Anneme yatalak olduğumu söylemeyin, o beni yatakta iyi zannediyor

Bu devlet başkanlarına ne oluyor anlayamıyorum. 80'lik başkanların “şehvet” durumları başkan olarak performanslarının kanıtı olarak öne sürülüyor. Şehvet varsa (first lady şahit!) Başkan devam, Allah korusun şehvet yoksa değişim zamanı gelmiş.

10 Temmuz 2024
Joe Biden ve Lula da Silva eşleriyle. Fotoğraf: Shutterstock

ABD Başkanı Biden fiziksel gücünü evliliklerinde devam eden cinselliği ile kanıtlamaya çalıştığında bu köşede bununla ilgili bir yazı yazmıştım. Şimdi de Twitter’da 78 yaşındaki Brezilya lideri Lula da Silva’nın enerjisini seks şehveti ile ispatlamaya çalıştığını okuyorum.

Lider şöyle diyor: “Yorgun olduğumu düşünen karıma sorsun. 30 yaşındaki birinin enerjisine ve 20 yaşındaki birinin şehvetine sahip olduğuma şahitlik eder.”

Kadınların da işi zor. Ne desinler yani. “Bak şu azgın tekeye, madem böyle bir şehveti var ne diye yatakları ayırdık” mı desin, “Allah nazarlardan korusun, hâlâ tavşanlar gibiyiz” mi desin, “Ben bilmem dışarıda ne hali varsa görsün” mü desin:) Her türlü cevap başka tartışmaları açar.

Bu durum sadece 80’lik devlet başkanları için geçerli değil. Kim biraz unutulmaya yüz tutar, performanstan düştüğüne dair endişeye kapılırsa çözüm çeşitli şekillerde “şehvetli görünmek”.

Daha geçenlerde Berrak Tüzünataç’ın kıvrak hareketlerle sergilediği yılan dansı, kısa süre içerisinde gündem olmuştu. Şimdi de bir dijital dergi için yatağa girip beyaz çarşaflara sarınarak “yıkılmadım ayaktayım” pozlarını vermiş. Tabi ki özellikle alışılmış bir şöhretin tadına varmış olanlar tanınma ihtiyacı hissediyor. Unutulmak, statülerinin, toplumdaki yerlerinin azalması anlamına geliyor. Şöhret kaybı, özgüvenlerinde düşüşe neden olabiliyor. Seksi pozlar görselliğin ön planda olduğu bir dünyada, dikkati tekrar üzerine çekmek için etkili bir yöntem olarak kullanılıyor. Ancak sanki seksi olmak bunların ötesine geçti. Artık seksi, şehvetli olmak, genç yaşlı fiziksel başarının bir göstergesi olarak kullanılıyor.

Toplumda fiziksel çekicilik yine her yaş için sağlık ve üreme başarısının bir göstergesi olabiliyor. Örneğin, belirli düşüklükte vücut kitle indeksine (boy oranına göre ölçülen ağırlık -BMI) sahip bireylerin daha çekici bulunması, bu bireylerin daha sağlıklı ve doğurgan olabileceğine dair biyolojik bir işaret sanki. Cinsellik devam ediyorsa, şehvet varsa gençlik, fiziksel sağlık, zihinsel ve duygusal refah, kuvvet ve doğurganlık var demek. Bu konuda yapılan araştırmalar da bu algının ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Düşük ve fizyolojik olarak sağlıksız kilolarda olan kadınlar sağlıklı kilo aralıklarında olan kadınlara kıyasla daha çekici olarak algılanıyor.
İşin komik tarafı evrimsel teori bu algıların aksine çalışıyor, örneğin araştırmalar yüksek çekicilikle ilişkili vücut değerlerine sahip kadınlarda daha düşük doğurganlık olduğunu gösteriyor.

Ancak fizyoloji, hormonlar kimin umurunda. Günümüzde imaj her şey. Bir liderin cinsel enerjisini vurgulaması, kendi gücünü ve canlılığını pekiştiriyor. Bu, liderin halkına güçlü ve dinamik bir imaj vermesi açısından stratejik olabiliyor, liderin genç ve dinamik bir görüntü çizmesini sağlıyor , bu da halkın güvenini tazeleyebiliyor. Harvard Business School’un 2023 Liderlik ve organizasyonel dönüşüm raporunda liderlerin kişisel enerjilerini ve sağlıklarını vurgulamalarının, onların dinamizmini ve liderlik yeteneklerini nasıl güçlendirdiği ele alınıyor.  Raporda, liderlerin sağlık ve canlılıklarını sergilemelerinin, ekiplerinin motivasyonunu artırdığı ve performanslarını olumlu etkilediği belirtiliyor.
Demek başkanların bir bildiği var, şehvetleri ve cinsel enerjilerini ön planda tutmaları stratejik olarak önemli. Tartışma onların zihinsel becerileri üzerine olsa bile..

Örneğin, ABD eski başkanı Barack Obama’nın spor salonundan çıkarken çekilmiş fotoğraflarını hatırlayın ya da Vladimir Putin’in at sırtındaki kaslı pozlarını ya da yine Putin’in soğuk Rus sularında dalış yaparkenki görüntülerini. Aynı şekilde zamanında hasta olduğu söylenen Erdoğan’ın basketbol oynarkenki görüntülerini…

Bunlar tesadüf değil stratejik hamleler. Kim yorgun, bitkin bir liderin peşinden gitmek ister ki? Ben yakın bir zamanda bu stratejilerin ‘Başkanlardan Şehvetengiz Yaşam Rehberi’ adı altında yayınlanacağını düşünüyorum. Kitabın içinde mavi haplardan, testosteron desteklerine, korumalarla partilerden ve paparazzilerden kaçarak (ve First Lady’den) gizli ceviz kırma yol haritasına, şehvet için beslenme önerilerine kadar bir çok önemli nokta yer alabilir. Bu rehber New York Times’ın çok satanlar listesine anında gireceğine de eminim.))

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.