Yaşam kalitesi konferansı bu sonbaharda İstanbul’da

2 Temmuz 2024

Modern şehir yaşamında ve özel hayatımızda kaliteyi nasıl buluruz sorusuna en derinlikli cevapları arayan yayın organı editörü Tyler Brule sayesinde Monocle dergisidir.

***

Monocle 2007 yılından bu yana yıllık yaşam kalitesini yükseltmeye çalışan şehirleri incelediği ve hangi şehrin yükselmekte olduğunu incelediği yaşam kalitesi araştırmasını düzenli yayınlıyor (quality of life survey).

***

bu araştırmayla bağlantılı olarak her yıl bir şehirde yaşam kalitesi konferansı düzenleniyor.

Monocle’ın yaşam kalitesi konferansı bu yıl önümüzdeki sonbahar aylarında Istanbul’da. Şehrimizde 10-12 ekim tarihlerinde Monocle dergisinin tecrübeli editör ve yazarlarıyla kültür, tasarım, misafirperverlik sektöründen insanlar şehirlerimizdeki yaşam kalitesinin nasıl yükseltilebileceği üzerine konuşup tartışacak.

***

Monocle dergisinin bugüne kadar yayınlamış olduğu hiçbir yaşam kalitesi yüksek şehirler listesine girememiş olan ve geçmişteki kalitesine sahip çıkmak yerine bunu dahi ortadan kaldırmak için uğraşıyor görünümü veren istanbul için o konferansta neler söylenecek ve ne tür çözümler önerilecek doğrusu çok merak ediyorum.

***

Bence Monocle yayıncıları şehir yaşam kalitesi sorunsalının merkezine İstanbul’u koyarak bu sonbaharı kendilerini zor geçecek bir duruma soktu. Ama editörlerinin ve yazarlarının düşünce kalitesine çok güvendiğim Monocle dergisinin bu zor işte bize güzel tavsiyeler içeren bir sonuç alacağına ben eminim.

***

İstanbul listelere  giremiyor dedim ya, peki hangi şehirlerden oluşuyor bu listeler. bunu anlamak için en son verilen listeyi görelim:

1. Münih (geçen yıl üçüncü sıradaydı)

2. Viyana (geçen yıl birinciydi)

3. Zürih (geçen yıl dördüncüydü)

4. Kopenhag (geçen yıl ikinciydi)

5. Madrid (Geçen yıl sekizinci sıradaydı)

***

yaşam kalitesi radarımda hiç olmadığından bu listede benim için sürpriz şehir açıkçası Münih oldu. Bir yılda üçüncü sıradan birinci sıraya tırmanması da Münih’i bizler açısından önemli yapıyor. kendi şehrimizde yaşamın kalitesine önem veriyorsak Münih’te nelerin doğru yapıldığını ve nelerin yapılmadığını iyi inceleyip öğrenmeliyiz. Madrid de listede hızlı tırmanmış bir şehir, onu da öğrenmeliyiz bence.

***

bu çok önem verdiğim konferansın sonbaharda İstanbul’da yapılacağını öğrenince çok heyecanlandım. 

Konferansta konuşulacaklardan maksimum yararlanabilmek için zihinsel açıdan hazırlanmam gerektiğini düşündüm. İşte bu yüzden iki gündür yaşam kalitesine dair düşüncelerimin ürünü olan yazılar yazıyorum. ilk yazıda japon hayat  kültürü ve estetiğini merkeze alarak bir şeyler söylemeye çalıştım. 

Bugün  de bu yazı var işte.

***

ama yarın Monocle tarafından şehirlerdeki yaşam kalitesini yükselten en önemli faktörlerden biri olan kafe kültürü üstüne yazacağım. 

Bir anlamda yazı dizisi haline gelen bu konudaki yazılarımı sonbahardaki konferans için derslerime çalışma sürecim olarak değerlendirirseniz sevinirim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.