İtalya’da İlahi Komedya tartışması: İki Müslüman öğrenci Dante okumaktan muaf tutuldu
Yeni orta yaş 55 ve üstüymüş. Ve o dönemde de üretmeye devam etmek ve kırklı yaşlardan başlayarak hazırlık yapmak lazımmış. Yoksa ne olacağını biliyoruz; orta yaş krizi. Kırkından sonra artan sorumluluklar ve streslerle yüklendiğimiz yüzleşme dönemi.
Yıllardır kafamızda dönüp duran, rakamlar ve istatistikler değişse de çözemediğimiz ve 35’e bastığımız gün kendimizi, orta yaş krizinin kollarına bıraktığımız bir dönem artık sonsuza kadar kapanmıştır.
Yurtdışında Gen (x,y,z) ile tanımlanan bizde ise genç, orta yaş ve yaşlı olarak üç grupta segmente edilen yaş gruplarının yeni -ve bana çok iyi gelen- tanımı geldi.
Türkiye’nin en iyi araştırmacı ve konuşmacılarından FutureBright kurucusu Sevgili Akan Abdula son yazısında yaş grupları ile ilgili ‘öncelikle yeni tanımlara ihtiyacımız var’ diye yazmış. Geçen yılın son aylarında bir buluşmada küçük bir grupla beraberdik ve konuşmasında yeni yaş gruplarının üzerinden biraz geçmişti. Ama şimdi çok daha net oldu.
‘Türkiye’nin ortalama yaş süresinin 78’lere dayanmasıyla birlikte uzun zamandır bu yeni tanımlamalara ihtiyacı vardı. Türkiye’nin yeni yaş gruplarını şöyle özetlemek mümkün:
‘38 yaşına kadar artık ‘çok genç’ kategorisine aitsiniz.
55 yaşında ‘orta yaş’ başlıyor.
39-54 yaşları ‘tecrübeli gençlik’ yaşları.
65 yaşında ise ‘yaş aldık’ diyebilirsiniz.
Türkiye’nin yeni orta yaşına baktığımızda yaşama iştahlarının yüksek olduğunu görüyoruz.
Yani anne babalarının ellili yaşlarına hiç benzemek istemeyen bireyler görüyoruz’ diye devam ediyor Akan, Bloomberg Businessweek’teki yazısında.
Yazının devamını da mutlaka okuyun derim. Özellikle bu konuda çalışması gereken kurumlar ve markalar artık tüketicileri konusunda farklı düşünmeli ve yeni çözümler üretmeli.
Yine yazıdan çarpıcı notlar; ne kadar durağan ve tekdüze hayattan uzaktaysak o kadar yaşlı hissetmiyormuşuz.
Yılın en azından belirli bir kısmını kırsalda geçirdiğimizde yine kendimizi daha genç hissediyormuşuz.
Hayatımıza ne kadar çok rutin katarsak yaş almamız o kadar gecikiyormuş.
Yine yeni orta yaşın ortak özelliklerinden en sevdiğim özellik ‘bireysel değerleri yükselen topluma karşı, hala kolektif değerlerini korumaya çalışmamız’ oldu. Kolektif değerleri yaşatmak ve büyütmek için hepimizin daha çok eyleme geçmesi gerekiyor.
En büyük korkumuz ise ‘teknoloji devrimine uyum ve yapay zeka devriminden ödümüzün kopmasıymış’. Evet ama bizim iyi bildiklerimizle bir genç grubun bildikleri birleşirse neler olur bunu söylememiş.
Şunu artık çok net biliyoruz. Bugünün teknoloji canavarı gençleri de, yirmi otuz sene sonra, çocuklarının teknoloji bilgileri karşısında kaygılanacaklar. Hep böyle oldu, artık daha hızlı olacak. Bırakın anne, baba ve çocukları arasındaki farkı, teknolojideki değişim hızı böyle devam ederse iki kardeş arasında anlaşılamama sorunlarına yol açabilir.
Tanıdık geldi mi hepimize yukardaki açıklamalar. Bana çok iyi geldi.
Nasıl tanım ama? ‘Tecrübeli gençlik’. Daha iyisini duymadık.
Orta yaşlı, fiziksel olarak zayıf ama bilgelikte güçlü gibi kavramlar diyorduk otuz beş sonrasına. Endişelerimiz, kaygılarımız ve korkularımız başlardı.
Üstelik bizimle birlikte yaş alan aile büyüklerimizi daha yakından izledikçe ve onların destek ihtiyaçlarını gördükçe, kırklarımızda kendimizi onların yerinde düşünmeye bile başlardık.
Artık durum farklı, en azından biz ve bizden sonraki kuşaklar fiziksel ve ruhsal olarak kendimize daha iyi baktığımız sürece bize göre ‘Üçüncü çeyreği’ çok daha güzel ve üreterek geçirmenin yolları mümkün.
Yaşlanmak, hayattan uzaklaşmak, kopmak demek. Oyundan, üretimden çıkmak demek. Kaç yaşında olduğunuzdan bağımsız. 30’lu yaşlarında üretimden çıktıysanız ve evde sadece olan biteni izleyerek geçiriyorsunuz, asıl sizin için ‘yaşlılık’ başlamış demektir.
Üstelik artık yaşımıza göre kategorize edilmeyeceğiz. Siz anlamazsınız, sizin kuşak bilmez derlerse, hemen yapıştırın ‘ben tecrübeli genç grubundanım’ diye, kısacası ikimiz de genç grubundanız dostum.
Yani çocuğumuzla aramızda sadece bir seviye fark kaldı. Artık birbirimizi anlamıyoruz durumu kapanmıştır. Müdürüm beni anlamıyor, ailem beni anlamıyor, gençler beni anlamıyor konusu değil. Ben onları anlamamak için çaba sarf ediyorum durumuna döner bu iş.
Birimiz genciz, bir diğerimiz tecrübeli genç. Önemli olan yaş değil, birbirimizi dinlemek ve anlamaya çalışmak. Soru sormak ve öğrenmek, gelişmek ve geliştirmek.
Otuz sekizinize kadar gençsiniz. Elli beşine kadar da tecrübeli genç. Aman atlamayın sakın.
Benim gibi elli beş üstüne yol alıyorsanız, orta yaşlı grubuna geçiş yapmışsınızdır.
Geçmişin artık imha edilmesi gereken kalıplarına uymak zorunda değiliz. Emeklilik demek evde ya da kahvede takılmak demek olamaz.
Ya da maddi durumunuz iyiyse hemen yurt dışı seyahat ekipleri kurulur, ne kadar tapınak ve müze varsa yıllık planlamalar mı yapılır?
Mesela; Sakura zamanı Japonya, Hindistan’da Holi Festivali, İpek Yolu’nun incisi Özbekistan, İran, Meksika, Peru ve daha niceleri. Kışın yurt dışı turlar, yazları ise Ege’nin her köşesindeki yazlıklarda tavla turnuvaları ve keyifli sohbetler. Kırk yıl kadar. Arada gelişim kursları veya ikinci bahar eğitimleri eklemek mümkün.
Ellilerinin ortalarında emekli olduktan sonra her geçen gün kendisiyle kavgaları artan bir arkadaşıma, bir yıl sürecek bir projede haftada 3-4 gün iş teklif edildi. İşe döndükten sonra mutluluğu gözlerinde gördüm. Aylar öncesinden aldığı tüm tatil biletlerini iptal etti.. Şimdi telefonlarıma dönemiyor. Beni sadece iş için soru sormak ve çok kısa süre arayabiliyor. En son telefonu kapatırken ‘işte gerçek arkadaşım buymuş’ dedim. Son üç yıldır üretmeden geçirdiği zamana yazık olmuş. Enerjisi, motivasyonu ve hayata bakışı tekrar değişti, gençleşti.
Demek ki yeni orta yaş 55 ve üstüymüş. Ve o dönemde de üretmeye devam etmek ve o döneme kırklı yaşlardan başlayarak hazırlık yapmak lazımmış.
Yoksa ne olacağını biliyoruz; orta yaş krizi. Elbette kırkından sonra artan sorumluluklar ve streslerle yüklendiğimiz dönemin zorluklarıyla yüzleşme dönemi.
Bazen kariyerimiz ile ilgili pişmanlıklar, ailedeki gençlerin sorunlarıyla başa çıkmakta zorlanma, aile büyüklerine verilecek destekler, fiziksel yeteneklerdeki azalmaların yarattığı kaygı, finansal olarak artan zorluklar, gelecek ile ilgili daha çok kaygı duymamıza ve kafamızın karışmasına yol açabiliyor.
Daha önce yaşamadığımız bir sürü yeni durum ve kavram hayatımıza giriyor ve yaşamımızı zorlaştırıyor.
Yaş aldıkça cesaretimiz kırılıyor, daha kırılganlaşıyoruz.
Yaş geçişlerinden ve tanımlarından çok ne yapacağımızı bilmek ve ona göre kendimizi ve çevremizi hazırlamak hatta konuşmak çok önemli.
‘Ben iş değiştirmek istiyorum ya da kendi işimi kurmak istiyorum, siz ne dersiniz?’ sorularını evde sevdiklerimle konuşmak çok değerli geliyor bana. Birlikte karar almanın huzuru ve arkanızda destek olduğunu bilmek her yaşta çok iyi geliyor.
Arada bir araya gelip yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı birbirimize anlatmayı da çok seviyorum. Birbirimize aldığımız kararlarla ilgili olarak ‘kararından mutlu musun? senin için ne yapabilirim?’ sorularının yarattığı rahatlığı ve mutluluğu anlatamam.
Eşiniz ve çocuklarınızdan bu soruları duymak ve desteği görmek o kadar iyi gelir ki. Başka hiç bir şeye değişmezsiniz.
Metrobüste bir gencin kalkıp size yer vermesi bile önemsiz hale gelir. ‘Teşekkürler, ben ayakta iyiyim!’
26 Aralık 2024 - 2024 yılı Z Raporumu açıklıyorum
23 Aralık 2024 - Bir adım önden ve arkana bakmadan yürü
19 Aralık 2024 - Başla-ma-mak için ne çok sebebimiz var?
Tuğrul Ağırbaş Kimdir?
30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.
Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.
İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.
Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.
Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.
İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.
Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.
2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.
Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.