Kızılcık Şerbeti ve senaristler

15 Haziran 2024

Daha önce söyledim mi bilmiyorum ama ben iyi bir Türk dizileri izleyicisi olduğumu hiç düşünmüyordum. Ancak birkaç akadaşımın tavsiyesine uyarak Kızılcık Şerbeti’ni takip etmeye başladım ve daha önceki tavımın yanlış olduğunu düşünüp ciddi bir özeleştiri yaptım.

Kızılcık Şerbeti’ni çok beğeniyorum. Bu artık her halde belli, burada tek tek beğenmeye başladığım dizileri sayma niyetim yok. Ancak bence çok daha önemli bir yeni fenomene dikkat çekmek istiyorum.

Türkiye’de çok yetenekli hikayeciler ve romancılar, film yönetmenleri ve de araştırmacı gazeteciler var.

Ama bence bunlardan hiçbiri Türkiye’yi senaryo yazarları kadar derinden anlayıp gerçekleri bize bu kadar iyi anlatamıyor. 

Şimdi örneğin alın şu zor konuyu: Laik Türkiye’de hayatını inanç merkezli yaşayan insanların dünyası ile öyle yaşamayanların çatışma ve uzlaşma noktaları ve bu noktalarda doğabilecek insani çelişkiler…

Bu karmaşık ve zor konuyu benim yeni severek izlemeye başladığım dizilerin senaristleri kadar iyi anlatabilen yok bence. Dediğim gibi çok iyi romancılarımız, hikayecilerimiz, şairlerimiz var tabii ki ama hiçbirinde gündelik yaşamlarımız senaryolarda olduğu gibi insani boyutuyla bu kadar derinlikli anlatılamıyor.

Bu muhteşem gözlem gücünün tabii ki derin bilgiye de dayanıyor olması gerekiyor ki ortaya anlamlı çözümlemeler çıkabilsin.

Seyretmeye başladığım dizilerde insanlar arası ilişkiler, çelişkiler çok sağlam ve derinlikli işleniyor.

Şimdi sorsam, eminim ki severek izlediğimiz dizilerin senaryo yazarlarını çoğumuz merak edip öğrenmemiştir bile. Bu çok önemli işi yapan insanları bir an önce öğrenip daha farklı yazın türlerine de geçmeleri için teşvik etmeliyiz onları.

Çünkü Türkiye zaten çelişkileri çok bol olan bir ülkeydi, şu aralar her düzeyde çelişki ve gerginlikler arttı. Gördüğüm kadarıyla bunları nedenleriyle birlikte en iyi senaryo yazarları anlıyor ve çözümlemelerini hepimizin net anlayacağı biçimde bize sunuyorlar büyük bir tevazuyla.

İtiraf etmeliyim, kim olduklarını ben de bilmiyordum ama öğrenmeye başladım. İleride elde edeceğim bilgileri size de aktaracağım ki övgü ve takdiri hak eden bir kesim daha yalnız bırakılmasın bu ülkede, onlara elimizden gelen teşvik ve desteği verelim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.