İnsan seçmek ve yönetmek, satın alma, hukuk ve finans gibi konularda orta seviyede bilgi sahibi olmak ve yıllar içinde birlikte çalıştığınız arkadaşlar ve kurduğunuz bağlar girişimciliğe adım attığınız ilk andan itibaren işinize yarıyor.
Üniversite hayatımın ardından başladığım ve ilk ve son kurumsal işim Efes oldu. Tam tamına 31 yıl uzmanlıktan yöneticiliğe, direktörlükten genel müdürlüğe değişik pozisyonlarda, çok farklı şehir ve ülkelerde çalıştım. Türkiye’de ve Rusya’da grubun en büyük satın almalarını yapan ekiplerde yer aldım. En çok, hızlı büyüyen işleri ve pazarları sevdim, satın almalardan sonra büyüyen yeni işlerin başına geçtim.
Özellikle genç ve tecrübesizken büyüyen işlerde deneme yanılma ve risk alma, hata yapma şansınız daha çok oluyor. Yirmili yaşlarımın sonuna doğru dünyanın en büyük bira şirketlerinin tepe yöneticileriyle marka lisans anlaşmaları yaptım.
İlk anlaşmamı Amerikalı Miller markası için gerçekleştirdim. Üç arkadaş atlayıp uçağa Milwaukee’ye gittik, markayla ilgili tüm bilgileri yerinde öğrendik. Yabancı markalar ve farklı yöneticilerle çalışmak bakış açımı değiştirdi, ufkumu genişletti. Her toplantıda karşı taraftan odanın en iyisini gözüme kestirip, yakın markaja alarak ondan neler öğrenebileceğimi beynime kaydederdim.
Otuzlu yaşlarımın ortalarına doğru arka arkaya yaptığımız yarım milyar dolara yakın satın almalarda girişimci kafam ve çeviklik kaslarım çok hızlı ve iyi çalıştı. Amerikalı, Alman, Hollandalı, Belçikalı, İngiliz, Meksikalı, Çek, Rus, Belaruslu ve daha birçok farklı ülkeden benden iki-üç pozisyon üstte ve deneyimde tepe yöneticiler ve şirket sahipleriyle pazarlık masasına oturdum. Rusya’daki bir satın alma için Moskova-İstanbul-New York arası 20 saat uçup 8-10 saat toplantı ve pazarlık yaparak yine 20 saat geri uçtuğumuz zamanlar oldu. Kimi toplantıda imza atıp işi bitirip dönerken bazı toplantılar ise anlaşmayı kapattık, iş bitti derken olumsuz sonuçlandı.
Pazarlık masasında ekip olarak büyük kararları birbirimizin gözüne bakarak verdik. Satın almalarda birden fazla alıcı varsa zamana karşı yarışırsınız; gelen teklife ‘bir daha çalışayım, ona da bir sorayım’ deme şansınız olmaz. Deneyiminizi ve rakamları kullanarak karar vermeniz en doğrusudur. Bazen de içinizden gelen sesi dinlemeniz gerekir. İşinizi farklı coğrafya ve markalarla büyütmek gibi bir kararınız varsa odağınız tamamen organik veya inorganik büyüme odaklı oluyor. Aynen girişimcilik sistemindeki gibi. Farklı işlerde ve ülkelerde ekipler yönetmeye başladığım zaman işten aldığım keyif katlandı.
İlk müdürlüğümde bana bağlı bir kişi varken son yaptığım işlerde binlerle ifade edilecek ekipler yönettim. İnsan ve ekiplerle ilgili verdiğiniz kararlar her zaman en zorlu olanlarıdır. Ama iyi ve mutlu ekiplerle çalışmak işini iyi yapmanın baş kuralı. Doğru arkadaşları seçerek, ortak değer ve kültürler yaratarak tek hedefe kilitlenmek işe gitmek için en önemli sebep.
Şirketlerde deneyim kazanmanın girişimcilikte çok sayıda avantajı oluyor. Ama yıllarca altın kafeste ve koruma altında çalışmaktan dolayı kurumsaldan çıktığınız gün ‘sudan çıkmış balığa’ dönebiliyorsunuz. Kendinize zaman tanıyın, moralinizi bozmayın, enerjinizi yüksek tutun. Size ilham veren ve pozitif arkadaşlarınızla çevrenizi kuşatın.
İnsan seçmek ve yönetmek, hızlı ve çevik işler yönetmek, satın alma, hukuk ve finans gibi konularda orta seviyede bilgi sahibi olmak ve yıllar içinde birlikte çalıştığınız arkadaşlar ve kurduğunuz bağlar, girişimciliğe adım attığınız ilk andan itibaren elinizi kuvvetlendiriyor.
İş planınızı ve kanvasınızı yaparken işinize yarayan bu varlıklarınıza işe giriştikten sonra çok hızlı yenilerini eklemeniz şart. İşte o zaman, sizden önce girişimci olmuş eski dostlar ve gençlerin desteğini istemek hızlı öğrenmek açısından çok faydalı.
Kurumsal ve şirket deneyimi olmadan kendi işlerini kurmuş girişimlerin, büyüme ve yurtdışına açılma devresinde en büyük problemlerinin başında ekip kurmak ve yönetmek geliyor. IT, finans, hukuk hatta pazarlama ve iletişim konularında dışarıdan destekler alınırken bazı önemli işlerde içeride kadrolar oluşturmak gerekiyor.
Buradaki en büyük handikap doğru insanları bulmak, genç bir girişimde işe girmeye ikna etmek ve en önemlisi, kurucunun hissettiği heyecanı ve tutkuyu hissetmesini sağlamak.
Daha önce hiç iş görüşmesi yapmamış, iş tecrübesi yaşamamış kurucuların, yetenek seçme konusunda yaşadığı zorluklar büyük. İşe alım kararı verdikten sonra, yönetici gibi davranamadıkları için, ister kurumsaldan ister girişimde deneyime sahip kişileri işe alıp yönetmede çok sıkıntı çekiyorlar.
Yönetme ve çalışanlarla iyi iletişim işi kurucuları ve çalışanları geriyor. Genelde bir yıl dolmadan taraflardan biri yolları ayırıyor; genelde girişimden gelen yine bir girişime, kurumsaldan gelen de yine bir kurumsala doğru yol alıyor.
En garibime giden, kurumsaldan kaçarak girişime çalışmaya gelen bir kişinin bir zaman sonra girişimden ayrılıp ‘kurumsalı özlemişim’ diyerek geri dönmesi. Bana göre kurumsal ve girişimcilik, hem çok ‘farklı ve hem de çok benzer’ iki dünya, kendini iyi konumlarsan harika bir yönetici veya kurucu olabilirsin.
Bizim kurum olarak en önemli değerimiz girişimcilikti. Ben de her yönettiğim işi girişimci kafasıyla ve kendi işim sorumluluğuyla yönettim. Kurumsalda çok büyük işler ve bütçeler yönettik ve riskler aldık. İşte beraberimde taşıdığım en büyük özelliklerden biri yine risk alma ve deneme yapma özelliği oldu.
Büyük ekipler yönetirken “ben” değil “biz” demeyi, alçakgönüllü ve birleştirici olmayı öğrendik. İşte bu meraklı, cesur ve işbirlikçi yaklaşımlar kurumsaldan girişimciliğe taşıdığım önemli özelliklerim oldu. Bu arada kurumsalda hiç bilmediğim ve kullanmadığım bir çok yeni özelliğimi de girişimci olduktan sonra keşfetmeye ve kullanmaya başladım.
21 Kasım 2024 - Risk al, duvara tosla ve Deli Dumrul ol
18 Kasım 2024 - Sana mı kaldı? Üstüne vazife olmayan işlere girme
14 Kasım 2024 - Kurumsal dünyadan yeni dünyaya geçiş atlasım
11 Kasım 2024 - Otostopçunun Galaksi Rehberi: En son ne zaman ilk defa yeni bir şey yaptın?
Tuğrul Ağırbaş Kimdir?
30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.
Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.
İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.
Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.
Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.
İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.
Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.
2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.
Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.