Yaş elli, seksapelli!

ABD'de ulusal çapta yapılan bir anket 65-80 yaş aralığındaki kadınların yüzde 40'ının aktif bir cinsel yaşam sürdürdüğünü söylüyor. Kadınların cinsel arzu ve aktiviteleri büyük ölçüde kişisel sağlıklarına ve eşleriyle ilişkilerine bağlı.

17 Temmuz 2024
Seks 50'sinden sonra pekala keyifle yaşanabilir yeter ki partnerinizle ilişkiniz iyi olsun. Fotoğraf: Shutterstock

Geçen hafta 10Haber’deki editörüm sevgili Zeynep “Ellisinden sonra bikini giyilir mi” konusunda bir yazı yazdı. Tam o sırada Instagramda bir moda akımı baş gösterdi, 30 yıl önceki 50 yaşında bir kadının fotoğrafı ile şu anki 50 yaş yan yana konuyor, aradaki seksapel ve görünüm farklılığı karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz.

Hakikaten geleneksel olarak, kadınların 50 yaşından sonra aşk ve seks hayatlarının sona erdiği düşünülürdü. Yani 50’sini geçmiş bir anane/babaanne artık ununu elemiş, eleğini duvara asmış vaziyette evinde torun bakıyordu. Artık öyle mi, 50’ler kadınların en iyi yılları. Aşk ve seks hayatı, 50’den sonra sadece devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni bir boyut kazanabiliyor. Şimdi diyeceksiniz ki, Cuma günü evlendin. Balayında böyle bir ilham gelmesi normal:) Sadece benim hislerim değil istatistikler ve araştırmalar da böyle söylüyor.

65-80 yaşındaki kadınların yüzde 40’ı cinsel açıdan aktif

Birçok araştırma, kadınların 50 yaşından sonra aktif bir cinsel yaşam sürdürebileceğini, hatta bu dönemde daha tatmin edici ilişkiler yaşayabileceğini gösteriyor. Örneğin, National Poll on Healthy Aging tarafından yapılan bir ankete göre, 65-80 yaş aralığındaki kadınların yüzde 40’ı aktif bir cinsel yaşam sürdürdüğünü belirtiyor. Aynı ankette bu yaş grubundaki kadınların yüzde 50’si cinselliğin ilişkilerinde önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Yani aklınıza bir Jennifer Lopez’i getirin. Sadece görüntüde değil, kendine güveni, enerjisi ve çekiciliğiyle hepimiz için ilham kaynağı olmaya devam ediyor. 20’liklere taş çıkartıyor.

Tabi cinsel arzu sadece kadına bağlı bir şey değil. Mesela Kinsey Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışma, menopoz sonrası kadınların cinsel arzularının ve aktivitelerinin büyük ölçüde kişisel sağlık ve eşleriyle olan ilişkilerine bağlı olduğunu ortaya koyuyor. 50 yaşından sonra kadınlar cinsellikten vazgeçmek zorunda değil, aksine bu dönemde daha tatmin edici ve derin ilişkiler kurabiliyor. Yeter ki karşısındaki erkek biraz anlayışlı olsun, özellikle de yaşlanma ile ilgili şehir efsanelerini kabullenip oturmasın.

Heidi Klum’un enerjisi

Hatta 50’sindeki Heidi Klum’un enerjisine 34’lük kocasının ancak ayak uydurabildiği söyleniyor. Nebahat Çehre de röportajlarında sağlıklı yaşam tarzı ve pozitif bakış açısının kendisini genç ve enerjik hissettirdiğini belirtiyor. Fiziksel sağlık ve pozitif bir zihin yapısı bu dönemi en iyi yıllar haline getirebiliyor.

Siz medya ve topluma bakmayın, kadınları, özellikle de 50 yaş üstü kadınları sürekli atletik olmayan, cinsellikten uzak ya da en kötüsü “frijit” olarak klişeleştiriyorlar. Sanırım Hande Ataizi’ni veya Candan Erçetin’i görmemişler.

AİHM kararı: Cinsellik her yaşta önemli

Neyse ki hukuk yanımızda. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Portekiz mahkemesinin verdiği “50 yaşında ve iki çocuk annesi bir kadın için cinsellik daha genç yaştaki birine kıyasla önemli değildir” kararını reddetti. Etrafımıza baktığımızda dünya her yaştan güzel, güçlü ve seksi kadınlarla dolu. 50 yaşından sonra kadınlar için aşk ve seks hayatının sona erdiği düşüncesi artık tarih oluyor. Netflix’de çok severek seyrettiğim ‘Grace ve Frankie’ dizisini kesin tavsiye ediyorum. Jane Fonda ve Lily Tomlin’in başrollerini paylaştığı dizi, kocalarının onları birbirleri için terk etmesinin (evet yıllardır kocalar birbirine aşıkmış) ardından hayatlarında yeni bir sayfa açan 70’li yaşlarındaki iki kadını anlatıyor. Bu iki kafadar hem tekrar aşk ve arzuyu keşfediyor, hem de 50 sonrası kadınlar için vibratör dizayn edip bayağı bir para kazanıyor. Dizi 50’sinden sonra kadınların kendilerini daha iyi tanıyıp ne istediklerini daha net ifade edebileceklerini gösteriyor.

Zaten seksapellik sadece fiziksel görünüm değil, özgüven, karizma, ve kişisel bakım da çekiciliğin önemli bileşenleri. Bir kadın yaşlandıkça fiziksel değişimler yaşayabiliyor ancak bu, seksi olamayacağı anlamına gelmiyor. Bana sorarsanız kendi kendine değer verme ve kendini iyi hissetme, yaşlanma sürecinde de seksi görünmenin anahtarı. Değerinizi her yaşta bilin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.