Bu da ayak fetişi diyorsanız ben de neden olmasın diyorum

5 Eylül 2024

25 Ağustos pazar sanat yazımda Manet’nin Olympia resmi başlığı altında bu resimle Titian’ın Venüs of Urbino resminin karşılaştırmasını yapmıştım.

yazının bir noktasında özel tarihimden de bir not eklemiş ve müzeyi ilk ziyaretimde bu eseri incelerken kadının ayak detayındaki çizim ustalığına hayran olduğumu ve bunu tekrar deneyimlemek için yıllar sonra müzeye yine gittiğimi yazmıştım.

***

ayak ve el resmi çizmek özellikle zordur, çünkü bu organlar karmaşık kas ve kemik yapısına sahip. Titian bu teknik zorlukları aşmayı başarmakla kalmamış, kadının ayağına müthiş de bir estetik vermiş bence.

***

bunu ilk söylediğim o yıllarda yine olanlar oldu, birçok insan benim bu hayranlığımın, resmin bu detayıyla büyülenmemin nedeninin ve beni yıllar sonra Floransa’daki müzeye tekrar götüren gücün aslında ayak fetişim olduğunu söyledi.

***

Aslında benim o resimde beğendiğim birçok detay daha var. onlardan biri de yatağın ucundaki köpek; ayak detayını beğenmemin ayak fetişime bağlı olduğunu düşünenlerin ayrıca köpek fetişim de olduğunu ispat etmesi gerekmiyor mu?

***

Aslında dolambaçlı yollara gitmeye hiç gerek yok. diyelim ki bu yorum doğru ve Titian resmindeki ayak detayına hayran olmam benim ayak fetişisti olduğumu gösteriyor.  Olursa olsun, çok umurunda mı sanki. 

Şunu da söyleyeyim, eğer Titian resminde bir kadının ayağını bir fetişisti tatmin edecek kadar iyi ve güzel çiziyorsa bu onun ne kadar büyük usta olduğunu gösterir tekrardan, o kadar. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.