Erdoğan: Ekonomi adeta uçuşta

Ekonomi 9 Ağustos 2020
Bu haber 4 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’da kıldığı Cuma namazı sonrası ekonomi konuştu. Kurlardaki hareketlilik için “Zamanla yerine oturacak, bunlar gelip geçici” dedi. “Terörle mücadelenin bedava yapılmadığını” söyledi, “Yetişemedikleri üzüme koruk diyorlar” diyerek damadı Berat Albayrak’a arka çıktı. Partisinin iktidara geldiği 2002 ile bugünkü rakamları kıyaslayarak ekonomi performanslarını övdü. Erdoğan, “Buzdolabı satışlarına bakıyoruz. 2002 ‘de 1 milyon 88 bindi. 2017 itibariyle 3 milyon 107 bin, 2019’da ise 2 milyon 486 bin adede çıktı” dedi. Erdoğan, “Ekonomimiz adeta uçuşta” diye konuştu.

İktidar ‘manipülasyon’, ‘algı’, ‘lejyoner’, ‘faiz lobisi’ dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kurdaki sert artışı ‘manipülasyon ve algı operasyonu’ olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, faiz lobilerine ve döviz kuru üzerinden manipülasyon yapmak isteyenlere inat ekonominin döndüğünü söyledi. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, ekonominin krizde olduğunu iddia edenlerin ‘lejyoner siyaset’ yaptığını öne sürdü.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da döviz, kur, ekonomi diyenleri ‘AK Parti’den kurtulmalıyız’ lobisi olarak adlandırdı. Ordu göreve pankartından girdi, 27 Nisan’dan, FETÖ’den, Yunan tezlerinden çıktı.

Berat Albayrak polemiği

Ekonomik göstergelerde başlayan negatif oynaklığın ardından AK Partili sosyal medya çevreleri ile AK Partili siyasiler Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı savunan bir kampanya başlattı. Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Neymiş efendim emperyalistlere karşı Hazine Maliye Bakanı’nı koruyacakmışız. Emperyalizme karşı bir mücadele varsa sizin göreviniz bakanı değil milli onurumuz olan Türk Lirasını korumaktır” dedi.

Kur dalgasının hasar raporu 

Döviz kurlarının sarsıcı şekilde yukarı hareketlenerek rekor seviyelere yükseldiği geçen haftayı, ABD doları bir önceki haftaya göre yüzde 3,18 değer kazanarak 7,2030 liradan, euro yüzde 3,41 artışla 8,4830 liradan kapattı. Borsa ise son saatlerdeki toparlanmasına rağmen hafta sonu tatiline geçen haftaya göre yüzde 5,88 azalarak girdi. Geçen hafta 712,00 lira olan çeyrek altının fiyatı yüzde 7.17 oranında artışla 763,00 liraya yükseldi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.