Halk plaja gidince vatandaş ne yapsın?

13 Temmuz 2024

‘Halk plajlara hücum edince vatandaş denize giremedi’ evresinden de geçen Türkiye anladığım kadarıyla şu olayla plajlar konusunda yeni bir evreye girmiş durumda:

*** 

Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan 50 kişilik bir grup “Denize erişim herkesin hakkı,” “Kıyılar kimsenin hakkı değildir,” “Kıyılar hepimizin” yazılı pankartlar açmış. 

Halkın kullanması gereken sahili işletmecilerin işgal ettiğini öne süren gruptakiler daha sonra meydana havlu, şezlong ve plaj şemsiyesi koyarak bir süre güneşlenmiş.

Alanda güneş kremi sürüp üstlerine su döken grup üyelerini çevreden geçen yerli ve yabancı turistler de nedense izlemiş.

***

fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla bu protestocular benim vatandaş dye sınıflandıracağım kategorideki  insanlar. çünkü adına bu protesto yapılan halk ise o anda halk plajlarında hiçbir sosyal meseleyi kafaya takmadan güneşlenip hayatın ve denizin keyfini çıkarmaktaydı.

***

bence bu tür protestolardan olumlu bir sonuç alınması isteniyorsa bu protestoyu bile nazik yapma çalışan Beyaz Türklerin eline bırakılacak bir şey değil bu. Fotoğraflarından anladığım kadarıyla bu kişilerin protestosu hayatlarında yaptıkları ilk ve son eylem olmalı. Eylem sırasında rahatları fazla bozulmasın diye şezlonga uzanıp bir taraftan güneşlenmişler de. bunlar bir gün mecbur kalıp halk plajına gitse, o halk plajının yanında beach kulüp varsa bulundukları yerde değil de, artık gidemeseler de görmeseler de biraz beach kulüp havası almak için ona yakın oturmak isteyecek tipler.

***

Oysa eğer ‘kıyılar hepimizin’ denecekse bunu diyenlerin hem görünümleriyle, hem de gerekse sertliğe başvurma potansiyelleriyle ürkütücü olabilecek halk plajı tipleri olması gerekiyordu.

***

Ben Yalıkavak’ta sürekli yaşarken oldukça uzun bir halk plajı  deneyimim olmuştu. Buralara gelen insanların bir bölümü Recep İvedik filmlerindeki Kara Ambar Kamyoncular derneğine sorunsuz üye olacak tiplerdi.

***

Eğer o gün bodrum belediye meydanındaki protestoyu aman şu işi kimseyi fazla rahatsız etmeden bitirelim diyen tipler yerine hayatta kimi rahatsız ederse etsin, hangi kuralı ihlal ederse etsin bunu umursamayan halk plajı sakinleri yapsaydı hemen bugün bütün kıyılarımız herkese açılmış olurdu. Protestoyu yapanların başarılı olamayacağını ben protestoya başlarken güneş kremi sürdüklerini okuduğumda zaten anlamıştım. Güneş altında yapılan protestoda güneş kremine ihtiyaç duyan insanların protestosunun anlamlı sonuç alması mümkün mü Allah aşkına? Oysa gördüğüm kadarıyla halk plajlarında güneş kremi konusunda yazılı olmayan bir yasak olmalı. Nasıl ki zamanında sünnetli oldukları için Türklerin Aids olmayacağına inanılmışsa, şimdi de güneş kremi sürmese de türklerin derisinin cilt kanseri olmayacağına inanılmış durumda. Ve işin garibi bu galiba doğru da olabilir.

***

Ayrıca halk plajlarının vazgeçilmezleri olan mangal yakma, neredeyse hiç durmadan yeme, çekirdek çıtlayıp kabuğunu yere tükürme ve çocukları tuvaletlerini yapmaları için denize yollama gbi adetler de Kara Ambar Kamyoncular derneğinden gelmiş gibi olan tipler tarafından meydana taşınsaydı dünyadaki hiçbir yönetim biçimi dayanamaz, protestoya hem baş eğer, hem de istenenleri anında kabul  ederdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.