S..tirin gidin!

25 Mayıs 2024

Neredeyse yarım asırdır beklemekte olduğum müjdeli güzel haber geçen çarşamba günü geldi.

o gün pop-sosyolog Ertuğrul Özkök köşesinde toplumda artık ’s..tir git’ lafının küfür olarak algılanmadığını yazdı.

***

toplumla ilişkimi mümkün olan en minimal düzeyde tuttuğum için benim bu gelişmeden pek haberim yoktu, ama ilginç toplumsal trendleri iyi okuyan Özkök’e inanmamam için bir sebep yok.

bu güzel gelişme bana taa üniversite öğrencilik yıllarımdan beri içimde bastırarak tuttuğum sosyal ve siyasi konular hakkındaki gerçek duygumu net ifade etme fırsatı verdi.

***

Sosyal ve siyasi gelişmelere duygusal tepkim gençliğimde de yoğundu, ama daha sonra gazeteciliğe başladığımda daha net gördüğüm rezil, pespaye ilişkiler içimdeki yoğun yüksek sesle ’s..tirin gidin’ çekebilme duygusunu daha da zor bastırılır hale getirmişti. sadece küfür etme niyetim olmadığından ve yaşanan olaylara artık bu kadarını da çekemeyiz anlamında hak ettikleri s..tiri çekme gerektiğini düşündüğümden duygumu bugüne kadar bugün olduğu gibi net ifade edemedim.

***

anlayacağınız özellikle medyada çalışmaya başladıktan sonra içimdeki Howard Beale’i devamlı susturdum, geçek fikrimi baskı altına aldım.

1976 yılında Paddy Chayevsky tarafından senaryosu yazılan ve Faye Dunaway, Wiliam Holden, Robert Duvall, Peter Finch’in başlıca rolleri oynadığı ‘Şebeke’ (Network) filmi gösterime girmişti.

Filmde reyting sorunları yaşamakta olan bir televizyon kanalında Howard Beale (Finch) sinirli haber sunucusu fonksiyonunu  üstlenmiştir. Ama bir gün Beale rolünün hakkını gerçekten verince yani gerçek duygularını ortaya koyunca Amerika neredeyse altüst olur.

***

O gece Howard Beale canlı yayında sosyal ve siyasi sorunları tek tek saydıktan sonra ‘burama kadar geldi, çok öfkeliyim, artık bunları kaldıramıyorum, artık çekmeyeceğim’ diye haykırır ve kendisini izleyen herkesin evinin penceresini açıp böyle bağırmasını ister. Derken Amerika’nın her yerinden pencerelerden ‘artık çekmeyeceğiz’ diye bağıran binlerce insan olduğu haberleri gelir.

***

anlayacağınız o gece Howard Beale kocaman bir ’s..tirin gidin’ çekmiştir.

ben bunu neredeyse 50 yıldır yapmak istiyorum çünkü sosyal ve siyasi gelişmeler hakkındaki gerçek duygum bu. Sonuç? İsteyen dönüp yazının başlığını yeniden okuyabilir. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.