beni sıkıyor ve yoruyor. İsteyen istediği kadar kızsın, seyredilen maç milli takımımızın maçı da olsa durumum böyle, ne yapayım yani?

Bu belki de öğrencilik yıllarımda New York’ta uzun yaşamış olmamla bağlantılı bir seyretme deformasyonum da olabilir. Orada ağırlıkla basketbol izleyicisi olduğumdan ve baskette hızlı olmayan, skorsuz zaman dilimi  bulabilmek mümkün olmadığından beynim spor karşılaşmalarında sürekli heyecan, hız görmeye alışmış da olabilir. Şimdi ise sadece kadın voleybol milli takımımızın maçlarında aradığım heyecanı ve tatmini bulabiliyorum.

Şöyle özetle anlatayım meselemi. Diyelim, hep birlikte oturduk milli takımımızın futbol maçını izlemeye.. Sadece skora yaklaşıldığı anlar dışında futbol bana olağanüstü yavaş ve heyecansız geliyor.

Bir de özellikle bizim takımımızın yaptığı bir şey var: Diyelim ki isabetli paslarla (ki bu da ender olabilen bir şey) rakip  takımın  ceza sahasının yakınına gitmiş olsunlar. Eğer o anda kafalarında sonuca gidecek bir oyun planı oluşmuyorsa paslar kendi kalelerine, geriye doğru da olabiliyor. Bu durumlarda bazen kalecimize kadar gidebiliyor top. İşte ben o durumlarda toplu maç izleme grubumuzun mahalle baskısından korkmasam maçı seyretmeyi tamamen bırakacak  kadar sıkılabiliyorum. 

Tüm doksan dakikayı pozisyonu bol olsa dahi sadece 15 dakikalık heyecan için seyrediyor olmak bana bir seyirci hamallığı gibi gelmeye başladı ve bu yüzden kalite ve parlak oyun kurma potansiyeli yoksa ben futbolu sıkılmadan seyrettiğimi hiç hatırlamıyorum. Bu tabii ki demek değil ki milli takımımızın maçlarını gidebildiği noktaya kadar seyretmeyeceğim. Tabii ki seyredeceğim ve arkadaşlarla tezahürat da yapacağım, ama biliyorum ki o  maçlarda bile sıkıntıyla geçireceğim çok fazla zaman olacak.

İyi bir Galatasaraylı olarak futbol seyretmekten tamamen kopamayacağıma göre, bundan böyle daha çok maçların önemli, heyecanlı anlarının verildiği maç özetlerini seyretmeye takılacağımı düşünüyorum.

Önümüzdeki günler için ise olimpiyattaki kadın voleybol maçlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Onların oyunlarının her saniyesi bana anlamlı ve heyecanlı geliyor. 

Toplu maç seyretme grubumuzu futbol bittikten sonra voleybol için de toplayacağım ve hatta ilk voleybol maçı seyretme partisini evimde ben vereceğim. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.