Enflasyonun nasıl gerçekten düşeceğini bence TÜİK resmen açıkladı

15 Temmuz 2024

Kısa süre önce hayata bakışınıza göre ya inanılmaz bir medeni cesaret veya ar damarının ciddi bir çatlama vakası olarak nitelendirebileceğiniz bir olay oldu ve TÜİK başkanı başında olduğu kurumun acınası haline bakmadan kurumunun çalışmalarını savunmak için basın toplantısı düzenleyebildi.

***

Gerçi bu gerçek bir basın toplantısı da sayılamazdı. Çünkü toplantıya katılan gazetecilerin çoğunluğu AKP’nin veya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönüllü halkla ilişki personeli gibi çalışan ve bundan da zevk alan insanlardan oluşuyordu. 

Durum böyle olunca tabii ki basın toplantısında kimse sizin enflasyonu hesaplamakta kullandığınız paket içinde yer alan sadece 33 lira 40 kuruş tutan uzman doktor muayenesi acaba hangi şehirde ve hangi doktor tarafından yapılıyor ve telefonu nedir veya yine sizin pakette yer alan 5 bin 845 lira kira istenen ev de nerededir acaba soruları sorulamadı.

bunun yerine TÜİK başkanı önemli hiçbir soruya gerçek cevap vermeden bizi aslında fazla alakadar etmeyen hesaplama teknikleri üzerine laf salasından oluşan bilgiler verdi. 

***

bu konu hayli tartışıldığı ve hesaplama paketinde yer alan bazı maddeler üzerine örnekler çok verildiğinden ben de bugün bunları anlatıp İstanbul’da sizin ev kirası kirası dediğiniz 5 bin 845 liraya çatma derme tavuk kümesi bile yok, uzman doktor sizden 33 lira 40 kuruş isteyebilir tabii ki ama o sadece muayene sırasında sekreter tarafından size verilen  kahvenin parası olabilir veya sizin ilan ettiğimiz zeytinin fiyatı zeytininin kendisinden yapılan zeytinyağından nasıl daha pahalı olabiliyor bunun mantığı nedir acaba türü soruları sorup canınızı daha fazla sıkmayacağım.

***

ama bunun yerine aslında TÜİK‘in basın toplantısıyla bu topluma büyük bir hizmet yaptığını ve aslında AKP’ye enflasyonu gerçekten düşürmesi için son derece  gerçekçi bilimsel bir çözüm sunduğuna dikkat çekmek istiyorum.

***

biliyorsunuz enflasyonu hesaplamak için kullanılan paket içinde yer alan hizmet ve ürünlerin ülke ağırlıklı ortalamaları alınıp  sonuçta rakamlar ortaya çıkarılıyor.

***

ve konuşması  ve davranışlarıyla  bir entelektüel zirve oluşturduğu belli olan TÜİK başkanına göre Türkiye’de enflasyonu gerçekten düşürmenin yöntemi sonunda bilimsel olarak ortaya çıktı aşağıda vereceğim hayat tarzını halk benimserse:

***

nüfusuyla, ekonomiye katkısıyla ön sırada  yer alması gereken İstanbul’u merkeze alarak yapacağım açıklamamı.

Kişi İstanbul’da çalışıyor olsa bile eğer Şemdinli’nin bir köyünde kendisine bir ev kiralayıp orada oturur ve her gün iş için İstanbul’a sabah gelip akşam dönerse  ve yine eğer o aynı kişi gün içinde alışveriş gerektiğinde bunu istanbul il sınırları içinde değil yine gün içinde gidip geleceği Erzurum’un köylerinde  filan yaparsa ve eğer çoğu insan böyle yaşarsa enflasyon hesaplama paketinde yer alan mal ve hizmetlerin kendilerine verilen istatistiki ağırlıklar nedeniyle düştüğünü görünce biz de bu enflasyon belasından kurtuluruz. 

umarım bu makul öneri herkes tarafından bir an önce benimsenir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.