Bayrağı kapan meydanlara indi: Bir gün önceden 100. yıl coşkusu

Cumhuriyet 100 yaşına girerken ülkenin her tarafı kutlamalara sahne oluyor. Çocuklar, gençler, sporcular yürüyüş ve yarışmalarla Cumhuriyet'i kutluyor.

Gündem 28 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” diyerek müjdesini verdiği Cumhuriyet, artık 100 yaşında ve bunun coşkusu yaşanıyor. Vatandaş 29 Ekim’i beklemdi, kutlamalara dün geceden başladı. Türkiye’nin dört bir yanında dün gece yüzbinler sokaklara çıktı, ellerinde bayraklar fener alayları ve yürüyüşler düzenledi.  Sokaklar Türk bayraklarıyla dolu.

İstanbul’da Kadıköy ve Beyoğlu Belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesinin yürüyüşleri dikkat çekici kalabalıkları bir araya getirdi.

Alanya’da onbinlerce kişi dün geceyi ayakta geçirdi, Cumhuriyetin 100. yılını kutladı.

Ankara’dan Karabük’e pek çok yerde bandoların eşliğinde gece Cumhuriyet yürüyüşleri yapıldı. Çoşku görülmeye değerdi.

Ankara’daki cumhuriyet yürüyüşü çok kalabalıktı.

Iğdır’da meydan doldu taştı.

Sivas’ta çoşku vardı.

Merzifon’da helikopterlerin gördüğü

Merzifon’daki 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı personelleri önceki gün helikopterle arama-kurtarma görevinden dönerken bir çiftçinin cumhuriyeti kutladığı anlara şahit oldu. Amasyalı çiftçi tarlasına traktörler Cumhuriyet’in 100 yaşında olduğunu yazarken o anları askerler helikopterden görüntüledi.

Mardin’de ise uçurtma ustası Zahit Mungan Atatürk posterli uçurtma tasarladı ve kentin gökyüzünde uçurdu.

Atatürk’ün Amasya Genelgesi’nde çağrı yaparak Türkiye’deki temsilcileri topladığı kongrenin ev sahibi Sivas’ta ise çocuklar gazete bastırdı. Küçükler bastırdıkları gazeteyi “Yazıyor, cumhuriyetin ilan edileceğini yazıyor” diyerek vatandaşlara dağıttı.

Öğrenciler Sivas’ta Cumhuriyet’i müjdeledi.

Denizli’de ise Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Cumhuriyet’in 100. yılı için koreografi hazırladı. Cumhuriyetin kuruluşu ile başlayan ve 100’üncü yıla kadar gelişimini kalp, Atatürk, TBMM, fabrika, köprü, uçak ve TOGG figürleri oluşturarak canlandırdı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, AFAD, UMKE, polis, jandarma ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri Cumhuriyet’in 100. yılı için Palandöken Dağı’nın 3176 metredeki zirvesine tırmandı. Ekipler Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtı.

Ekipler Ejder Tepesi olarak bilinen bölgede Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtı.

İstanbul Tuzla’da ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında yüzlerce öğrenci 350 metrelik dev Türk bayrağını kortej yürüyüşünde taşıdı. Kırgızistanlı öğrenci Aıana Dzhumanazarova “Şu an çok güzel hissediyorum, çok güzel bir duyguymuş. Çok mutluyum, harika bir aktivite yaptık; hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Herkesin Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlu olsun” dedi.

Yürüyüşe 8 okuldan öğrenci katıldı.

Tekirdağ’da Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yelken yarışları düzenlendi. Tekirdağ Yelken ve İhtisas Kulübünde düzenlenen yarışlara 61 sporcu katılıyor.

 

 

 

 

Mersin’de geceyi coşku aydınlattı.

Mersin’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında fener alayı düzenlendi. Dronla görüntülenen etkinlikte ortaya renkli görüntüler çıktı.

Kordon boyunca uzayan fener alayına katılamayan yurttaşlar da evlerinden tencere ve tavalar çalarak yürüyüşü selamladı.

Mersin Valiliği tarafından Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla organize edilen etkinlik, Yenişehir ilçesi Adnan Menderes Bulvarı’ndaki Mersin İdmanyurdu Meydanı’ndan başladı. Programa Vali Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan, askeri ve mülki erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sporcular, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcıların ellerinde Türk bayrağı ve fenerlerle yürüdüğü etkinlikte 100 metrelik Türk bayrağı taşındı. Mehter takımının da marşlarıyla eşlik ettiği fener alayının yürüyüşü Suphi Öner Öğretmenevinde son buldu. Yürüyüşün sonunda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Etkinlik, dronla havadan da görüntülendi.

Balıkçılar İğneada’da şov yaptı

Balıkçıların kareografisi sahilde kutlama yapan yurttaşlardan büyük alkış topladı.

Kırklareli’nde İğneada Sahil Güvenlik Komutanlığı, Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında beldede balıkçıların katılımıyla etkinlik düzenledi. Balıkçı barınağında toplanan İğneada ve Kıyıköylü balıkçılar, teknelerini Türk bayraklarıyla donattı. Balıkçılar daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ile birlikte denize açıldı. Balıkçı tekneleri, denizde ‘ay yıldız ile 100’üncü yıl’ koreografisi oluşturdu. Balıkçı teknelerinin dronla havadan görüntülenen ‘ay yıldız ile 100’üncü yıl’ koreografisi büyük beğeni topladı.

İşte 29 Ekim heyecanını bir gün önceden yaşamak için sokağa dökülen yurttaşlardan coşkulu manzaralar:

Erzurum ve Erzincan’da binlerce kişi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında, ellerinde meşale ve bayraklarla yürüdü.

 

Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu üyesi 100 kişi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla aynı anda dalış yaptığı denizde Türk bayrağı açtı.

 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen fener alayı yürüyüşüne 10 bin kişi katıldı. Meşaleli ve motosiklet kortejli yürüyüş, konserle sona erdi.

Sivas’ta, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında yürüyüş düzenlendi, havai fişek gösterisi yapıldı.

Bugünkü kutlama programı

Cumhuriyet Bayramı bugün başta Ankara olmak üzere yurdun dört bir yanında kutlanacak. Resmi kutlamalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkanının Anıtkabir’e çelenk bırakmasıyla başlayacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.