İstanbul Valiliği’nden 25 Kasım yasağı
Ortaklık, sadece işi kurmak, büyütmek ve para kazanmakla olamaz. Geçmişte güzel anılarla başlayan bağın, işe dönüştüğünde yeni faydalar yaratmasını hedeflemek, sonrasında ortaya çıkan sonuçları, anıları gelecek nesillere aktarma işi olmalı.
Yazdığım yazılar için her hafta eski fotoğraf albümlerime bakıp yazıya en uygun fotoğrafı ararken dikkatimi bir şey çekiyor. Yüzümün en çok güldüğü, en mutlu ve neşeli gözüktüğüm fotoğrafların ‘yol’ fotoğrafları ve yollarda olduğum anlar olduğunu farkettim. Özellikle de sevdiğim insanlarla beraber çıktığım yolculuklarda.
Yol benim için önemli, yol ile ilgili her kelime, her deyim bana benimle ilgili bir şey anlatıyor.Yol demek, yenilik demek, ileriye bakmak demek, durmamak demek. Bazen nereye varacağını bilmeden risk alarak yeni kararlar almak demek. Hatta beni tanımlayan ve değerlerim arasında olan kavramların bazılarının ortak noktası ‘yol’ olabilir. Yeniliklere açık olmak, yeni yollara çıkmak, denenmemişi denemek, yoldan çıkmak, güvendiğin ve benzer değerlere sahip insanlarla yoldaşlık yapmak gibi kavram örnekleri sayabilirim. Yol ile başlayan otuz yedi kelime varmış ve yoldan türetilen kelimeler de yine bir o kadar güzel; Yolluk, yolculuk, yolcu, yoldaş gibi..
Yolun gerçek tanımı bir yerden bir yere gitmek için aşılan mesafe olmasına rağmen, kişisel veya toplumsal tutum, davranış ve gidiş biçimi olarak da çokça kullanıyoruz. Yine yoldan türetilen güzel kelimelerden biri de yoldaş. İş hayatında en önemsediğim ‘takım’ kelimesine çok daha uygun bir anlam yükler. Yoldaşı olmayan liderler kısa dönem için bireysel hedeflerini gerçekleştirip takımı ve işi en olmadık yerde bırakıp en beklenmedik işlere geçip orada para kazanmaya devam eder. Geride bıraktıkları ekipler onun bıraktığı yıkıntıyı ayağa kaldırmaya uğraşsa da o iş kolay olmaz. Yoldaşlık ise öyle kolay değildir, aynı yolu yürümeyi, aynı hedefi gerçekleştirmeyi kabul edip zorluklar karşısında yoldan dönmeyeceğin insanlarla birlikte yola çıkmak demektir.
Ortaklıklar da öyle, içinde büyük yoldaşlık olması lazım. Kafanı, sermayeni, zamanını birleştirip bir amaca doğru yol aldığın insan veya insanları seçiyorsun. Bana göre yoldaşlık ortaklıktan büyüktür, iş ve sermaye birliğinden daha fazlası ortak yol ve hedef birliğidir de . İki ucu keskin bıçak, iyi yoldaş bulursanız işiniz, hayalleriniz ve hedefleriniz hep iyiye doğru giderken tersi ile de karşılaşmamız mümkün.
İşte burada yine ‘yol’dan türetilmiş ‘yol harita’sını baştan çok iyi oluşturmanız gerekir. Ortak ve yoldaş olana kadar sabırla, karşılıklı birbirini daha iyi anlayıp ‘yazılı’ bir takım anlaşması yaparak kısa ve uzun dönem hedef ve stratejilerde anlaşmaya ihtiyaç var. İki veya daha fazla ortak bu temel noktalarda anlaşmaya varamıyorsa yolculuğu başlatMAmak daha iyidir. İyi ortak veya yoldaş demek, en yakın arkadaşınız veya çok iyi bildiğiniz insanlarla yoldaş olmak anlamına gelmiyor çoğu kez.
Yoldaş olmak demek, yola beraber çıkmak ve yolda birbirini tanımaktan çok, ortak bir görüşü ve hedefi olan biri veya birileri ile yola çıkmak demek. Ortak görüşün yolda oluştuğu veya değiştiği yolculuklar bende çok uzun sürmedi.
Yoldaş seçimi hayatımızda aldığımız en önemli ve zor kararlardan biridir. Özellikle bizim gibi profesyonel hayatta uzun yıllar çalışmış ve hiç ortaklık ya da iş kurma deneyimi olmayan insanlar için.
Geçenlerde duyduğum ve yıllardır ve sadece ticaretle uğraşan bir bilge iş adamının oğluna söylediği sözler bana çok iyi geldi:
‘Ortaklığın başlaması için önce ortak anıların olması gerekir, yoksa o ortaklık yürümez’.
Ortaklık sadece birlikte işi kurmak, büyütmek ve çok para kazanmakla olamaz. Geçmişte güzel anılarla başlayan bağın işe dönüştüğünde yeni faydalar yaratmasını hedeflemek ve sonrasında ortaya çıkan sonuçları ve anıları gelecek nesillere aktarma işi olmalı. Birlikte ne anıların var, neler yaşanmış. Ağzında ortaklık kuracağın kişi ile geçmişte acı tatlar kaldıysa, işin çok iyi gideceğini düşünsen bile, yola çıkmak veya yolun kendisi acılı olacaktır.
Ama iyi hisler ve duygularla dolu anılar varsa o masaya otururken daha pozitif oluyorsun. Hele ki güzel anıları çoğaltma ihtimali olan bir iş konusu varsa tadından yenmez. Sadece sen ve ortağın değil, ailen de yoldaşın oluyor. Hatta iş bizim Genwise’daki gibi yeni tanıştığımız insanlara da yeni işler, yeni yollar açan bir işse yolda ‘yoldaş’ların da artıyor.
Genwise’daki yoldaşım ve ortağım olan Zeynep ile hikayemiz de şöyle. Yıllar önce tesadüfen iş için tanıştık, fakat yaptığı iyi işleri ve çizgi dışı yeteneklerini görünce, aldığımız moderasyon ve eğitimleri arttırdık. Ancak iş dışında bir buluşma veya sohbetimiz olmamıştı.
Bazen küçük detaylar ve insanın kendini anlatırken, tanıtırken seçtiği sözler ve ifadeler kişinin aklında, aldığı eğitim veya dersten daha çok kalıyor. Benimde ilk tanışmamızdan aklımda Zeynep’in kendini anlattığı sunuşa koyduğu yıllar önce Efes maçındaki formalı, slogan atan tribün görseli kalmış.
Bu arada sık olmasa da kurumsal yaşamda birlikte çalışıyoruz, özellikle ben çok defa ülke değiştirdiğim için, her eve dönüşümde ondan yardım isteyip ‘takımı hizalama’ işinde ondan destek istiyorum. O da beni kırmıyor, ikimiz de aynı takımı tutuyoruz nasıl olsa. İşte yıllar sonra yine önemli bir turnuva için elimizde basket takımımız için ekstra bilet olunca ve gece yarısı en iyi taraftarımız kim diye düşünüp aklıma ilk onun adı gelince saatin kaç olduğuna bakmadan mesajı yazdım. Yedi saat sonra havaalanında olur musun, maça gidiyoruz dedim.
İşte yukarıdaki ustanın sözünü artık daha iyi anlıyorum, anılar olmadan ortaklık olmazmış. Bizim anılar iş dışına taşınca da ortaklık kurma amaçlı değil ama danışmak için ilk kapısını çaldığım üç kişi arasında Zeynep de vardı. İş arkadaşı veya iş ortağı başka bir şey yoldaş başka bir şey. Kendime hep yoldaşlar aradım, bulunca da bırakmadım.
Yollar ve meseleler hep uzun ve zorlu olduğu için hem işte hem iş dışında sağlam ve dayanıklı yoldaşlara ihtiyacınız oluyor. Yoldan çıkmak istediğinizde ise yeni yoldaşlar hayatınıza giriyor. Bilmediğiniz, merak ettiğiniz işler, konular sizi yeni yollara sokuyor. Ana yoldan çıkıp keçi yolu da denilen patikalarda, dikenli çalıların arasında eliniz yüzünüz çizilirken sonunda ne var acaba diyerek devam etmek gibi. Canınız yansa da sonunu görmek için katlanıyorsunuz.
Sevmediğiniz ama çok iyi bildiğiniz zahmetsiz işlerde ve konforlu ofislerde acı içinde yılları saymak yerine her sabah heyecanlı ve ‘gerçek’ bir mesele çözmenin heyecanıyla uyanmak paha biçilemez. Kimse kolay diyemez, zaman alabilir ama yola çıkmak bana her zaman iyi geliyor.
En sevdiğim şey yeni ve görmediğim yollara çıkmak, şimdiden onları düşünmek ve planlamak. Yeni yollar ve yerler göreceğim için şimdiden heyecanlanıyorum. Bu konuda biz ailecek iyiyiz. Yıllar önce (27) en sevdiğimiz Beyoğlu’na gündüz kahve içmeye giderken Elmadağ’da bir turizm ofisinin camında St. Petersburg’a tur afişini görüp arabayı sağa çekerek tur satın aldığımızı hatırlarım. Ya da üniversite yıllarında iki arkadaş bayram tatili için Topkapı otobüs garına gidip 2-3 gün sonrası için bilet ararken biletlerin bittiğini öğrenip o akşam kalkan bir minibüsle (evet minibüsle Mersin’e gitmişliğim var) tatile gitmek gibi.
İdeal örneklere ve size çizilen yol haritasına uymak yerine yeni yollar ve yoldaşlar tanımak için yoldan çıkmak gibi.
Dediğim gibi yol ve yolculuk iş dünyasının çok sevilen metaforları. Ama yol ile ilgili ve benim de çok kullandığım bazı deyim ve sözleri hatırlamak istedim. Yol açmak; birini geçmesi için kenara çekilip önceliği ona vermek, bir olayın başlamasına öncülük etmek. Gençlere ve yeni yeteneklere söz hakkı tanımak, onlara yetki vermek ile birebir örtüşmüyor mu?
Yolunu bulmak; gideceği yeri ve hedefi belirlemek oraya doğru harekete geçmek. Gelecek ve kariyerimizle ilgili aldığımız kararlarda bazen iyi yolda olduğumuzu ve doğru yola girdiğimiz anları anlatmak için en iyi tanım bence.
En zoru başlamak, yola çıkmak. İnanın en büyük mutluluk hissi ve keyif de o zor ve alınması güç ‘başlama kararınız’da. En sonunda olacağından ve alacağınız mutluluktan bile çok.
Cesur olmak, risk almak, gitmediğiniz yollara girme kararı vermek, kafanızı, işinizi değiştirmek , konfor alanlarınızdan çıkmak gibi zor ve acılı kararları vermeye başladığınızda o yol en güzel yolunuz olacak.
‘Sen yola çık, yol sana görünür’. Mevlana
20 Ocak 2025 - Ruhumu nasıl besliyorum?
16 Ocak 2025 - Bitmeyen kuşak meselesi için taze fikirler aranıyor
13 Ocak 2025 - Kendine has lider nasıl olunur?
9 Ocak 2025 - Sakin insan teorisi: Yaşamın tadı, sakin çıkar mı?
Tuğrul Ağırbaş Kimdir?
30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.
Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.
İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.
Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.
Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.
İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.
Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.
2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.
Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.