Bu yaz Bodrum’da ne yaşanacak, kararı siz verin!

Conde Nast Traveller cinselliği 2024'ün en önemli seyahat trendlerinden biri olarak gösterdi. Bodrum artık sadece süper yatların değil, hayallerin, arzuların ve hazzın yeni gözdesi.

12 Haziran 2024
Fotoğraf: Shutterstock

The Standard gazetesinde geçen hafta çıkan bir yazı 2024 yazı için Mikonos ve İbiza’nın yerini Bodrum’a bıraktığını ilan etti. Conde Nast Traveller cinselliği 2024’ün en önemli seyahat trendlerinden biri olarak gösterdiğine göre anlaşılan Bodrum sadece süper yatların değil, hayallerin, arzuların ve hazzın yeni gözdesi.

Turistik destinasyonlar artık “seks çekiciliği”ni konumlandırma paketleri içine mutlaka koyuyorlar. Eskiden Amsterdam’da Red Light District, Bangkok’da canlı seks showlar, Thailand’da özel masajlarla kısıtlı olan tatil seks opsiyonları şimdi  kendini aştı.

Hatırlıyorum yaz tatillerini ailecek geçirebileceğimiz tatil köyü arayışlarında Club Med Çıplaklar Kampı konsepti hep esprilere konu olurdu. Oysa şu anda cinsel maceraperestlere hitap eden çok sayıda otel var. Bu listede bir arayışa çıkarsanız çıplaklara, swinger’lara (eş değiştirenlere), izleyici arayan evli çiftlere ve bekar erkeklere hitap eden yerler bulabiliyorsunuz. Bu tatil mekanlarında çıplaklar havuzları ve plajları, erotik masajlar, direk dansı dersleri, çıplak sporlar ve çok daha fazlası var. Bekarları ve eş değiştiren çiftleri (kelimenin tam anlamıyla) aynı gemide olabilmeleri için birbirine bağlayan bir arkadaşlık uygulaması olan Cruise Ship Mingle, pandemi sonrası üye sayısında yüzde 500’lük bir artış görmüş.

Birleşik Krallık festivallerinin en heyecan verici olanlarından Swingathon  ‘farklı yaşam tarzlarından insanların yeni insanlarla tanışması için çok sosyal ve güvenli bir alan sunduğunu’ söylüyor.

Eş değiştirenlere yönelik etkinlik geçen yılki popülerlik nedeniyle bu yıl fetişleri olan kişilere yönelik bir diğer festivalle birleşiyor. Self Space, Nobu İbiza’da ilişkiler, seks ve zevk üzerine atölye çalışmaları yapıyor.

60’lı yıllardan beri başta Brigitte Bardot’lu St Tropez olmak üzere pek çok rustik balıkçı köyü jet sosyetenin, Hollywood aktörlerinin, ünlü sporcuların ve çılgın gece hayatı tutkunlarının akın ettiği uluslararası tatil beldeleri oldu.

Bence Bardot’un kendisi de And God Created Women (Ve Tanrı Kadını Yarattı) filmini çekmek için 1956 yılında St Tropez’e geldiğinde Fransız Rivierası’nın ününe ün katacağını bilmiyordu. Sonuçta arı sokmuş dudakları, ceylan gözleri ve iki parçalı mayosuyla St Tropez’de burjuva muhafazakarlığının kalıplarını kırarak hayattan sonuna kadar keyif alan yeni nesil genç kadınların simgesi haline geldi. Öyle ki hala makyajının, saçının ve ve kapri pantolonlarının modası geçmedi, dünyanın en çok fotoğrafı çekilen kadınlarından biri oldu, onun adına ‘sex kitten (seks kediciği) ‘ tabiri türetildi.

Daha sonra Mikonos, İbiza gibi tatil beldeleri cinsellik, güneş, güzel deniz, parti ortamı kombinasyonu ile popülerlik sıralamasında yarışmaya başladılar. Bu basit adalar kendine has cazibeleri,  müziğin öğleden sonra başlayıp sabah bittiği sayısız plaj bar ve kulüpleri ile özgürlüğün ve hazcı beklentilerin buluşma noktası oldu. Bu adaların parti kültürü, küresel gençlik kültürünün ve tüketim toplumunun bir yansıması. Gece kulüpleri ve beach partiler, turistler için sadece eğlence değil, aynı zamanda sosyal statü ve prestij sembolü. Yabancı turistler, burada geçirdikleri zaman boyunca, sosyal medya üzerinden paylaştıkları fotoğraflar ve hikayelerle, kendi sosyal çevrelerinde bir tür “sosyal sermaye” biriktiriyor. Artık plajlar, berrak denizler, doğa yürüyüşleri ve sakinleştirici manzaralar yeterli değil. Hele ekonomik açıdan rahat olanlar için küçüklerin alınmadığı beş yıldızlı otellerde spa hizmetleri, gurme yemekler ve kişiye özel uşak hizmetleri yeni normal.
Şu işe bakın ki, 2024 için ünlülerin sık sık ziyaret ettiği ve özel partilerin düzenlendiği güzide beldemiz Bodrum yarışı önde götürüyor.

Bodrum arketipsel olarak Akdeniz’in cazibesini ve Ege’nin tarihini birleştiren bir yer. Bodrum zengin tarihi mirası, doğal güzellikleri, berrak denizi ve kozmopolit yaşam tarzıyla bilinirdi de, Mikonos ve İbiza’nın yerini alacağı aklımıza gelmezdi. Acaba artık Bodrum insanların kendilerini özgürce ifade edebildikleri, giyinme ve davranışlarında daha rahat olabildikleri bir özgürlük duygusu verebiliyor da bu mu yayıldı ki? Tam bilmek mümkün değil şu an için ama Zanzibar’da yaptığım bir tatilde siyahi Afrikalı gençlerin yaşlı İngiliz turist hanımların peşinde olduğunu kendi gözlerimle gördüğümde aklıma direkt apaçi Türk erkeklerinin Alanya ve Marmaris’te maço cazibeleri ile İngiliz kızlarla yaşadıkları aşklar gelmişti. Bir zamanlar bulvar gazetelerimizde bu tür haberlerden geçilmezdi. Ayrıca yine bu tatil beldelerimizde yaz boyunca Eczanelerin camlarında “Tane viagra vardır” duyurularının olduğu kulaktan kulağa anlatılırdı. Yani Türkiye’de bir seks turizmi potansiyeli her zaman vardı!

Psikologlar insanların özellikle Covid’den sonra tatil yaparken daha çok haz ve zevk odaklı deneyimler aramaya başladıklarında hemfikirler. Modern zeitgeist haz almayı ve acıdan kaçınmayı temsil ediyor. Bu tür tatillerin ön plana çıkmasında  bireylerin gündelik hayattaki rollerinden ve sorumluluklarından kaçışı büyük rol oynuyor. İnsanlar tatillerde bir “mikro-kozmoz” yaratıyor. Kim oldukları veya nereden geldikleri önemli olmaksızın, tamamen kendileri olmayı, sosyal rollerin ve normların geçici olarak askıya alınmasını, romantik ve cinsel deneyimlerin daha özgürce yaşanabilmesini arıyor. Dijital iletişimin artması da kısa süreli ve yüzeysel ilişkilerin doğmasına ön ayak oluyor. Ancak, bu kısa süreli ilişkiler bile bireylerin duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını geçici olarak karşılayabiliyor. Foucault’nun heterotopya kavramı sanki bu tatilleri anlatıyor. Alternatif gerçeklikler sunan bu tatiller, katılımcılara cinsel özgürlüklerini keşfetme ve yaşama olanağı sunarak, toplumsal yapıların ve normların dışında kalan özel ve belirgin alanlar yaratıyor.

Bu yaz Bodrum’da bir şey yaşanacak ama yazımı okuduktan sonra bu aşk mı olur seks mi olur ona da siz karar verin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.