Tek suçu Putin’in trenini fotoğraflamaktı: Artık köşe bucak kaçıyor

31 yaşındaki Mihail Korotkov, tren gözlemcisi unvanının hakkını vererek 2018'de Putin'in özel trenini görüntüledi. Artık Rusya dışında yaşıyor.

Dünya 15 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

31 yaşındaki Mihail Korotkov yaşamı boyunca trenlere karşı büyük bir sevgi besleyen ve bu tutkusunu internet üzerinden dünyayla paylaşan bir tren gözlemcisi.

Putin’in treninin görüntüsü resmi kaynaklara göre bu şekilde. Ancak son hali, Putin’e yakın bir kişinin şirketi tarafından dizayn edilerek daha güvenli, daha gizli ve şatafatlı hale getirilmiş. (Kaynak: Kremlin)

Onu diğerlerinden ayıran şey ise girmeyi tercih ettiği tehlikeli yol. Korotkov, Rusya Lideri Vladimir Putin’in zırhlı, pencereleri kapalı, gizemli trenini fotoğraflamayı kafasına koyup, bunu 2018’de başararak blogunda yayınlayınca hedef haline gelmiş.

“Sıradan ölümlüler böyle bir trende seyahat etmezler” notuyla sunduğu fotoğraflarlar büyük sansasyon yaratırken, Rus liderin dillere destan güvenlik kaygılarının tetiklenmesine yol açmış. Çünkü Rus medyası ortaya çıkan trene yapabildiği kadar yaklaşmaya çalıştı.

Halen İngiltere’de sürgünde yaşayan muhaliflerden, eski oligark Mihail Khodorovski’ye yakın Dossier Center’ın trenle ilgili araştırması trenin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası daha fazla kullanıldığını ortaya koyarken, uçaklar gibi izlenemeyen bu trenin Putin’in seyahatlerini kolaylaştırdığını duyuruyordu. Putin’in özel bir hatta yol aldığı, özel istasyonlar inşa ettirdiği de ayrıca ortaya çıkarıldı.

Putin zırhlı trenle, özel istasyonları kullanarak seyahat ediyormuş

‘Hobime daldım, sonuçları düşünemedim’
Korotkov, trenlere merakının başını nasıl belaya soktuğunu The Washington Post’a anlatırken, “Hobime o kadar dalmıştım ki gerçekten nadir fotoğraflar çekmeye çalışıyordum. Meydan okuma da o kadar büyüktü ki sonuçlarını düşünmüyordum” diyor.

31 yaşındaki Mihail Korotkov, tren gözlemcisi unvanının başına açtığı iş ve Rusya’nın politik iklimi nedeniyle hali hazırda Sri Lanka’da yaşıyor.

2021’in mayıs ayında, Youtube videosunun altındaki yorumlarda, yakın arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmesinin deşifresini görünce istihbaratın da peşinde olduğunu nihayet anlamış. Bu işareti doğru okuyarak paylaşımlarına son vermiş ama savaş karşıtı olması ve Rusya’nın politikasını desteklemiyor oluşu yüzünden ülkeden ayrılma planları yapmaya başlamış. 2022’nin eylül ayındaki seferberlik kararıyla ülkeden kaçmış. İzlediği kaçış rotasında Kazakistan ve Hindistan’ı aşan Korotkov, şimdi Sri Lanka’da asıl mesleği olan öğretmenliği internet üzerinden icra ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.