Michelle Obama ABD’nin yeni başkanı olabilir

22 Temmuz 2024

Bir yanda suikast girişiminin kendisine sağladığı siyasi avantajı sonuna kadar sömürüp son cumhuriyetçi parti kongresini kendisine yakışan bir absürt sirke dönüştüren Trump ve diğer tarafta aslında son derece başarılı bir başkanlık süreci yaşatmasına rağmen adaylıktan çekil çağrılarının ağırlığı altında ezilen Biden arasında sıkışmış görünen amerikan seçmeni yaklaşan seçimde ülkeyi ve dünyayı rahatlatacak ve Amerika’ya yakışan yönü verecek bir aday arayışını sürdürüyor.

***

Makul düşünmeye çalışan çevreler ilk dönemindeki tecrübelerine dayanarak  Trump’un yeniden başkan seçilmesinin Amerika’yı ve dünyayı bir felakete sürükleyeceğini düşünüyor. Trump’ın destekçileri ise gerekirse güç kullanarak ve iç savaşı bile göze alarak onu başkan yapmaya niyetli gibi.

***

Biden’ın bu anarşik görünümü toparlamak ve yaklaşan büyük tehlikeyi önlemek için gereken fizik ve beyin gücünün artık kalmadığını düşünen demokrat partinin akil insanları Biden’ın yerine yeni bir aday arayışını sürdürüyor. Bir ara şimdiki başkan yardımcısı Kamala Haris düşünüldü ama onun fazla şansı olmayacağı sonucuna varıldı.

***

Ve sonunda nedense sürekli, adı derinden söylenen eski başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın Demokrat Partinin başkan adayı olabileceği fikri açıktan yavaşça tartışılmaya başlandı. 

***

Reuters ve İpsos’un araştırması şu an 60 yaşında olan eski first lady’nin seçimde Trump’ı 10 puan farkla yeneceğini ve başka hiçbir adayın bunu başaramadığını gösterince bu söylentiye değer vermeyen çevreler bile konuya ciddi yaklaşmaya başladı.

***

Michelle Obama’nın başkan olabileceğine inanmayanlar onun siyasi tecrübesinin olmadığını söylüyor. Fakat Michelle Obama’nın Princeton üniversitesi ve ondan sonra da Harvard Hukuk fakültesinden mezun bir avukat olduğunu, kısa sürede öğrenme kapasitesinin hayli yüksek olduğunu unutuyor gibiler.

Ayrıca eşi başkanken Michelle Obama first lady olarak fakirlik, kadın sorunları, sağlıklı beslenme ve obezite üzerine son derece etkin sosyal kampanyalar da yürüttü.

***

öğrenme kapasitesi çok yüksek ve çok da zeki bir kadın olabilir ama ABD başkanlığı iş başındayken öğrenilemeyecek kadar ciddi bir iştir diyeceklere de bir lafım olacak.

Bundan önce ne Kennedy, ne Obama oval ofise oturduklarında yeterince tecrübeye sahiplerdi, başarıları yakın çevrelerine yetkin isimleri toplamayı ve onları dinlemeyi bilmelerine bağlı oldu. Michelle de bunu yapacak kapasitede.

***

Hem düşünün eşi Barack Obama da first husband olarak devamlı Beyaz  Saray içinde olacak ve başkanın ondan fikir almasını engelleyecek bir mekanizma da yok.

Amerika’daki tecrübeli  arkadaşlarıma Michelle başkan seçilirse eşi Barack Obama’nın Chief of staff veya ulusal güvenlik danışmanı olarak atanması önünde bir yasal engel var mı diye sordum. Yasal engel yok ama bu olmaz diye cevap verdiler. Tamam anlıyorum, örneği daha önce yaşanmamış  olabilir ama ya olursa.. Düşünsenize başkanlık koltuğunda saygınlığı olan bir kadın otururken ona fikir veren çevresi içinde tam yetkili olarak Barack Obama da bulunursa neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz?

***

İsteyen bunun olamayacağını düşünmeye ve hayal kurmaktan korkmaya devam etsin, ben Michelle’in başkanlığına hazırlanmak için onun kitapları ‘Becoming’ ve The Light We Carry. Overcoming in Uncertain Times’ı okumaya başladım.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.