İş hayatında gerçek mutluluğun anahtarı nedir?

İyi liderlerin işine bağlı için iş iklimini yaratmak ve değişimde öncülük yapmak, yapılacak işler listesi’nde en önemli gündem maddesi olmalı. Daha çok çalışan ve lider bu soruyu birbirlerine sorduklarında, mutlu çalışan sayısı artacaktır.

22 Ağustos 2024
Lider ve yönetici olmanın sorumlulukları var ve oldukça ağır. ‘Bir veya iki kişi’yi dinleyerek ve sadece sadece o iki  kişiyi mutlu ederek lider olunmuyor. Ne iş yaparsak yapalım, üstümüze düşeni yapalım, sözümüz varsa söyleyelim, eyleme geçeceksek de artık durmayalım.

Bugün bir anket yapsak ve ‘yaptığınız işte ne kadar mutlusunuz? diye sorsak, sizce alacağımız olumlu ve olumsuz cevap yüzdesi ne olurdu? Etrafımız bu kadar olumsuz haberle sarılmışken ve kendimizi, ailemizi, işimizi ve en önemlisi aklımızı olan bitenden uzak tutmaya çalışırken bu soruya;

a-) Çok mutlu

b-) Mutlu

c-) Eh işte

demek bile içimizden gelmiyor değil mi?

Elimizi kolumuzu kaldıramazken, ne olup bittiğini anlamaya, öğrenmeye çalışırken, çalışmaya ve üretmeye devam etmek, yaptığımız işten keyif almak iyice zorlaşıyor. Nasıl iyi olabiliriz ki?

Hepimizin desteğe, ilgiye, sevgiye ve saygıya en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemler. İşte, evde, okulda, olduğumuz her yerde kol kola girme, düşeni kaldırma zamanı. Düşmek için o kadar çok nedenimiz var ki.

Bu kadar ağır ve kasvetli hatta bir o kadar da sıcak günlerde performans görüşmeleri, yeni kpı’ları konuşma, hatta yeni misyon, vizyon yazma zamanı değil. İşte bu zor zamanlar çalışanın, yeteneğin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu zamanlar. Bir benzerini hep beraber pandemide yaşamıştık.

Hiç yaşamadığımız bir deneyim karşısında ne kadar hızlı kararlar almış, tüm arkadaşlarla iletişimi en üst seviyeye çıkarmış hatta hiç yapmadığımız kadar bilgilendirme ve birbirimizi destekleme görüşmeleri yapmıştık.

Belki de birkaç ay içinde geçen bir yılda aldığımızdan daha çok iyi kararlar almıştık, en çok zaman ve para harcadığımız ‘yapılsa ne güzel olur, kısacası bana bir faydası yok’ işlerin hepsini ortadan kaldırıp sadece ‘yapılması şart olan işler’e odaklanmıştık, iş yapıyor görünmek için yapılan toplantılar ve raporlar hepsi ortadan kalkmıştı.

Ne gerekiyorsa, ne kadar gerekiyorsa o kadar yapmıştık. Gereksiz tüketimden uzaklaşmak gibi düşünün, ihtiyacınız kadar satın alın. İhtiyacınız kadar üretin, gereksiz işlere, raporlara, makyaj işlere ihtiyaç yok ve bir daha olmayacak.

Gereksiz işler ve pozisyonlar üretmeyeceğiz, işte o zaman insanlar yaptığı işlerden keyif alacaklar. Yaptığı işi anlamlı bulmayan ve ne işe yaradığını anlamayan bir insana o işi ne kadar yaptırabilirsiniz.

Birbirimizi yukarı çeken, moral veren işlere ve uygulamalara rotayı kırmıştık. ‘Yapacağız, edeceğiz’, cümleleri yerine ‘yaptık, bitirdik, uygulamaya aldık’ eylem cümlelerine geçmiştik.

‘Ona sormak lazım, onay almak lazım, bütçesi ne kadar ki?’ gibi yapmama ve zaman kazanma soruları yerine, ‘yapıp geçelim, kesecek başka bir şey buluruz’ onaylarını hep beraber vermiştik.

Açık olmak lazım, konuşmak lazım, sorunu masaya yatırmak lazım, sorunu görmek lazım, işte o zaman hepimiz üstümüze düşeni yapmış olacağız.

Her dönem tek işimiz bütçe tutmak ve işi büyütmek olamaz. Yaptığımız her işin, aldığımız her kararın tüm paydaşlarımıza etkisini düşünmek zorundayız.

Güç savaşlarının, ‘en çok işi bizim takım yapıyor, akşamları en geç çıkan takım bizim takım’ diye övünen yöneticilerin devri artık bitiyor.

Liderlikte anlam ve etki yaratmanın gücü

Lider ve yönetici olmanın sorumlulukları var ve oldukça ağır. ‘Bir veya iki kişi’yi dinleyerek ve sadece sadece o iki  kişiyi mutlu ederek lider olunmuyor. Ne iş yaparsak yapalım, üstümüze düşeni yapalım, sözümüz varsa söyleyelim, eyleme geçeceksek de artık durmayalım. ‘Onu yapmalı, bunu yapmalı, biri yapsa ne iyi olur, siz başlayın biz arkanızdan geliriz’ diyerek bir yere varılmıyor. Örnek ve rol model olunmuyor. Hepimiz kariyerimizde arayışlar peşindeyiz. İşimi nasıl daha iyi yaparım, kimi takip etmeliyim, kimden ilham alırım sorularını birbirimize soruyoruz.

İyi örnekleri çoğaltmalı, etki yaratan işler yapmalı ve cesur kararlar almalıyız.

Lider, CEO veya genel müdür  demek, sadece içinde bulunduğu organizasyona veya bağlı bulunduğu merkeze sorumlu ve onların dediğini uygulayan kişi demek hiç olmadı, olamaz.

Lider demek, yaptıklarıyla, söylemleriyle, davranışlarıyla, eylemleriyle kitleleri peşine takıp amacına inandıran ve harekete geçiren kişi demek.

İş hayatında iyi işler yapan, yaptıklarını iyi anlatan, iyi işleri, iyi örnekleri çevresine yayan liderlerin olduğu kurumlar, girişimler insanların mutlu çalıştığı yerler ve şirketler olacaktır.

Her sene yapılan çalışan memnuniyeti anketi sonuçlarına göre iş olsun diye yapılan raporlar ve alınan içi boş aksiyonlar kafamızı değiştirmeye yetmeyecek.

Kendi kariyerini ve işteki mutluluğunu sorgulayan liderlerin işlerinde ve ekiplerinde olumlu bir etki yaratmasını bekleyemeyiz.

Ama iyi liderlerin işine bağlı ve işini seven iş arkadaşları için iş iklimini yaratmak ve değişimde öncülük yapmak, yapılacak işler listesi’nde en önemli gündem maddesi olmalı.

Daha çok çalışan ve lider bu soruyu hergün birbirlerine sorduklarında, mutlu çalışan sayısı katlanarak artacaktır.

Yolculuğu sen başlat, peşinden gelen çok olur.

Çünkü, yolculuk ‘sen’sin.

 

 

 

Tuğrul Ağırbaş Kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.

Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.

İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.

Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.

İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.

Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.