Futbolun kara yüzü: Taktiğin siyahı beyazı olur mu?
Üsküdar Amerikan Lisesi'nden 16 yaşında bir öğrenci, Ulus Özel Musevi Lisesi'ne atılan golden sonra Nazi selamı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu öğrenci hakkında disiplin soruşturması açtı.
14 Mart’ta İstanbul’daki liseler arası turnuvada Üsküdar Amerikan Lisesi ile Ulus Özel Musevi Lisesi karşılaştı. Üsküdar Amerikan Lisesi’nin attığı golden sonra ortalık bir anda karıştı. Arbedenin nedeni gol kutlamasında verilen Nazi selamıydı. İki takımın hocası takımları sahadan çekti. Irkçılık lisede sahaya inmişti. Ulus Özel Musevi Lisesi’nin beden öğretmeni söz konusu hareketi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet eden dilekçe yazdı.
Olay aynı gece İzzet Stamiti tarafından sosyal medyada duyuruldu. Stamiti’nin iddiasına göre Üsküdar Amerikan Lisesi’nin bütün öğrencileri toplu halde Nazi selamı yapmıştı. Görüntüler her iki tarafta da bulunuyordu. Türk Yahudi Toplumu, Stamiti’nin açıklamalarının doğruluğunu teyit etti. Gerekli girişimde bulunulduğunu açıkladı. Üsküdar Amerikan Lisesi’nden yapılan açıklamada da olaydan dolayı üzüntü duyulduğu belirtiliyor ancak Nazi selamının toplu olarak değil bir öğrenci tarafından yapıldığı söyleniyordu.
Üsküdar Amerikan Lisesi Müdürü Özgür Akas, Gercek Gündem’e yaptığı açıklamaya göre Ulus Musevi Lisesi Müdürü ve Genel Koordinatörü’nü olaydan sonra hemen aradı. Üzüntülerini ve özrünü dile getirdi. Akas, “Bu konudaki tonumuz 147 yıldır bellidir. Bizim tarafımızdan asla kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.
‘Topluca planlanmış bir olay değil’
Müdür Akas’a göre bir öğrencinin o an hiç düşünmeden yaptığı bir davranış söz konusuydu. Akas şöyle konuştu: “Toplu, planlanmış bir şey kesinlikle değil. Olay üzerine koçumuz takımı hemen çekiyor. Ne bizim öğretmenimiz ne karşı takım öğretmeni olayı birebir görmüş değiller. Çocuk elini kaldırır kaldırmaz zaten arkadaşları onun üzerine abanıp, ‘ne yapıyorsun’ diye elini indirmişler.”
Müdür Akas’ın verdiği bilgiye göre Nazi selamını veren 16 yaşındaki bir çocuktu. Hem çocuk hem ailesi olaydan dolayı üzüntülüydü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı soruşturmada hem çocuk hem velisi pişmanlıklarını bildiren bir dilekçe yazdı. Nazi selamı yapan çocuğa verilecek ceza Milli Eğitim Bakanlığı soruşturması sonrasında belirlenecek.
Üsküdar Amerikan Lisesi’nde isyan: İnsanlık suçu
Olaya bir tepki de Üsküdar Amerikan Lisesi’nin 1997 mezunlarından geldi. Nazi selamı verilmesini ‘nefret suçu olarak niteleyen mezunlar, okul yönetiminden hızlı, şeffaf ve etkin bir disiplin soruşturması yapılmasını ve olaya karışan öğrencilerin okul hayatları boyunca spor etkinliklerinden men edilmesini istedi. Ayrıca Nazi selamını engelleyemeyen öğretmen ve koçlar hakkında da disiplin soruşturması yürütülmesi talep edildi.
Sporun en büyük sorunlarından biri ırkçılık
Irkçılık halen spordaki en büyük sorunlardan biri. Spor dünyası ırkçılıkla mücadele etmek için kurallarını her gün sertleştiriyor ancak buna karşın durmuyor. Şu an Vakıfbank’ta forma giyen ve dünyanın en büyük voleybolcularından olan Paulo Egonu, İtalya’da ırkçı saldırılara uğradığını açıklamıştı. Aynı şekilde Real Madrid’in Brezilyalı yıldızı Vinicius Junior, koyu teni nedeniyle İspanya’da ırkçıların hedefi oldu.
Nazi selamını futbola Paolo di Canio getirdi
Yeşil sahalara Nazi selamını taşıyan oyuncu ise Lazio forması giyen Paolo di Canio oldu. Futbolcu, 2005 yılındaki Roma’ya karşı attığı golden sonra Nazi selamı verdi. 10 bin Euro ceza aldı. 2006’da solcu kimliği ile bilinen Livorno takımına karşı aynı hareketi tekrarladı. Bu sefer 10 bin Euro’nun yanı sıra bir maç men cezası verildi. 2013 yılında Yunanistan’ın AEK takımının orta saha oyuncusu 20 yaşındaki Giorgos Katidis, Veria maçında golü attıktan Nazi selamı verdi. Yaptığı hareketin ‘Nazi selamı olmadığını’ savunan Katidis, Yunanistan Federasyonu tarafından ağır şekilde cezalandırıldı. Futbolda daha sonra bir türlü dikiş tutturamayan oyuncu şu an 30 yaşında ve kulüpsüz.
Ters Nazi selamı!
Sadece Nazi selamı değil bazı oyuncular ters Nazi selamı nedeniyle de ceza aldılar. Özellikle Fransa ve Belçika’da Yahudi karşıtları tarafından kullanılan ve “quenelle” adı verilen ters Nazi selamında sol el, sağ omuzun üzerine konuluyor. 2014’te Antwerp forması giyen Omar Rahou, Avrupa Kupası maçında attığı golden sonra ters Nazi selamı verdi. Yıllar içinde bu konuda hassaslaşan UEFA oyuncuya 10 maç men cezasını kesti. Bir dönem Fenerbahçe forması giyen Fransız Nicolas Anelka, West Bromwich Albion’ın West Ham United ile oynadığı maçta ters Nazi selamı verdi. Anelka, 5 maçla cezalandırıldı.
Taraftara ömür boyu men
Ekim 2022’de Sydney United ile Macarthur arasında oynanan Avusturalya Kupası finalinde bir taraftarın Nazi selamı verdiği tespit edildi. Avustralya Futbol Federasyonu, taraftara, ırkçılığa karşı sıfır tolerans kapsamında futboldan ömür boyu men cezası verdi.