ABD’deki yangın Avrupa’ya sıçradı: Bu kez Credit Suisse kabusu

Üç bankanın batışıyla ABD’de başlayan yangın Avrupa’ya da sıçradı. İsviçre’nin en büyük bankalarından Credit Suisse hisseleri yüzde 30 değer kaybederken, Fransız ve Alman bankaları da büyük darbe yedi.

Ekonomi 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Üç bankanın batışıyla ABD’de piyasalarında başlayan endişeler Avrupa’ya da sıçradı. İsviçre’nin en büyük bankalarından Credit Suisse hisseleri yüzde 30 değer kaybederken, Fransız ve Alman bankaları da darbe yedi.

ABD’de Dow Jones , S&P 500 ve NASDAQ Composite Endeksleri dün güne düşüşle başlarken önceki gün kayıplarının önemli bölümünü geri kazanan orta büyüklükteki Amerikan bankalarının hisse senetleri dün yine değer yitirmeye devam etti. Orta büyüklükteki bankalardan First Republic Bank yüzde 18, PacWest Bancorp yüzde 11 değer kaybederken, dev bankalar da düşüşten payını aldı. JPMorgan Chase & Co’nun hisseleri yüzde 4.9, Bank of America’nın hisseleri ise yüzde 1.9 değer yitirdi.

Dün esas kasırga Avrupa piyasalarında esti. ABD’deki bankacılık krizinin Avrupa’ya yayılacağı endişesi uzun yıllardır büyük sorunlarla baş etmeye çalışan dünyanın en büyük bankalarından Credit Suisse’in hisse senetlerinin yüzde 30 kaybederek dip yapmasına neden oldu. Ayrıca bankanın en büyük hissedarı Saudi National Bank’den gelen “Credit Suisse’e daha fazla para koymayacağız” açıklaması ortalığı daha da karıştırdı. Yüksek değer kaybı nedeniyle Credit Suisse hisselerinde işlemler geçici olarak durduruldu. Akşam saatlerinde İsviçre Merkez Bankası Credit Suisse’e 50 milyar İsviçre frangı borç verdi. Bu paranın bankanın yaşadığı kanamayı durdurup hem müşterilere hem de yatırımcılara güven vermesi hedefleniyor.

Fransız bankaları Société Générale ve BNP Paribas hisseleri yüzde 10’dan fazla değer yitirirken, Alman Deutsche Bank ve İngiliz Barclays Bank yüzde 9 civarında düştü.

17 Avrupa ülkesinde toplam piyasa değerinin yüzde 90’ını oluşturan farklı büyüklükteki 600 şirketin hisselerinin içinde bulunduğu Stoxx 600 Endeksi de banka hisselerindeki büyük düşüş nedeniyle yüzde 3’e yakın değer yitirdi.

ABD’de Federal Reserve’in faiz artırımı konusunda daha ihtiyatlı davranacağına ilişkin beklenti yüzünden kamu kağıtlarının getirisi de düştü. Krizin hız kesmekle birlikte dün de devam ettiğine ilişkin yaygın görüş Fed’in 22 Mart’taki toplantısında yapışkan enflasyona rağmen faiz artırımı yapmasını zorlaştıracağa benziyor.

Borsa İstanbul’u etkilemedi

ABD ve Avrupa borsalarındaki düşüşün Borsa İstanbul’u şimdilik fazla etkilemediği görülüyor. BİST 100 Endeksi günü yüzde 1.65 düşüşle 5121 puandan kapattı. Dünya borsalarında düşüşün lokomotifi olan bankacılık hisseleri Borsa İstanbul’da az da olsa değer kazandılar. Analistler BİST 100 Endeksi’ndeki düşüşle ilgili olarak “Seçimlere kadar inişli çıkışlı seyir devam edecek” dediler.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.