Aganigi sonrası uyku gerginliği

Kadınlar cinsel ilişki sonrasında erkeklerin sırtını dönüp uyumasından şikayet eder. Ancak uykusuzluğun cinsel fonksiyonları nasıl olumsuz etkilediğini bilirseniz belki bu konuda daha anlayışlı olabilirsiniz.

14 Temmuz 2024
Erkeğin seks sonrası uyumasından şikayetçi misiniz? İnanın uyuyamamasından daha iyi. Fotoğraf: Shutterstock

On bin İngiliz erkeği üzerinde yapılan yeni bir araştırma, yüzde 48’inin daha seks sırasında uykuya daldığını göstermiş! (Bizde böyle araştırmalar yapılsa bizden örnek vereceğim de yok işte! Biz bir enflasyonu hesaplasak ona dua edecek durumdayız ama yine de sevinmeliyiz bu sefer Norveçli bilim adamları değil konu İngilizler! Buna da şükür). Yani eşiniz cinsel ilişki sonrası horlamaya başladıysa kötünün iyisi. Durum daha vahim de olabilirdi:)

Kadın sohbetlerinin vazgeçilmez konusu neden cinsel ilişki sonrası kadınlar daha enerjik hissederken, erkeklerin sırtını dönüp uyuma eğiliminde oldukları. Tam birliktelik yaşamışsın, bir sarılıp öpülmek koklanmak istiyorsun, eşin sırtını dönüp uyumuş. İçinden “yuh, işi bitti, döndü uyudu” demeyen bir kadın yoktur. Tabii ki kadınlar hormonal farklılıkların farkında. Yine de her kadın (kendi hormonlarının da etkisiyle) cinsellik sonrası romantizmi bekliyor, benden söylemesi.

Bu erkekler neden sırtını dönüp uyuyor? Erkeklerin boşalma sırasında beyinlerinin saldığı kimyasal kokteyl en büyük sebep. Mesela erkeklerde Prolaktin, cinsel tatminle ilişkili ve uykuyla ilişkili. Aynı zamanda erkeklerin yeniden sekse hazırlanmaları için gereken yenilenme süresini belirleyen hormon. Tüm erkeklerin bildiği gibi, “bir daha” için belli bir süre beklemek gerekiyor(çünkü elde belediye hayratı yok yeniden dolum gerekiyor). Dolayısıyla, bu hormonun orgazm sırasında salgılanması erkeklerin uykulu hissetmelerinin nedeni olabiliyor. Cinsel aktivite sırasında ve sonrasında testosteron seviyeleri yükseliyor, ancak orgazm sonrası hızlı bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüş de erkeklerde yorgunluk ve uyku hali yaratabiliyor. Bu arada kadınlarda ne mi oluyor? Kadınlarda oksitosin hormonu, cinsel ilişki ve özellikle orgazm sonrası yüksek seviyelerde salgılanıyor. Oksitosin rahatlatıyor, bağlanma duygularını artırıyor, ve çokomelli tarafı bazı kadınlarda enerji artışına da neden olabiliyor. Cinsel ilişki sırasında yükselen adrenalin ve noradrenalin hormonları da enerji ve uyanıklık hissini artırıyor ve kadınların cinsel ilişki sonrası daha enerjik hissetmesine neden olabiliyor. Kadın ilişki sonrası yastık konuşmaları yapmak, ilişkiyi gözden geçirmek, aşk tazelemek isterken eşinin horlamasına sinirlenerek geceyi dizi izleyerek geçirebiliyor.

Bir de uyuyamayan erkeklerin durumu var. Bence hiç tercih etmeyin:) Yetersiz uykunun neden olduğu düşük enerji ve artan gerginlik, düşük libidonun, sertleşme sorununun habercisi. Eşiniz bir türlü uyku tutmadı diye gece yarılarına kadar televizyon seyredip atıştırıyorsa hele de kanepeyi geçici uyku mekanı haline getirdiyse dikkat! Yanaşırsa cinsellikte başarısızlık yaşar diye korkuları olabilir. Zaten uyku apnesi olan birinde ereksiyon sorunları olması da doğal.

Sadece uyku apnesi de değil. İnsomnia, huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozukluklarının tümü cinsellik için risk faktörü. Uykusuzluk çeken, gergin, yataktan kaçan bir eş mi yoksa mis gibi cinselliği yaşadıktan sonra yorgun, uyuklayan bir eş mi, seçim size kalmış. En azından eşinizin zoru başarıp ağır işçilik yaptığını kabul edip takdir edin.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.