Bodrum’da mevsim tam açılmadan eşekler koruma altına alınsın

18 Mayıs 2024

Durup dururken eşekleri düşünmeye başlamamı hastalıklı akıllara gelebilecek ilk makul nedene bağlayarak bir yaz gecesi kaçağı olarak  açıklamak isterseniz ben ‘bu da var ama tek nedenim bu değil’ derim.

***

malum yine yaz geldi. Şimdi üç veya dört ay boyunca Bodrum’daki fiyatlar popüler haber konusu yapılacak. Sonbahar kış aylarında durmadan ucuz yemek sırasında bekleyen halk  haberi yapılmıştı, şimdi ise sanki o haberden hemen sonra buna atlanmasında hiçbir gariplik yokmuş gibi astronomik lahmacun fiyatlarına gelecek sıra.

***

Bodrum’dan gelmeye başlayan haberlere göre işletmeler arasında lahmacun satış fiyatı olarak kim göze fazla çarpmadan daha yükseğe çıkabilirim yarışması çoktan başlamış. 

Aslında tüm Bodrum’un bir beach olduğunu unutarak kendilerine ‘beach’ adı veren işletmeler bu yarışta önde gidiyormuş ve semt olarak da Yalıkavak ve Göltürkbükü lahmacun fiyatında yarışı önde götürüyormuş.

***

Açıklanacak lahmacun fiyatına bir kutu da ayran dahil olsun diyenlere alemin ağır abileri müdahale etmiş ve ‘kafayı karıştırmaya gerek yok lahmacun fiyatının namusunu kirletmeyin’ diyerek bunu engellemiş.

Şimdi dendiğine göre ayran hariç tek bir lahmacun için bin ile iki bin lira arasında bir fiyattan bile bahsediliyor. Deniz kıyısında yenen lahmacun zevksizliğinin fiyatı konusunda piyasa belirleyici konumda olan Maçakızı’nın açıklayacağı fiyatı merakla Müge Dağıstanlı’nın ifşa etmesi bekleniyor.

***

Bu arada bazı işletmelerin can güvenliklerini bile riske atarak lahmacuna düşük fiyat belirleyip piyasayı tersten vurup şoka sokmaya hazırlandığı haberi de geliyor. 

Buna giriştikleri takdirde Bodrum aleminde yüksek fiyatlara alışık işletmelerin hedefi olacakları, hatta canlarının da tehlike altında olacağı kendilerine net ve sakin biçimde belirtilmesine rağmen bu müesses nizamı bozucuların düşük fiyatlı lahmacun arayışlarının yine de sürdüğü öğrenildi.

***

malum şu an Türkiye’nin tarım sektöründeki ve hayvancılıkta yaşanmakta olan kriz nedeniyle Bodrum’da lahmacun fiyatlarının biraz aşağıya çekilebilmesi ancak eşek eti kullanarak mümkün.

Duyduğumuza göre eşek eti arayışı çoktan başlamış, hatta henüz güneş batmadan, öğle sıcağında bile eşeklere sevgiyle sarılan bir takım adamlar görülmüş yarımadada. bunların niyeti ilk akla gelen makul nedenle açıklansa da, sonra asıl nedenin bu değil lahmacun için ucuz et arayışı olduğu ortaya çıkmış.

***

Hatta Bodrum’da işsiz ama mülkü olan halkın geleneksel işyeri fonksiyonu taşıyan bazı kahvehanelerdeki sohbetlerde eşek eti sorununa çözüm için bazı milliyetçilerin Türkiye’nin Eşek Adası’nın da yeniden, gerekirse askeri güç de kullanılarak alınmasının gündeme getirildiği bile duyulmuş.

***

Anlayacağınız Bodrum’da lahmacun henüz mevsim başlamadan dahi problem olmaya başlamış. Bu problemi marjinal tavırlarla  çözmek isteyenlere karşı geleneksel olarak az beslenmiş ve zayıf  da olsa yine de Kıbrıs eşeğinden daha sağlam oldukları söylenebilecek eşeklerimizin hemen koruma altına alınması gerekiyor bence.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.