Mutluyuz, gururluyuz… 100. yıl çoşkusuna tüm yurtta milyonlar katıldı

Tüm yurtta 7’den 70’e vatandaşlar Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti Cumhuriyet’in 100. yaşını kutlamak için sokaklara döküldü. Şölen havasında geçen kutlamalara katılanlar gündüz ayrı gece ayrı renkli görüntüler oluşturdu. İşte yurttan 100. yıl görüntüleri...

Gündem 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

“Milletin bağrından temiz bir kuşak yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak”

Bu sözler Cumhuriyet’in mimarı Mustafa Kemal Atatürk’e ait. Atatürk’ün eserine sahip çıkan çocuk, genç, yaşlı milyonlarca kişi dün sokaklarda Cumhuriyet’in 100. yaşını kutladı. Günler öncesinde binaların bayraklarla süslenmesiyle başlayan, 29 Ekim’i beklemeden sokağa taşan coşku dün doruk noktasına ulaştı. Yurdun dört bir yanında vatandaşlar yürüyüş, gösteri, konser ve etkinliklerle bir asırlık Cumhuriyet’i kutlarken renkli görüntüler ortaya çıktı. Günün ilk saatlerinde başlayan kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

İşte tüm yurttan 100. yıl görüntüleri…

Bayrağı kapan meydanlara indi: Bir gün önceden 100. yıl coşkusuBayrağı kapan meydanlara indi: Bir gün önceden 100. yıl coşkusu

Halk Ata’sına akın etti

Anıtkabir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanının katıldığı resmi törenin ardından halkın ziyaretine açıldı.

Resmi törenin ardından halkın ziyaretine açılan Anıtkabir’e vatandaşlar akın etti.

Her yaştan çok sayıda vatandaş, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna çıktı. Kimi ailesiyle, kimi arkadaşlarıyla kimi de yalnız başına Anıtkabir’e akın eden vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çektirip, özel günü ölümsüzleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SoloTürk de, Anıtkabir üzerinde Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Vatandaşlar, gösteri uçuşunu heyecanla ve coşkuyla izledi. SoloTürk’ün gösterisi, vatandaşlar tarafından alkış aldı.

100. yıl bebekleri Anıtkabir’de

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında doğan Çağan İpek ve Maya Aksu da anne ve babalarıyla birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.

6 aylık olan Çağan bebeğin babası Utku İpek, Anıtkabir’e gelmek için sabah erken saatlerde evlerinden çıktıklarını ifade ederek, “Oğlum 2023 doğumlu. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, oğlumun da burada bulunmasını istedik. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Cumhuriyet Bayramı yaşamak için ailecek buraya geldik. Biz, anne-babası olarak 1’inci yüzyılı yaşadık. Muhtemelen 2’inci yüzyılı görmeyeceğiz. Umarım 2’inci yüzyılı gören, yaşayan torunlarım olur” dedi.

Ankara’da 100. yıl coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü nedeniyle Kızılay’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Ankara’da öğrenciler Türk bayraklarıyla yürüdü.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Fatih’teki Vatan Caddesi sabah saatlerinde trafiğe kapatıldı.

Vatan Caddesi’ndeki kutlamalarda oyuncular halk oyunu gösterisi yaptı.

Resmi geçit törenine İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Ali Sivri katıldı. Kutlamalar kapsamında Gül, İmamoğlu ve Sivri; üstü açık araç üzerinden vatandaşları selamladı.

Törende klasik otomobiller de geçit töreninde yerlerini aldı.

Törende liseli öğrencilerden oluşan koro tarafından şarkılar söylenirken il genelinde yapılan şiir yarışmasında birinci olan öğrenciler şiirlerin okundu. Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 100 öğrenciden oluşan halk oyunları gösterisi büyük ilgi gördü.

Program polis özel harekat helikopterinin gösterileriyle devam etti.

Törene gelen çok sayıda vatandaş söylenen şarkı ve türkülere ellerindeki Türk bayraklarıyla eşlik etti. Kutlamalar,  resmi geçit töreni ile son buldu.

100 gemiyle boğaz geçişi, SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları’ndan gösteri uçuşu

Türk donanması, İstanbul Boğazı’nda Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir etkinlik yaptı. 100 savaş gemisi Boğaz’dan geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük savaş gemisi yerli ve milli üretim TCG Anadolu ve beraberindeki 100 gemi İstanbul Boğazı’nda selamlama yaptı. Öte yandan Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK de İstanbul Boğazı’nda gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü dolayısıyla Türk donanması, tarihinin en büyük resmigeçidini İstanbul Boğaz’ında yaptı. Geçidi ve gösteri uçuşunu izlemek isteyen çok sayıda vatandaş İstanbul Boğazı’na akın etti.

İşte geçitten kareler:

Türk donanmasının en büyük resmi geçidi.

TCG Anadolu geçitte yer aldı.

Gösteri uçuşunda gökyüzüne ‘100’ yazıldı.

Türk Yıldızları’nın gösteri uçuşu

Samsun’da coşkulu kutlama

Samsun’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni Vali Orhan Tavlı’ın Valilik Binası’nda tebrikleri kabulü ile başladı. Tebriklerin ardından İlkadım ilçesindeki Kurtuluş Yolu’na geçildi.

Samsun’da gençler kutlamalara kendi yaptıkları dövizler ile katıldı.

Konuşmaların ardından öğrenciler kürsüye gelerek şiirler okudu. Daha sonra halk oyunları, öğrencilerin bando gösterisi ve Kavak Jandarma Bölüğü’nün gösterisi büyük ilgi çekti. Samsun Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na bağlı Bölge Bandosu’nun gösterisinin ardından geçit töreniyle etkinlikler sona erdi.

Antalya’da F-16’lardan 100. yıl gösterisi

Antalya’da havada, karada ve denizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Dört adet F-16 savaş uçağı Konyaaltı Sahili ve falezler üzerinde uçarak özel bir şov gerçekleştirdi. Erken saatlerde binlerce vatandaş, sahile inen varyantta yerini alıp uçakları bekledi.

Gösteriyi ilgiyle takip edenler kadar zaman zaman korkanlar da oldu. Yüksek hızlara çıktıkları sırada ses hızını geçen savaş uçaklarının ortaya çıkardığı sonik patlamalar nedeniyle bazı kişiler kulaklarını kapatırken, çocuklar ise korkup ağladı.

Varyanttaki Türk bayrağının olduğu falezlerden uçuşlarına başlayan F-16 pilotları, Konyaaltı Sahili’nde kendilerini selamlayan vatandaşa akrobasi hareketleri yaparak gösteri sundu. Sahilin iki ucundan uçarak gelen F-16 pilotları manevra yaparak birbirine yakın geçiş yaptı. Pilotların bu hareketi büyük beğeni topladı.

Zonguldak’ta vatandaşlar alana sığmadı

Zonguldak’ta Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamalarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, iş elbiseleriyle yürüyüş yaptı. Resmi geçit töreni ve etkinliklerin yapıldığı programda, alana sığmayan vatandaşlar, barikatla kapatılan bölümden töreni göremedikleri için tepki gösterdi.

Zonguldak’taki törende madenciler yürüyüşe öncülük etti.

Kent merkezinde Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için Gazipaşa Caddesi’ndeki Madenci Anıtı’nda resmi geçit töreni ve etkinlikler düzenlendi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü İlker Kömürcü’nün yazıp bestelediği 100’üncü Yıl Marşı, koro tarafından seslendirildi.

Geçit töreninin başlamasıyla polis barikatları kaldırıldı. Vatandaşlar da alkışlarla geçiş yapan korteji selamladı.

Erzurum’da buz pateni pistinde kutlama

Erzurum’da Cumhuriyet Bayramı, Hastaneler Caddesi’nde kutlandı. Vali Mustafa Çiftçi, 9’uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in halkın bayramını kutladığı törende, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Erzurum’daki kutlamalarda halk oyunları ekibi büyük alkış aldı.

Buz pateni ve sürat pateni sporcuları, buz üstünde Türk bayrağı açtı. Türk bayrağıyla pisti turlayan sporculara Buz Pateni Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Duygu Belir ile sürat pateni antrenörü eşi Adem Belir, kucaklarında 8 aylık Asela ile katıldı. Buz pateni salonunda gösteri yapan sporcular, marşlar eşliğinde yaptıkları gösterinin ardından saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı’nı okudu. Sporculara Buz Pateni Federasyonu Yöneticileri Naci Korucu, Zekeriya Deniz, Köksal Kaçmaz, Özcan Işık ve aileleri de eşlik etti.

Türkiye Buz Pateni Federasyonu, Erzurum’daki buz pateni salonunda kutlama düzenledi.

Iğdır’da komandolar gösteri yaptı

Iğdır’da ise Zübeyde Hanım Bulvarı’nda düzenlenen törene vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vali ve Belediye Başkanı Ercan Turan ile Garnizon Komutanı Piyade Albay Cavit Tütüncü’nün halkın bayramını kutladığı törende öğrenciler şiir okudu.

Komandoların gösterisinden bir kare…

Van’da Jandarma bandosuna ilgi

Van’da Cumhuriyet Caddesi’nde Valilik binası önünde gerçekleştirilen törene, Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Van Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı bandosu marşlar çaldı.

Vali Ozan Balcı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, kutlamalara katılan vatandaşlar ve birliklerin bayramını kutladı.

‘MSC Türkiye’, Çanakkale Boğazı’ndan geçti

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden olan ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılı anısına ‘MSC Türkiye’ adıyla denize indirilen gemi, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Tekirdağ Limanı’na doğru yok aldı.

İngiltere’nin Felixstowe Limanı’ndan yola çıkarak, Tekirdağ Limanı’na doğru giden, 399,9 metre uzunluğuna, 24 bin 346 konteyner taşıma kapasitesine sahip Liberya bayraklı ‘MSC Türkiye’ saat 09.00 sıralarında Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı.

Dev konteyner gemisi saat 10.10 sıralarında Çanakkale önlerine ulaştı. Kilitbahir Kalesi ile Kilitbahir Köyü Dağı’ndaki ‘Dur Yolcu’ yazısının önünden geçen ‘MSC Türkiye’, Nara Burnu’nu döndükten sonra Tekirdağ Limanı’na doğru yol aldı.

Adanalı kebapçıdan 100. yıla özel 100 metre boru kebabı

Adana’da kebapçı Yaşar Aydın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel 100 metrelik boru kebabı pişirip dağıttı.

Yaklaşık 1 ayda 100 metrelik mangal ve 100 metrelik şişleri hazırlayan Aydın, 29 Ekim günü 150 kilogram zırh kıyması hazırladı. 20 kebap ustası tarafından 100 metrelik şişe saplanan boru kebabının hazırlanışını vatandaşlarda meraklı gözlerle izledi. Yaklaşık 20 dakikada pişirilen 100 metrelik boru kebabı daha sonra 500 kişiye dağıtıldı.

Atatürk’ü gördüğü günü anlattı

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaşayan Nesibe Kaya (96), Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında trenle Osmaniye’nin Bahçe ilçesine geldiğini anlatarak, ”Atatürk geldi dediler. Koşarak gittik. Atatürk’ü davul zurnayla karşılayıp, halaylar çekip oynadılar” dedi.

Kaya, şöyle konuştu:

”O zamanlar 8-10 yaşındaydım. Atatürk Bahçe’ye geldi dediler. Koşarak gittik. Tren istasyonunda sandalyeler dizilmiş oturuyorlardı. Atatürk’ü davul zurnayla karşılayıp, halaylar çekip oynadılar. Atatürk oturduğu yerde oynayanları izledi. Daha sonra trene binip gittiğini hatırlıyorum. Çocuklar beni İstanbul’a götürdüklerinde, Atatürk’ün okuduğu okulu gösterdiler. Kızım Sevim cep telefonunda Atatürk’ün fotoğrafını gösterince duygulanarak gördüğüm buydu. Atatürk’ü gördüğüm anı unutamam.”

Uçaktan atlayan bordo bereliler, gökyüzünde ‘100’ rakamı oluşturdu

Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Asil milletimizin bağrından doğan, her türlü görevi korkusuzca ve profesyonelce yerine getiren Özel Kuvvetler Komutanlığımızın kahramanları, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını gökyüzüne nakşeden gösteri uçuşu gerçekleştirdi” denildi.

Paylaşımda, ‘bordo bereli’ olarak adlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin uçak atlayışı sonrasında birbirlerine kenetlenerek gökyüzünde ‘100’ rakamını oluşturduğu anların görüntüsüne de yer verildi.

Eskişehir’de 100. yıla özel kereografi

Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi, geleneksel hale getirdiği ay yıldız koreografisini bu kez Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için özel olarak hazırladı.

Eskişehir’deki törende geleneksel hale gelen ay yıldız kareografisi hazırlandı.

Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener’in akrobasi uçağı ise yıldızı oluşturarak koreografiyi tamamladı. Cumhuriyet Bayramı özel koreografisinin ardından etkinliğe katılanlardan 100 kişi, M.S.Ö. Hava & Uzay Müzesi envanterindeki uçak ve helikopterle ilk kez uçuş deneyimi yaşadı.

Cumhuriyet’in sembol fotoğrafı Ordu’da canlandırıldı

Uşak’ta 1933’te Hüseyin Kazım Özler tarafından çekilen, Milli Mücadele döneminde Anadolu insanını yansıtan ‘Cumhuriyet’i biz böyle kazandık’ fotoğrafının canlandırılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBBKT) oyuncuları çalışma yaptı.

Altınordu ilçesinde kentin çeşitli mevkilerinde sergilenen etkinlikte oyuncular milli mücadelenin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi şartlarda kurulduğunu gösteri olarak sahneledi.

Hatay’da denizde kutlama

Depremin en çok yıkıma neden olduğu Hatay’da, kutlamaların adresi Antakya ilçesi Atatürk Caddesi oldu.

Vatandaşlar denizdeki etkinliği ilgiyle takip etti.

Vali Mustafa Masatlı’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Hatay yöresine ait folklor gösterisi yapıldı, öğrenciler şiir okudu. Törende Vali Masatlı, 8’inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Mete ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fedai Yücedal, katılımcıların bayramını tebrik etti. İskenderun ilçesinde ise denizde 123 metrelik dev Türk bayrağı dalgalandırıldı.

Kocaeli’de 1923 metrekarelik bayrak açıldı

Kocaeli’de Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı kutlamaları kapsamında, gönüllü dalgıçlar tarafından denizde 1923 metrekarelik dev bayrak açıldı.

Bayrak açıldığı sırada denizdeki tekne ve gemiler de sirenleri ile kıyıdaki vatandaşları selamladı.

Bingöl’de 100. yıl kereografisi

Bingöl’de tören, Şehir Stadyumu’nda düzenlendi, atletizm yarışmaları yapıldı ve öğrenciler şiirler okudu, karate, tekvando ve halk oyunları gösterileri izlendi.

Yarışmalarda başarılı olan öğrencilere protokol tarafından ödüller verildi.

Törene, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Silopi’de tribünde oturacak yer kalmadı

Şırnak’ın Silopi ilçesinde şehir stadındaki kutlamalara, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törene Kaymakam Cihat Koç, 172’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Ensar Bulutoğlu, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı, tribünlerde yer kalmadı.

Birçok kişi programı ayakta izleyerek coşkuya ortak oldu.

Törende, ilçe genelinde ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ardından halk oyunları oynandı, çeşitli spor gösterileri sunuldu. Öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan siyah zemin üzerine beyaz toz ile Atatürk portresi çalışması, büyük alkış aldı. Program geçit töreni ile sona erdi.

TOGG sahiplerinden 100. yıl konvoyu

Türkiye’nin ilk yerli otomobili TOGG sahipleri, Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamalarındaki yerini aldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen TOGG sahipleri Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden konvoy halinde geçti.

Saat 13.45’te Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Avrupa yakasında buluşan yüzlerce TOGG kullanıcısı konvoy halinde Anadolu Yakası’na geçti.

Kutlamalar gece de devam etti

Tüm yurtta gece boyu da Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları devam etti. İstanbul’daki adreslerden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği Maltepe buluşmasıydı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yaptığı organizasyonla başkentte de 100. yıl coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde dron, havai fişek ve ışık gösterileri yapıldı.

Gösterilerde 2023 adet drone kullanıldı

İstanbul Boğazı’nda Solotürk ve Türk Yıldızları gösteri uçuşu gerçekleştirdi. 100 geminin eşlik ettiği gösteriye sahil kenarlarında bulunan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Dubai’de bulunan dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Khalifa’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlandı. 

Rus kozmonot Oleg Artemyev, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türk bayrağı açarak 100. yılı kutladı.

İzmir’de binlerce drone Mustafa Kemal Atatürk portresi oluşturdu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.