Son tabu: Regl konusunda Ceyda Düvenci’nin yanındayım (Evet, erkekler de ped taşımalı)

10 Mayıs 2024

İnsanların herhangi bir sorunda konsantrasyon süresinin neredeyse diplere vurduğu çağımızda hala ve son tabu regl konusunda Ceyda Düvenci güzel bir çıkış yaptı ve herkesin konsantrasyonuna aniden ayar verdi.

*** 

“Ezber bozmaktan hoşlanırım” diyen Düvenci “Alışılmış yollardan gitmemeyi, söylenmemiş şeyleri söylemeyi, paylaşılmamışı paylaşmayı ve hayallerimin peşinden gitmeyi severim” diye konuştu. Onun bu sözlerini duyunca bana da umarım ben de öyleyimdir demek kaldı.

***

Düvenci daha sonra “Kadın olmanın doğal bir parçası olan regl dönemini açıkça konuşabilmeliyiz. Bunun neden tabu olduğunu anlayamıyorum. Kadınlar regl oluyor, bunu neden söyleyemeyelim ki? Bu konuda kendimi rahat hissediyorum” da dedi.

***

Ve sonunda bu çıkışının insanı sarsabilecek cümlesini de söyledi ve ‘erkekler de ped taşımalı’ sözünü önyargılı beyinlere adeta kazıdı.

***

Ceyda Düvenci’ye bu konuda destek vermem ve regl konusunda onun sonuna kadar yanında durmam anlık bir çıkış değil, sebep bunun üzerinde hayli çalıştığım bir konu olmasındandır.

***

Ben son olarak 2016 -2022 yılları arasını New York ve Washington’da geçirdim. Bu sürede eski arkadaşım doktor Tamer Seçkin ile yeniden buluştuk ve onun uzmanlık alanı olan endometriosis hastalığı üstüne saatlerce konuştuk.

***

Endometriosis üstünde hayli çalışmış olmama rağmen tabii ki konunun uzmanı değilim. Bu yüzden kadının hayatını mahvedebilen bu hastalığın ne olduğunu anlatmaya çalışırken çok dikkatli olacağım.

***

Regl döneminde kadının kanı vücut dışına akar, endometriosis hastası kadında ise regl kanı vücudun içine doğru (geriye) akıyor. ve sonuçta regl kanı kadının iç organlarına yapışabiliyor (çikolata kistleri oluşuyor) ve bu inanılmaz sancılara neden olabiliyor.

***

Varlığıyla Türkiye’nin onur duyması gereken arkadaşım Tamer Seçkin bu hastalığı kesin tedavi etmek için dünyada başka örneği olmayan bir ameliyat yapıyor ve hastalarını acıdan ve mecburi anti sosyal yaşamından kurtarıyor.

***

Konu hakkında uzun konuşmalarımızdan birinde benim önerimle bu konu hakkında bir kitap oluşturulması fikri doğdu. Tamer ‘Doctor Will See You Now’ başlıklı kitabında daha önce bu konuya girmişti, ama konuyu yeniden ele alan yeni bir kitaba ihtiyaç vardı.

***

Tamer, onca ameliyat ve tedaviler içindeki hayatında bir kitap yazmaya konsantre olmasının imkansız olduğunu söyleyince hayatı yazmaktan ibaret bir kardeşin var karşında dedim ona. Sen anlatırsın ben de yazıya dökerim kitabı dedim ve işe giriştik..

***

Konuyu incelerken gördüm ki regl konusu gerçekten tüm toplumlarda neredeyse üstünde hiç konuşulmayan  son tabu olarak konumlandırılmış. Hatta bazı azgelişmiş toplumlarda kadınlar regl döneminde kendilerini hapsetmeye yarayan ‘regl kulübeleri’  uygulaması bile var. Aybaşı dönemi başlayan kadınlar regl bitene kadar bu kulübelere hapsediliyor.

***

daha ileri toplumlarda regl olan kadın belki kulübede tecrit edilmiyor ama maalesef bizlerin beyinlerinde de birer regl kulübesi var hala. Regl konusunun açık konuşulmaması gereken, hatta utanılacak bir şey gibi görülmesi hayli yaygın toplumlarda.

***

örneğin İstanbul’da restoranlarda erkekler tuvalete daima elini kolunu sallayarak giderken kadınlar neden yanlarında mutlaka bir çanta taşır? bunu hiç düşündünüz mü? çünkü belki de utanarak taşımaya zorlandıkları pedlerini de yanlarında götürürler tuvalete.

***

İşin daha faciası regl üstünde açıkça konuşmak, diyalog açmak bu kadar zorlaştığından kadının hayatını  gerçekten mahvedebilen endometriosis hastalığı üstünde de konuşamıyoruz ve tedavi  edilebilecek birçok hasta dayanılması zor acılarla baş başa bırakılıyor.

***

Bu yüzden  regl konusunu kafamızda utanılacak bir konu gibi konumlandırmaktan vazgeçelim. Bu konuyu son tabu olmaktan çıkaralım ve Ceyda Düvenci’nin de dediği gibi biz erkekler kadın arkadaşlarımıza yardımcı olmak için yanımızda ped taşımaya başlayalım. 

***

Tamer ve ben o kitabı yazdık, bana göre basılmaya hazır. Ama başvurduğum birçok yayıncı konunun kısıtlı olduğu gerekçesiyle basmak istemedi. Onlar kitap piyasasını tabii ki daha iyi bilir ama kitabın konusu tüm kadınları ilgilendiriyor bence.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.