Sizce hangisi daha seksi?

7 Eylül 2024

Janet Malcolm 1975-1981 yılları arasında New Yorker dergisindeki köşesinde fotoğraf sanatı üzerine yazdığı yazılardan yola çıkarak  sonunda ‘Diane ve Nikon’ kitabını oluşturdu.

bu yazılarının bazılarında Janet Malcolm çıplak kadın fotoğrafları üzerinde de düşündü. Çünkü neredeyse bütün büyük fotoğraf sanatçılarının çalışmaları arasında çıplak kadın figürü mutlaka olurdu.

çıplak kadın fotoğrafı yazar Janet Malcolm’un deyişiyle biraz incelik, rafinelik içerdiğinde veya “her şey”i göstermediği zaman daha seksi olabiliyordu.

ben de aynı fikirdeyim, bu nedenle sizlere başlıkta sormuş olduğum soruya bazı örneklere de baktıktan sonra kendi cevabımı da vereceğim.

***

Geoff Stieglitz sırılsıklam aşık olduğu sevgilisi Geogia O’Keeffee’nin tam 400 adet fotoğrafını çekti.

Stieglitz bir kadının sadece portresinin yetmeyeceğini, kadın hakkında gerçeği verebilmek için onun vücudunun her noktasını ayrı çalışmak gerektiğini düşünüyordu. Bu yüzden sevgilisinin sadece portrelerini değil ellerini ayaklarının da defalarca fotoğrafını çekti.”Torso” adını verdiği fotoğrafında çıplak sevgilisinin bel altı fotoğrafı vardı.

 

ben ilk önce fotoğraftaki karartıyı  fazla kıllanmadan dolayı sandığımdan fotoğraf bana itici gelmişti. ama sonra anladım ki sanatçı cinsel organ bölgesini karartmış ve Janet Malcom da bu karartı yüzünden resimde biraz kapalı alan oluştuğundan çok daha seksi olduğunu düşünüyor

Stieglitz bunun dışında arkadaşı ve kendisi gibi büyük fotoğraf ustası Paul Strand’in eşi Rebecca Strand’in suyun biraz altına girmiş çıplak vücudunu da çekti. Bu fotoğrafta çıplaklık insanın yüzüne fazla çarpılmadığı için eser çok daha seksi olmuş denebilir.

***

Edward Weston’un Nude, New Mexico 1937 isimli fotoğrafında çırılçıplak sere serpe uzanmış bir kadının harika vücudu bütün detayıyla görülür. tabii ki çok güzel vücutlu, ama Malcolm’un istediği gibi bir rafinelik, bir incelik içeriyor mu, bence hayır, bu nedenle de bana çok çekici  gelmiyor.

Malcolm da Edward Weston’un çıplak kadın fotoğraflarına “Hiç seksi ve şahsiyeti olamayan” yorumu yaptı. 

***

ancak aynı Weston’un çekmiş olduğu bir başka fotoğraf var. Fotoğraftaki kadının adı Charis, kim olduğunu daha sonra anlatacağım tabii ki.

Charis bu fotoğrafta daha sonra evleneceği Edward Weston ile gezmeye gittiği göl kıyısında yürüyüşe çıkmış ve bir dinlenme anında kayaya yaslanarak oturmuş. Vücudunun tek bir noktası açık  gözükmüyor, başı bile haşerelere karşı örtüyle kapalı.

Ama kadının o an fotoğrafını çeken Weston’a öyle bir bakışı var ki, aşktan kaynaklanan cinselliği ve masumiyeti birlikte görebiliyorsunuz o bakışta. Bence bu “aşık kadının sevgilisine şehvetli bakışı” olmuş.

Bu yüzden bu kare çok güzel. Bu kadar meşhur olmayı, hakkında bu kadar konuşulmayı gerçekten hak eden bir fotoğraf bu.

bence bu fotoğraf en seksi olanı.

***

Charis profesyonel bir modeldi. Çok güzel bir kadındı. Weston ile 1934 yılında tanıştılar, 1939 yılında evlendiler. 

Charis 1945 yılında Westdn’a onu terk edeceğini söyledi. 1946 yılında boşandılar. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.