Eğitim İş’ten Antakya’da ‘Sessiz Yürüyüş’: Sorunlar devam ediyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Eğitim İş'i ziyaret etti ve eğitimdeki sorunları dinledi. Eğitim İş Genel Başkanı Özbay, ziyareti çok değerli bulduklarını belirterek başlattıkları eylem sürecini 10Haber'e anlattı.

Gündem 15 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yeni eğitim öğretim yılı pazartesi itibarıyla başladı ve birçok sorun da yeniden hatırlandı. Öğretmen maaşının enflasyon karşısında erimesi, aynı işi yapan öğretmenlerin farklı unvanlara sahip olması, öğrencilerin ekonomi nedeniyle karşı karşıya kaldığı sağlıksız beslenme gibi sorunlar da gündeme geldi. Bunlarla birlikte 6 Şubat depremlerinin vurduğu kentlerdeki eğitim sürecinin nasıl ilerleyeceği de esas sorunlardan biri.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Eğitim iş Genel Başkanı Kadem Özbay, görüşme sonrası basın açıklaması yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu gelişmelerin üzerine Eğitim İş’i ziyaret etti ve sorunlara dair bilgi aldı. 45 dakika süren görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ile Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, basına açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Öğretmenler zorda, çocuklar yeterince beslenemiyor. Tasarruf diye çocukların boğazından kesiyorlar” dedi ve liyakatsizlik üzerinden iktidarı eleştirdi.

‘5 farklı unvan, aynı iş’

10Haber’e konuşan Kadem Özbay, eğitimdeki sorunların sadece okullar açıldığında hatırlandığına dikkat çekti ve eğitimin ülke gündeminin birincil meselesi olması gerekirken arka plana atılmasını eleştirdi. Bu anlamda Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin önemli olduğunu ifade eden Özbay, Kılıçdaroğlu’na öğretmenlerin ve öğrencilerin sorunlarını anlattıklarını belirtti. Öğretmenlerin artık ev kiraları nedeniyle büyükşehirlerde işlerini yapamayacak duruma geleceklerini vurgulayan Özbay, bugüne dek ekonomik, mesleki tükenmişliğin bu kadar yaşanmadığını aktardı. AK Parti iktidara geldiğinde öğretmenlerin maaşlarının daha az olduğunu ama alım gücünün daha yüksek olduğunu ifade eden Özbat, şu anda ev kiralarına bu maaşların yetmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun da kendilerine bu sorunların farkında olduğunu söylediğini belirten Özbay, formasyonun birçok fakülteden verilmesinin de bir sorun olduğunu kendilerine ilettiklerini aktardı.

“Sınavla öğretmene unvan veriliyor. Öğretmenler bu sınavlara ihtiyaçları olduğu için girdi. Çünkü bu unvanları alan öğretmenlere 3 bin liradan 6 bin liraya kadar farklı ücretler verdiler” diyen Özbay, bunun eğitim barışını zedelediğini belirtti. Unvan verildiğinde farklı bir görev tanımının da beraberinde gelmesi gerektiğine değinen Özbay, “Aynı iş 5 farklı unvan var” dedi.

Antakya’da ‘Sessiz Yürüyüş’ yapılacak

‘Barınamıyoruz, geçinemiyoruz’ eylemlerinin başladığını ve her ayın 15’inde maaş bordrolarıyla alanlarda olacaklarını aktaran Özbay, Kasım ayında da birçok şehirde alanlarda olacaklarını söyledi. Ayrıca 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde de ‘Başöğretmenimizi anıyoruz, göstermelik kutlamalarınızı kabul etmiyoruz’ sloganıyla Eğitim İş iş bırakacak ve 25 Kasım’da da Ankara buluşması yapılacak.

Deprem bölgesine dair Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiklerini aktaran Özbay, cumartesi günü de Antakya’da ‘Sessiz Yürüyüş’ yapacaklarını söyledi. Özbay, “Bölge illerinden arkadaşlarımız da temsilen katılacak ve kaybettiğimiz vatandaşlarımız adına ‘Sessiz Yürüyüş’ gerçekleştireceğiz. O bölgede genel ve eğitime dair sorunları raporlaştırıp kamuoyuyla paylaşacağız. Bölgede hijyen sorunlarının devam ettiğini, ikili eğitimin olduğu birçok yerde okulların yarısının kullanılamadığını, en iyi okullara valilik, emniyet gibi devlet kurumları tarafından tabiri caizse el konulduğunu Sayın Genel Başkan’a ifade ettik” dedi.

Ankara’da 20-22 Ekim’de akademisyenlerin de katılacağı ‘Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı eğitim kongresi’ düzenleneceğini ve buna Kılıçdaroğlu’nu da davet ettiklerini belirten Özbay, Kılıçdaroğlu’nun bir eğitim sendikasına eğitimi önceleyerek özel bir ziyaret yapmasının değerli olduğunu söyledi.

Öğrencilerin beslenme sorununa da değinen Özbay, seçimden önce okul öncesi öğrencilere yemek verilmeye başlandığını ama seçimden sonra bunun kesildiğini ifade etti. “Çocuklara bir öğün yemek hakkı çok görüldü” diyen Özbay, seçimden önce verilen yemeklerin parasının bakanlık tarafından okullara tam olarak ödenmediğini aktardı.

Ders zili çaldı ama Niğde'deki 30 çocuk duymadı: Müfettiş bekliyorlarDers zili çaldı ama Niğde’deki 30 çocuk duymadı: Müfettiş bekliyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.