Kimse merak etmesin Disney+, ‘Atatürk’ dizisini çekti, sonbaharda yayınlayacak

Disney+'ın yerli içeriklerini yayından kaldırdırdığı günlerde, Amerikan Ulusal Ermeni Komitesi, çekileceği ilan edilen 'Atatürk' dizisini iptal etmesi için kampanya başlattı. Disney+'tan açıklama gelmeyince spekülasyonlar aldı yürüdü. 10Haber açıklıyor 'Atatürk' çekildi, sonbaharda yayınlanacak.

3 Temmuz 2023
Altı bölümlük 'Atatürk' dizisinde Mustafa Kemal Paşa'yı Aras Bulut İyinemli canlandırıyor.

Dijital platform Disney+, geçen yıl 14 Haziran’da büyük bir tanıtım kampanyasıyla yayın hayatına başlamıştı. Birçok önemli yapımcı ve yönetmenle, oyuncuyla anlaşmalar yapıldı. Özellikle yerli içerik konusunda bir başka dijital platformun oluşturduğu tekeli kırmak için önemli bir hamleydi bu. Kırdı da… Dijital platformlar arası yerli içerik üretme rekabetinden en çok seyirciler faydalandı.

Daha önce gösterilen yerli içerikler kaldırıldı

Lakin ne olduysa oldu, Türkiye’de geçirdiği yayın hayatının birinci yılının sonunda, platformda daha önce yayınlanan yerli içerikler kaldırdı. Aslında platform daha öncesinde yeni bir yayın stratejine geçeceğine dair sinyaller vermeye başlamıştı. Önce yerli içerik üretme konusunda eskisi gibi istekli olmadıklarını gösteren açıklamalar geldi. Aralarında ‘Atatürk’ dizisi dahil birkaç kabul edilmiş projenin dışında yıl sonuna kadar yeni yerli içerik alımı yapılmayacağı açıklandı. Sonra platformda var olan yerli içeriklerin yurt dışında gösterilmeyeceği öğrenildi. Ama şaşırtıcı olan, daha önce yayınlanmış yerli içeriklere artık Türkiye’den de ulaşılamamasıydı. Sadece yayını devam eden ‘Arayış’ ile ‘Aktris’ izlenebiliyor şu an platformda.

ANCA’nın ‘Atatürk’ kampanyası ile yayınların kaldırılması eş zamanlı

Fakat tam da Disney+ yeni stratejisini uygulamaya koyduğu günlerde, 29 Haziran’da Amerikan Ulusan Ermeni Komitesi / The Armenian National Committee of America (ANCA) Twitter’dan bir paylaşım yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi kişiliği ve mirasıyla taban tabana zıt düşen, provakatif, hakaret eden, saldırgan sözler içeren nefret söyleminin hakim olduğu paylaşımda ANCA, Disney+’ın ‘Atatürk’ projesinden vazgeçmesi istiyordu.

Kirli bilginin panzehiri temiz bilgi

Peki Disney+, ANCA’nın baskısıyla mı yayın stratejisi değiştirdi? Bu yıl içinde çekilip yayınlanacağı ilan edilen ‘Atatürk’ dizisinin akıbeti ne olacaktı? Platform neden yayın strateji değiştirme ihtiyacı duymuştu? Yerli içerikler Türkiye’de seyircilere neden kapatılmıştı? Bir sürü soru vardı herkesin kafasında.

Aslında içeriklerle ilgili yayın politikasının değişikliği Disney+ ile aboneleri arasındaki bir meseleydi. Lakin ‘Atatürk’ dizisinin yayınlanıp yayınlanmayacağı meselesi ise daha uluslararası krize gebe bir konuydu. Resmi bir açıklama gelmeyince bu iki mesele birbiriyle ilişkilendiriliyordu. Böyledir zaten kriz anlarında kirli bilgi çabuk yayılır, temiz bilginin hemen devreye girmesi gerekir ki bu kirli bilgi gerçekmiş gibi algılanmasın.

Açıklama gelmeyince spekülasyon artıyor

Lakin günümüzde Disney+ ve bunun gibi kurumların yerli ayaklarının, genel merkezlerinden onay almadan açıklama yapması neredeyse imkansız. Krizin şiddetini genel merkeze iyi anlatmak gerekiyor. Genel merkezdekilerin olayın ciddiyetini iyi kavraması gerekiyor. Bunlardan biri eksik olunca doğru bilgiye ulaşmak onu yaygınlaştırmak zor oluyor. Bir belirsizlik zemini oluşuyor. Bu zeminde her türlü spekülasyon yapılabiliyor.

Altı bölümlük ‘Atatürk’ dizisi çekildi, sonbaharda yayında

Bildiğim kadarıyla ‘Atatürk’ dizisiyle ilgili bir sorun yoktu. Lakin teyit etmek için birkaç telefon açmam gerekti. Geçmişte basının alınmadığı James Bond’un filminin setine figüran olarak girmeyi başarmış biri olarak, yine akla gelmedik yöntemlerle bu dizinin çekildiğini ve bittiğini hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir yerden öğrenebildim. Sonra birkaç teyit de aldım. Yani herkesin içi rahat olsun ‘Atatürk’ dizisi çekildi. Aras Bulut İyinemli’nin Atatürk’ü canlandırdığı dizi altı bölümden oluşuyor ve dizinin sonbaharda yayınlanması planlanıyor. Hatta tam yazıyı yazarken Disney+ resmi hesabından ‘Atatürk’ dizisinin fragmanını yeniden yayınladı ‘Çok yakında’ etiketiyle.

Ama Disney+tan, söylediğim nedenlerden dolayı resmi açıklama gelmeyince, ANCA el artırmıştı. Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik haraket ve iftira içeren, nefret söylemiyle başlatılan kampanyadan sonuç alındığına dair bir izlenim yarattı. Nasıl mı? ANCA  90’lı yıllarda çekilmesi planlanan, Atatürk’ü Antonio Banderas’ın canlandıracağı projenin akıbetini hatırlatan paylaşımlar yapmaya başladı. Çünkü bu proje duyurulduğu zaman Amerika’da yaşayan birçok Yunanlı Banderas’ı binlerce mektup göndererek oyuncunun projeden çekilmesini sağlamıştı. Böylece baskımız işe yarıyor algısıyla Atatürk’e saldırmaya devam etti.

Yerli içeriği kaldırma stratejisi her ülkede uygulanıyor

Ama işin aslını artık biliyoruz. ‘Atatürk’ dizisi çekildi, bitti ve yayınlanacak. Disney+’ta yerli içeriklerin kaldırılması ise genel merkezin verdiği bir büyük stratejinin parçası. Sadece bizde değil Disney+, yayın yaptığı her ülkedeki yerli içeriği kaldırdı. Mesela Almanya’da da Almanlar kendi dizilerini izleyemiyor. Bu ne kadar doğru bir strateji elbet zaman gösterecek. Aboneler arasında bir memnuniyetsizlik olduğu kesin. Hatta platforma yerli içerik üreten Şahan Gökbakar Disney+ ile çalıştığı için seyircilerden özür diledi.

‘Recep İvedik 7’ 9 Aralık 2022’de Disney +’ta yayına girmişti. Platformdan kaldırıldığı için şimdi izleme şansımız yok.

Şahan Gökbakar, kararı eleştirdi ve seyirciden özür diledi

Gökbakar kararın ne kadar keyfi ve yanlış sonuçlar doğuracağını şöyle anlattı: “Disney Başkanı Bob Iger Bey’in aldığı kararla strateji değişikliği yapmışlar. Ve birçok ülkede yerel içerikleri platformdan atmışlar. ‘Atmışlar’ diyorum çünkü bizim de bir hafta önce haberimiz oldu. Bob Iger’in aldığı bu karara Disney+ Türkiye yönetiminin de çok üzgün olduğunu yakından biliyorum.

Milyonlarca seyircimizin biz yalnızca bu platformdayız diye Disney+’a üye olduğunun farkındayım. Ve kendimi mahcup hissediyorum. Hepinizden özür diliyorum. Böyle bir kararı bu kadar keyfe keder, seyircisine tek açıklama yapmadan alan ve üyelerini bu kadar umursamayan Disney Plus’ın yaptığını çok yanlış buluyorum. Beş yıl boyunca sadece Disney’de olup yayınlanmamak ve seyircimden uzak kalmak benim için kabul edilebilir değil. Mutluluğum Disney gibi bir platformda dünya rekoru kırmış olmamız ve bunun gururu. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Ve emin olun yakın zamanda yeniden birlikte olacağız. Seyircilerimize saygılarımla.”

Ama yerli yayın içeriğinin kaldırılması ve ‘Atatürk’ dizisinin akıbeti iki ayrı konuydu. Biz 10Haber olarak ‘Atatürk’ dizisi konusuna açıklık getirdik. Ve merakla diziyi bekliyoruz…

Aradığınız yerli Disney+ yapımlarına şu an ulaşılamıyorAradığınız yerli Disney+ yapımlarına şu an ulaşılamıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.