Fesih bildirisinde silahları ve terörü bırakacağını açıklayıp bunu nasıl yapacağını anlatması beklenirken PKK Lozan anlaşmasını ve 1924 anayasasını tartışmaya açan uzun bir bildiri yayınladı.
Gerçek amacını, anlamını anlamakta zorlandığımdan, başka çarem de kalmadığından yapı sökümüne (deconstruction) tabi tutarak metnin görünenin altında neler diyor olabileceğini bulmaya uğraştım.
menin gerçek anlamını bulmak için ne aşamalardan geçtiğimi adım adım detaylarıyla anlatacak değilim.
bunu yapsaydım bu yazımın Derrida’nın kendi yazılarından bile çok daha sıkıcı olması ihtimali ortaya çıkacaktı.
oysa Derrida’dan yola çıkmama rağmen sıkıcı bir yazı yazmayı katiyen istemiyorum.
****
bu yüzden burada PKK bildiri metnini çözümlemek için uyguladığım yöntemin sadece ana hatlarını vererek genel metod açıklaması yapmakla yetineceğim.
***
Derrida, Ludwig Wittgenstein’ın bir oyun olarak dil yaklaşımını hatırlatarak metinlerde bir dil oyunu olduğunu düşünür. bu yaklaşıma göre hiçbir metin yalın olamaz. her yapı karmaşıktır ve kendi içinde karşıtlıklarla kurulmuştur. metinler iddialarına ve yazarlarının niyetlerine karşıt kaynaklar da içerir. Metinler sözcük ve görüntü olarak birçok anlam taşır ve hiçbiri mutlak değildir. dolayısıyla anlam sürekli ertelenir.
***
metinlerde anlamın sürekli ertelenmesinin nedeni dildir. çünkü dil göstergelerle iş görür. Her göstergenin bir tarihi vardır ve o tarih boyunca edindiği ve biriktirdiği çelişkileri de hep içinde taşır. gösterge her zaman kendisi dışında bir şeye (metinde var olan diğer kelimelere veya göstergelere) gönderme yapar.
Sonuçta göstergenin kendisini temsil ettiği sandığı gösterilenle arasında fark olur. Bu farkın adı Derrida’ya göre ’differance’dır.
gösterge ile gösterilen arasındaki, yani kastedilen anlamla veri olan anlam arasındaki farkı ’differance’ olarak kabul edersek hiçbir sözcüğün gerçekliği yansıtmayacağını ve sadece bize izin verdiği kadar anlam çıkabileceğimizi söylemeliyim.
***
Yapı sökümü de (deconstruction) bize göstergelerin anlam çeşitliliğini çözebilmek için gösterilenle bağlantıları kopmuş göstergelerin geçek anlamlarını bulma metodudur.
***
pkk bildirisini okuma metodum hakkında diyeceklerim buraya kadardı, umarım sizi çok sıkmamışımdır ve ilginizi tutmayı başarmışımdır.
***
metnin yapı sökümünü yaptığımda ve metindeki göstergelerle gösterilenler arasındaki kopuk bağlantıları çözdüğümde metnin gerçek anlamı hakkında ne yazık ki hoş bir sonuca varmam mümkün olmadı.
ancak metodu anlatırken sizi sıkmış olabileceğimden daha fazla canınızı sıkmak istemediğimden Derrida’cı yöntemle vardığım bu sonucu yazmayacağım.