Olimpiyatta aşk başkadır

Roger Federer'in Slovak tenisçi Mirka Vavrenic'le Sidney 2000'de tanışıp aşık olduğunu biliyor musunuz. Ya da Pekin 2008'de olimpiyatların başladığı 8 Ağustos'u uğurlu sayıp 314 bin 224 çiftin evlendiğini... Olimpiyatların aşkla bir ilgisi olmalı.

24 Temmuz 2024
Paris dünyanın en romantik şehri, olimpiyatlar adrenalin bombası. Bakalım ortaya nasıl bir kimya çıkacak. Fotoğraf: Shutterstock

26 Temmuz’da başlayacak olan Paris Olimpiyat Oyunları’na geri sayım başladı. En ciddi hazırlıklar seks konusunda yapılıyor. Doğru duydunuz. Tokyo Olimpiyatları sırasında başlatılan Covid bağlantılı yakınlaşma yasağı resmen kaldırıldı ve toplu doğum kontrol hapı siparişi verildi. Kısa süre önce düzenlenen bir basın toplantısında 2024 Oyunlarının organizatörleri, yaklaşık bir hafta içinde 14 bin 500 sporcu ve personelin kalacağı Olimpiyat Köyünde 200 bin erkek prezervatifi, 20 bin kadın prezervatifi ve 10 bin diş barajının (bunu da ilk defa duydum, meğer oral seks sırasında doğum kontrol için değil de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunmak için kullanabileceğiniz ince, esnek bir lateks veya poliüretan parçasıymış) hazır bulundurulacağını söyledi. Anlaşılan geceleri bayağı bir aksiyon bekleniyor ve “köyde olanlar köyde kalacak”.

Genç, formda insanları yüksek riskli, adrenalin pompası bir etkinlik süresince bir araya getirdiğinizde, havada aşk kokusu olacağını tahmin etmek için bilim insanı olmaya gerek yok.

Hatta 2016 Rio de Janeiro Oyunları, (ilk kez) 100 bin kadın prezervatifi de dahil olmak üzere 450 bin prezervatif dağıtarak rekor kırmıştı. Covid yasaklı Tokyo Oyunları’nda bile 160 bin ücretsiz prezervatif dağıtıldı. İnsanın aklına madem Covid yasakları var, prezervatif ne alaka gibi bir soru gelebiliyor. Meğer organizasyon komitesi sporculara bunları kullanmaları için değil, hatıra olarak evlerine götürmeleri için dağıttıklarını sıkı sıkı tembihlemiş. Tokyo Olimpiyatları Organizatörleri bu uyarıların yetmeyeceğini düşünmüş olmalılar. Ek bir tedbir olarak ve ilişki yasaklarına uyulmasını garantiye almak için, sosyal medya kullanıcılarının “anti-seks yatağı” adını koyduğu geri dönüştürülebilir karton yatakları da ne olur ne olmaz diye odalara yerleştirmişler (Bu iddia organizatörler tarafından yalanlandı).

Şaka bir yana tüm dünyanın gözü üstündeyken Paris Olimpiyatları cinsellikte zevk ve rızanın yanı sıra güvenliğin önemini hatırlatan bir sağlık kampanya yürüterek önemli bir iletişim dersi veriyor. Kadın prezervatifleri fikrine istediğiniz kadar kıkırdayın; böylesine büyük bir etkinlikte tanıtılıyor olmaları olumlu. Hem haksızlık etmeyeyim, Olimpiyat Köyünde başlayan aşklar devam edebiliyor.

1956 yılında Melbourne’de çekiç atma dalında altın madalya kazanan Amerikalı Hal Connolly Çekoslovakya’nın disk atmada altın madalyalı sporcusu Olga Fitokova’ya aşık oldu. Fitokova’nın bir Amerikalı ile evlenmesi için Çek makamlarından izin alındı, çift Prag’da evlendi. Düğün törenine 30 bin kişilik bir kalabalık katıldı.

Münih Olimpiyatları’nda İskandinav Kraliyet ailesi üyesi aşkı buldu. İsveç’in gelecekteki kralı Carl Gustaf, oyunlarda hostes olarak çalışan Brezilyalı Silvia Renate Sommerlath ile tanışıp evlendi. Roger Federer, Slovak tenisçi Mirka Vavrenic ile Sidney Olimpiyatları’nda tanışmıştı. Olimpiyat Köyünün büyüsü sayesinde 2009 yılında evlenen çift, daha sonra ikisi de tenis kariyerlerine devam etmiş olsalardı Olimpiyat Köyü’nde başlayan ilişkilerinin uzun sürmeyebileceğini itiraf etti.

2008 Pekin Olimpiyatları Ağustos ayının sekizinci günü başladı.Bu gün uğurlu kabul edildi ve Çin’de 314 bin 224 çift evlendi. Rio 2016 aynı zamanda romantizm için de ilham verici bir yer oldu.

Olimpiyatlarda dalışta iki kez altın madalya kazanan Qin Kai, Rio 2016 Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanan Çinli takım arkadaşı ve aynı zamanda olimpiyat şampiyonu olan He Zi’ye evlenme teklifinde bulundu. Soru havuz başında geldi. He Zi “Altı yıldır çıkıyoruz ama bugün evlenme teklif edeceğini beklemiyordum” dedi.

Şehrin bir diğer noktasında ise Brezilyalı ragbi oyuncusu Isadora Cerullo, iki yıllık partneri Marjorie Enya’nın kendisine sahada evlenme teklif etmesiyle şaşkınlığa uğradı. Sadece Rio 2016’da en az beş evlilik teklifi oldu.

Bu örneklere bakınca dünyanın en romantik şehri olan Paris’te nice aşk hikayesinin başlayacağı, nice evlenme teklifi de olacağı neredeyse kesin gibi görünüyor. Judocu çift Belçikalı Gabriella Willems ve İtalyan Christian Parlati gibi aynı anda yan yana yarışma şansı olacak bir çok çift de var. Prezervatiflere bakılırsa tek gecelik ilişkiler de revaçta olacak. Her ne kadar organizatörler prezervatif politikasının temel amacının “sporcuların cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bunların nasıl bulaştığı konusunda farkındalıklarını artırmak” olduğunu açıklasa da, iki kere iki dört: Olimpiyatlar sonrası katılımcılar arasında ya antibiyotik kullanımında patlama olacak veya minik olimpiyat bebekleri patlaması!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.