Oscar’dan kırmızı halı manzaraları: Kadınların elbisesini bırakın, erkeklerin broşuna bakın

Gözleriniz sımsıkı kapalı değilse takım elbiselerde açan çiçekleri, en şık smokinlerin yakasına yapışan böcekleri görmemeniz imkansız. Az kaldı; broş takan erkek sayısı takmayanları geçmek üzere.  

12 Mart 2024

Oscar törenindeki kırmızı halı görünümlerini zayıf bulanlar oldu, biri de yazarımız Ertuğrul Özkök. Dünkü yazısında “Görebildiğimiz kırmızı halı bölümünde Mark Ruffalo’nun papyonsuz smokini ve yakasındaki büyük desenden başka dikkatimizi çeken bir şey olmadı” diyor.

Özkök ipin ucunu yakalamış aslında, oradan yürüseydi yolu erkek modasının son yıllardaki en büyük trendlerinden birine çıkacaktı.

Broş modasının ne kadar yaygın olduğunu söylemeye gerek yok çünkü apaçık görünüyor. Mark Ruffalo (sağdaki fotoğrafta, solda) hem Gazze’deki savaşı protesto etti (kırmızı rozet) hem yaptığı el işaretiyle kadın haklarını destekledi. Yakasında çiçek formlu bir broş vardı

Gözleriniz sımsıkı kapalı değilse takım elbiselerde açan çiçekleri, en şık smokinlerin yakasına yapışan böcekleri görmemeniz imkansız. Mark Ruffalo’nun yakasındaki çiçek formundaki broş da onlardan sadece biriydi. ‘Zavallılar’ (Poor Things) filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü için yarışan aktör bir de kırmızı rozet takmıştı. O da İsrail – Filistin savaşı için ateşkes çağrısı. Nitekim o gece çok sayıda yıldızın yakasında bu rozet vardı.

Oppenheimer ve kaplumbağa Momo’ya saygı duruşu

Broş takanlardan biri de Oppenheimer’daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen Cillian Murphy. 18 ayar altın broşun şekli, bir daireyi tamamlayan sekiz eşit parçadan oluşması sebebiyle atom bombasını çağrıştırıyorSauvereign adlı mücevher evinin bu geceye özel tasarladığı broş Cillian Murphy’nin Robert Openheimer’a saygı duruşu.

Anlamlı bir broş tercihi yapan diğer isim Teo Yoo. ‘Başka Bir Hayatta’ (Past Lives) filminin oyuncusu geçen yıl kaybettiği Momo isimli kaplumbağasının anısına beyaz taşlarla çevrelenmiş mavi taşlı bir kaplumbağa broşu taktı. Yoo, Michael Ende’nin ‘Momo’ romanını o kadar sevmiş ki  2013’te sahiplendiği leopar kaplumbağasına bu adı vermiş. Kendine ait bir Instagram hesabı da olan Momo geçen sene ölünce bir süre kendine gelemediğini söylüyor.

Mücevher firmaları erkeği keşfetti

Erkek modasıyla öne çıkan tasarımcı Hatice Gökçe ‘Mücevher firmalarının erkekleri keşfettiğini, hatta broşun erkek mücevher tasarımının başlangıç noktası’ olduğunu söylüyor:

“İyi giyinmekten zevk alan erkek broşu eskiden de takardı. Ancak bunun trende dönüşmesi kravat ve papyonun artık daha az tercih edilmesiyle başladı. Son üç dört yılda erkek giyiminde rahatlık önem kazandı, bu da klasik giyimdeki bazı kuralların yıkılmasının önünü açtı.”

Gökçe en spordan en şık olana her türlü kıyafete uygun bir broş bulunabileceğini söylüyor. Değerli taşlar, altın gümüş gibi değerli madenlerle yapılan  geometrik formlar erkekler arasında daha çok ilgi görüyor: “Kravat ve papyon yerine artık daha farklı yaka aksesuarları tasarlanıyor. Bu da klasik bir takımı daha trendy hale getiriyor. Tasarımcıya göre broşun en çok yakıştığı erkekler dünyada Robert Downey Jr., Türkiye’de Boran Kuzum ve  Selahattin Paşalı.

En İyi Yardımcı Erkek oyuncu seçilerek ilk Oscar ödülünü alan Robert Downey Jr., Emma Stone ile (solda). Oyuncu şubat ayındaki BAFTA ödüllerinde Rahaminov Diamonds’ın hazırladığı pırlantalarla kaplı bir deniz yıldızı takıp karısı Susan Downey ile poz vermişti (sağda).

 

Bu sezon Climber B.C. yeni koleksiyonundaki görünümleri geometrik şekilli broşlarla tamamladı (Üstte solda ve sağda). Broş yakada olduğu gibi papyona benzer şekilde kapalı gömlek yakasında da kullanılabiliyor. Broşu çok yakıştırdığı Selahattin Paşalı’nın tercihi cesur, Zehra Gökçe tasarımı iğne oyası bir broş takmış. Sağ altta Hatice Gökçe’nin madalyayı çağrıştıran broş tasarımları var 

Kayda geçsin

Ertuğrul Özkök kırmızı halının zayıf olduğunu söylemişti, haksız sayılmaz. Ama iki elbise var ki onlardan bahsetmeden olmaz.

Carey Mulligan Amerikalı besteci ‘Maestro’ Leonard Bernstein’ın eşi Felicia Montealegre Bernstein’ı canlandırdı ve bu rolle En İyi Kadın oyuncu ödülüne aday oldu.

Mulligan, Balenciaga’nın 1951 yılındaki koleksiyonuna ait ‘deniz kızı’ elbisesini giydi. Moda yayıncısı Diet Prada “Bir şey çalışıyorsa açıp kurcalamaya gerek yok” diyerek elbisenin hemen hemen hiç değiştirilmeden yeniden yapılmasını onayladı.

Carey Mulligan Balenciaga arşivinden bir elbise giydi

En iyi Kadın Oyuncu adaylarından bir başkası, Sandra Hülle ise 1940’larda dönemin moda ikonu Millicent Rogers için tasarlanan Schiaparelli elbiseyi seçti.

En İyi Kadın Oyuncu ödülünün güçlü adaylarından biri olan Sandra Hülle Schiaparelli arşivinden iddialı bir elbise tercih etti. Fotoğraf: Instagram

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.