Endonezya’da insafsız deneme: Okula sabah 05.30’da gidecekler

Endonezya, Kupang'da yapılan pilot uygulama herkesi kızdırdı. Sabah 05.30'da derse başlayacak olan 12'nci sınıf öğrencileri ve velileri karara tepkili.

Dünya 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ders zilinin 05.30'da çalması pedagoglara göre son derece sakıncalı.

Endonezya’da halkın sindirmesinin pek mümkün olmadığı bir deneme yapılıyor. Ülkenin Doğu Nusa Tenggara bölgesinin başkenti Kupang’daki 10 okulda hayata geçirilen pilot uygulamaya göre 12’nci sınıf öğrencileri derslere karanlıkta başlıyorlar.

Buna göre öğrenciler ilk ders zilinin çaldığı 05.30’da okula yetişmek için yollara düşüyor. Kararın mimarı olan Vali Viktor Laiskodat, bunun öğrencilerin disiplinini artırmak amacıyla alındığını öne sürüyor. Veliler ise öğrencilerin büyük yorgunluk yaşadıklarının altını çiziyor. Endonezya genelinde okullar sabah 7 ya da 8’de başlarken, bölge bu denemeyi sürdürmekte kararlı.

Tepkilere aldırmayan yöneticiler, bu uygulamayı memurlara da yansıttılar ve onlar da deyim yerindeyse yandı: Devlet memurları da mesailerine 05.30’da başlıyorlar.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin 2014 tarihli araştırmasına göre ortaokul ve lise öğrencilerin ders başlama saati en erken sabah saat 08.30 olmalı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.