Sevgili İrem, menopoza girdim, hayatım bitti!

En romantik anlarda menopoz sorularına maruz kalan kadınlar,  stresten cinsellikten soğuyan ya da ön sevişmeyi atlayan erkekler... Her sorunun bir cevabı her sorunun bir çözümü var.

8 Haziran 2024
Menopozda doğurganlık bitiyor, seks ve hayat değil! Fotoğraf: Shutterstock

İrem hanım,
Daha 46 yaşındayım ve menopoza girdiğimi düşünüyorum. 6-7 aydır regl olmuyorum. Geçen hafta bir erkekle ilk kez bir gece geçirdim, bir türlü ıslanamadım, bana menopoza girdin mi dedi. Ne diyeceğimi şaşırdım ve utandım. Daha bu yaşta kadınlığım, hayatım bitti, çok moralim bozuk. Önereceğiniz bir şey var mı?

Değerli okurum,
Öncelikle, bir kadın olarak hayat regl dönemleri bittiği için BİTMEZ. Bu aslında her kadının hayatındaki en uzun ve en zenginleştirici aşamalardan birini nasıl geçmeyi seçtiğine bağlı. ‘Menopoz’ terimi kadınların en son regl oldukları zamanı ifade eder. Ayrıca en az takip eden 12 ay boyunca regl olmamalarını da gerektirir. Bu önemli, çünkü en azından 12 aydan sonra adet kanaması olan ve adet döngüsü olmayan herhangi bir kadının, bu kanamalara neden olabilecek patolojileri dışlamak için bir jinekoloğa başvurması gerekir. Sen gittin mi, bilgi vermemişsin. Menopoz bir kadının yaşlandıkça görme ve duyma yeteneğinin bozulması veya değişmesi gibi, organizmanın yaşlanmasının doğal bir parçası. Bu dönemde sağlığın için önce bir uzmanla uygun yol haritasını çizmen gerekir, dengeli beslenmek, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak ve sadece kemik erimesini değil, aynı zamanda kemik erimesini de önlemek için düzenli fiziksel egzersiz yapmak önemli. Kadınlıkla bunun ne ilgisi var? İlk geceyi geçirirken de bunu sanki ayıp bir şeymiş gibi soran öküzü merak ettim doğrusu. Sen keyfine bak, kuruluk şikayetini doktor hemen halleder, en güzel yıllar şimdi başlıyor.

Stresten cinselliği unuttum!

İrem Hanım merhaba. 16 yıllık evliyim, 12 yaşında bir oğlumuz var. Ben şirkette bayağı bir borca girdim. Şimdi eşim sürekli dibimde, hesap kitap habire maddi durumu kontrol ediyor. Bana da fenalık geldi. Bu durumda zaten seks hiç istemiyorum, hatta ayrılmayı bile düşünüyorum. Cinselliğim de bozulunca resmen evin erkeği gibi hissedemez oldum. Ne önerirsiniz?

Değerli okurum,
Herkesin ticaret hayatında böyle şeyler olabilir. Biraz da hanımın tarafından bak. O çocuğunun geleceği için endişeli ve bu nedenle onun güvencesi için üzerine geliyor olabilir. Cinselliğe gelince stres elle tutulmasa gözle görülmese de vücudunuzda pek çok reaksiyona neden olur. Örneğin böbrek üstü bezlerinden salgılanan stres hormonları sizi gergin, endişeli, depresif yapabilir. Testosteron gibi cinsel hormonlarınızı düşürebilir. Bunun yanında yoğun stres altındaki kişilerde sağlıksız yaşam alışkanlıkları da sıklaşır. Uykusuzluk, iştah artışı, kilo fazlalığı, hareketsizlik, yoğun sigara ve alkol kullanımı görülebilir. Tüm bu faktörler cinsel uyarılmayı bozar. Cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu, boşalma problemleri görülebilir.

1-2 ayı geçen cinsel sorunlarda mutlaka hekime başvur. Bir psikologdan yardım almak, hem borçla ilgili kaygıları yönetmeye hem de cinsel isteği yeniden kazanmaya yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz de stres hormonlarını azaltabilir ve genel olarak ruh halini iyileştirebilir. Bu arada eşini de anlamaya çalış.Durumu konuş, birlikte çözüm yolları arayın derim.

Ön sevişmeyi atlıyor!

İrem Hanım. Biz eşimle 3 yıllık evliyiz. Baştan beri seks için bir sarılıyor, beni hiç hazırlamadan direkt aksiyona geçiyor. Ben de ıslanıyorum, zevk alıyorum ama hiç orgazm olmuyorum. Ona ön sevişmenin benim için gerekli olduğunu nasıl anlatabilirim, ne önerirsiniz?

Değerli okurum,
Yahu eşine de ki kadınlar ve erkekler arasında cinsel fizyolojik açıdan farklılıklar bulunur. Bu nedenle kadın ve erkek farklı uyarılma süreçlerine sahiptir. Örneğin sağlıklı bir erkek, cinsel istek ve uyarılar ile kolayca sertleşme ve boşalma elde edebilir. Ancak çoğu zaman kadınlarda orgazm getiren bir beraberlik yaşamak için cinsel arzu ve kısa bir cinsel uyarılma yeterli olmaz. Ön sevişme kadınların uyarılmasında ve orgazma ulaşmasında gereklidir. Kadınların orgazm getirecek uyarı seviyelerine ulaşmaları erkeklerden daha uzun sürdüğünden, ön sevişme öncelikle kadınlara uyarılma için zaman verir. Ön sevişme esnasında klitorise verilecek uyarılar orgazm hissinin oluşmasına katkıda bulunur.

Kadınlarda cinsel cevap psikolojik faktörlerden yoğun olarak etkilenir. Ön sevişme eşler arasında yakınlık kurulmasına, iletişimin güçlendirilmesine, sevgi ve ilginin belirtilmesine yardımcı olarak kadın cinsel cevabını olumlu etkiler. Kısacası, ön sevişme kadınları zihnen ve bedenen cinselliğe hazırlar. Bu açıklamayı okut eğer hala tık yoksa ilk soruda hani Ö ile bişi tanımladım ya işte içine ondan kaçmıştır, önce cinci hoca bulup onu içinden çıkartman lazım! Ama cinci hocaya da dikkat et kocadan olmayasın 🤣

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.