Rap dünyasında suç

22 Mayıs 2024

Asıl adı Sean Combs olan, daha sonra Puff Daddy adını alan ve en sonunda Puff Diddy adında karar kılan ünlü rap sanatçısının bir otelin koridorunda kız arkadaşını dönüp dönüp tekmelediği eski görüntüsü basına sızınca skandal patlayıverdi.

Aslında Diddy’nin bu olayı pek de sürpriz değildi.

Çünkü Combs kasım ayından bu yana kendisini bir dizi cinsel suistimal ve diğer yasadışı faaliyetlerle suçlayan beş davayla daha karşı karşıya kalmıştı. 

Bütün iddiaları reddeden Combs davaların halen devam ettiğini vurguluyordu. Soruşturma hakkında basına bilgi veren üst düzey bir federal kolluk kuvveti yetkilisine göre insan kaçakçılığı suçlarıyla ilgilenen bir İç Güvenlik Bakanlığı ekibi tarafından yürütülen federal soruşturmanın parçası olarak yetkililer mart ayında Combs’un Kaliforniya ve Florida’daki evlerinde arama yaptı. 

5 Mart 2016 tarihinde artık kapalı olan Los Angeles’taki InterContinental Hotel’de meydana gelen son olayda, kayıtta görüldüğü gibi Combs’un kız arkadaşı Ventura otel odasından çıkıyor ve asansöre doğru yürüyor. Belinde havlu tutan Combs, Ventura’nın peşinden koridorda koşuyor, kadını ensesinden yakalayıp yere fırlatıyor. Daha sonra Ventura’yı tekmelemek için dönüyor ve yerde hareketsiz yatan Ventura’ya tekmeler atıyor. Combs sonra Ventura’yı kazağından tutarak odaya doğru sürüklüyor. Oda içinde neler yaşandığı ise meçhul.

Combs ve onunla birlikteliğinin yanında “Me & U” gibi şarkılarıyla da tanınan model ve şarkıcı Ventura 2007-2018 yılları arasında inişli çıkışlı bir ilişki yaşadı. İkili 7 Mart 2016’da “A Perfect Match” filminin Los Angeles galasında birlikte fotoğraflanmıştı. Ventura’nın şikayetine göre Mart 2016’da meydana gelen bir olayda Combs aşırı derecede sarhoş olup Ventura’nın yüzüne yumruk atarak gözünün morarmasına neden olmuştu. Ventura şikayet dilekçesinde 2018 yılında cinsel saldırıya uğradığını ve Combs tarafından yıllarca tekrarlanan fiziksel ve diğer istismarlara maruz kaldığını belirtti. 

Combs’un son koridor güvenlik görüntülerinin yayınlanmaması için InterContinental Century City’ye 50 bin dolar ödediği iddia ediliyor. Ventura ise davasında Combs’un profesyonel ve romantik ilişkileri boyunca kendisi üstünde gücünü ve etkisini kullandığını iddia etmekte. 

Şimdi basına sızdırılan son görüntülerden sonra açılan davada mahkemenin nasıl karar vereceğine bakacağız ama, suçlu davranışlarının rap dünyasındaki yeri hakkında net düşünmemizin zamanının çoktan geldiği belli bence.

Rap sanatçıları kendi müziklerinde yücelttikleri suçlu davranışlarını gerçek yaşamlarında da kendilerine uygun görüyormuş gibi davranıyor. Rap dünyası dışında suçlu ve suç dünyasını anlatan hiçbir sanat türünde sanatçıların anlattıklarıyla gerçek yaşamı birbirine karıştırma saçmalığı yok.

Tamam anlıyorum, rap dünyasındaki sanatçıların çoğu alt kültürlerden gelen insanlar olabilir ama durmadan suçu ve suçluyu öven müzik sözlerinin aslında gerçek yaşamda suç olacağını ve bunun da bir bedeli olacağını görmeye başlamalarında yarar var, son sızan görüntülerden sonra Puff Diddy’nin bunu yakında keşfedeceğine inanıyorum ve bunun diğer rap sanatçılarına da ders olmasını umuyorum. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.