Sevgili İrem, gün içinde hiçbir sıkıntımız yok ama yatak odasında zevk bitti

Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat bu hafta iki evli çiftin sorusunu cevaplıyor. Biri 1,5 diğeri 23 yıllık evli, ikisinin de sorunu aynı: Kadın cinsellikten eskisi gibi zevk almıyor. Bir de kız arkadaşının eski ilişkilerini kıskanan genç erkek var.

9 Aralık 2023
İster 1,5 yıllık evli olun ister yirmi üç, evli çiftler bazen yatak odasında sorun yaşayabiliyor

Sevgili İrem Hanım,

benim size tek bir sorum olacak. 1,5 yıllık evliyiz, ben 34 yaşındayım eşim 39 yaşında. Başlarda cinsellik konusunda bir sıkıntımız yoktu. Ancak artık öyle bir noktadayız ki hiç isteğim yok. Aslında gün içinde eşimle hiç bir sıkıntımız yok ama yatak odasına gittiğimiz zaman bana dokunma beni elleme gibi bir sürü bahanelerle yanıma yaklaştırmıyorum. Bana bir tavsiyeniz olur mu, bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Değerli okurum,
Bir kadın için cinsel istek o kadar farklı şeylerden etkileniyor ki. Canını sıkan bir olay, aniden gelişen bir sağlık sorunu veya seks kaslarındaki ufak bir gerginlik o günkü seksin tadını kaçırabiliyor. Bu durum bir kaç kere tekrarlanırsa da nasılsa zevk almıyorum düşüncesi ile kaçış başlayabiliyor. Kendine bir sor bakalım, ilişkinde bir sorun, yeni başladığın bir ilaç, kilo artışın veya geçirdiğin bir ameliyat (bel fıtığı bile önemli) var mı?Hatta eşinde yeni başlamış olan bir cinsel sıkıntı var mı? Son olarak aklıma gelen de eşin senin zevk almana önem veriyor mu, çünkü kadınların biraz daha zamana ihtiyacı oluyor. Öyle çabucak kendi zevkini düşünen bir cinsellik yaşatıyorsa bu da seni bıktırmış olabilir. “Acemi katır kapı önünde yük indirir” derler. Anlayacağın cinsel isteği düşünürken, sadece seks açısından değil hayatın her yönünü düşünmek gerekiyor. Bu da kolay değil. Kendin işin içinden çıkamazsan bir uzmana başvurmanı öneririm.

İrem Hanım merhaba,

1,5 senedir birine aşığım çok mutlu harika giden bir ilişkimiz varken aklıma sevgilimin geçmişi geldi (altı yıldır tanışıyoruz). Biz ilk başta çok samimi arkadaştık birbirimize cinsel deneyimlerimizi falan çok açıkça anlatabiliyorduk. Onun bir ilişkisi vardı çok aşıktı ve cinsel hayatlarını bana da anlatıyordu. Şimdi bunlar benim aklıma gelince inanılmaz etkileniyorum. Cinsel birlikteliğimizde sertleşemedim ve çok öfke doldum. Ben onunla bir ömür birlikte olmak isterken onun böyle bir geçmişinin olması, benimle onu karşılaştırması beni delirtiyor. Gerçekten hayatımın aşkı diyebileceğim bir kadın ve bu ilişkiyi ayakta tutmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Değerli okurum,

Öncelikle öfkeyle kalkan zararla oturur:) Sendeki biraz o hesap olmuş. Yahu, herhangi biriyle ilişki yaşadığında ikinizin de bir geçmişi oluyor ve yeni ilişkin için geçmişe bir sünger çekmen gerekiyor. Sevgilinin anlattıklarını hayalinde kurma. Sana özelini anlatmış, güvenmiş bir kadını resmen cezalandırıyorsun. İnsan bir ömür birlikte olmayı düşündüğü birini her şeyi ile kabul etmeli. Anı yaşa! Geçmişte yaşadığı ilişkinin bir sebepten dolayı işe yaramadığını kendine hatırlat. Bunun yerine şimdiye odaklanmayı dene. Enerjini onunla yeni anılar biriktirmeye harca. Artık temcit pilavı gibi eskileri sürekli yüzüne vurma, bırak gitsin. Yoksa bu gidişle bırakılan sen olacaksın.

Merhaba İrem Hanım,

50 yaşındayım, eşim 48. 23 yılık evliyiz. Son beş yıldır eşim tüm dokunmaları, yakınlaşmaları tamamen bıraktı sadece görev gibi cinsellik yaşamamızı bekliyor. Ben hem yaş itibariyle hem şehvet alamadığım için sertleşemiyorum. Eşimi çok seviyorum ama cinsel hayatımız çok kötü gidiyor. Bir örnek verecek olsam eşim son beş yıldır öpüşmeyi sevmiyorum diyor ve öpüşmüyor. Oysa evliliğimizin ilk 15 senesi eşim gayet şehvetli bir şekilde öpüşüyordu. Yani aşk yok, heyecan yok, arzu yok, adrenalin yok, sadece cinselliği yaşamamı sonra sırtını dönüp uyumak istiyor. Bu sorun bana çok ağır geliyor. Ne yapabilirim, bana yardım edin lütfen.

Değerli okurum,

Bir erkek olarak cinselliği sadece seks olarak görmeyip eşinle tüm yakınlaşmaları istemen ne güzel. Senin sorunda şunu fark ettim: eşin duygusallık içeren yakınlaşmalardan kaçınıyor gibi. Öpüşmek örneği vermişsin. Öpüşmek son derece samimi bir iletişimdir, tutku ve güveni içermelidir. Eğer bir kadın duygusal olarak incindiyse, açıkça yüzleşmekte zorlandığı bir şey yaptıysan veya söylediysen, sana yaklaşmakta istekli olmayabilir. Yanlış bir şey yaptığını söylemiyorum, sadece altta yatan bir faktörün olmasının alışılmadık bir durum olmadığını belirtiyorum. Bunun senin için oldukça incitici olduğunu anlıyorum. Bence beraber biraz kaliteli vakit geçirin, ikinizin de hoşlandığı bir şey seçin ve biraz eski flört günlerinize geri dönün.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu [email protected] adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz. 

Merhaba İrem, eşim bana tapsın istiyorum, ne önerirsiniz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.