Et ithalatı başladı ancak ucuzluk ramazana yetişmeyecek

Et fiyatlarının son 3 ayda yüzde 50'nin üzerinde artarak 300 liraya dayanması üzerine yeniden ithalat başlladı. Geçen hafta başta Macaristan olmak üzere Avrupa'dan karkas et gelmeye başladı ancak fiyatların yarıya inmesi ramazan ortasını bulacak.

Ekonomi 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Et fiyatlarının son 3 ayda yüzde 50’nin üzerinde artarak 300 liraya dayanması üzerine ithalat için yeniden düğmeye basıldı. Geçen hafta itibarıyla başta Macaristan olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinden taze karkas etler gelerek market ve kasaplara dağıtılmaya başladı. İthalat son zamanlarda fiyatı neredeyse her gün artan et fiyatlarını indirmedi ancak yükselişinin hızını kesti.

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut,  23 Mart’ta başlayacak olan ramazan öncesi 150 liraya inmesi beklenen fiyatların o düzeye gelmesinin zor olacağını belirterek, indirimin ramazan ortasını bulabileceğini söylüyor.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal ise zamların bir buçuk aydır otomatiğe bağlandığını belirterek,  “Sosyal medyadan kesmeyin 130, 140, 150 olacak diye spekülasyon yapıldı. Araya depremin de girmesiyle karkas et 180 lira oldu. Sanki altın borsası gibi her hafta 10-20 lira zamlandı” diyor. “Eskiden ramazan ve kurban bayramlarında gelirdi bu zam” diyen Günal, “Depremde 8 bine yakın hayvan öldü. Ramazanın gelmesiyle beraber fırsatçılar etin üstünden devamlı oyunlar oynadı” diye konuşuyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Dr. Ahmet Yücesan da yılbaşından bu yana et fiyatlarının yüzde 50 civarında arttığını belirterek, şöyle konuşuyor:

“Bu yüksek artış piyasada tedirginlik yarattı. Şu anda karkas et 170-180 lira arasında satılıyor. Piyasada ise fiyatlar 220-300 lira arasında değişiyor. Maliyet endeksi olarak karkas etin bu fiyatta olması belki normal ama alım gücü olarak 300 lira gibi bir rakama etin alınması maalesef biraz zor. Yani olması gerekenin üzerinde bir fiyat var. Köpük veya fahiş fiyat olarak söylenebilir. Geçen hafta gelmeye başlayan ithal etler fiyatları biraz frenledi. Yatay bir duruma geçildi.”

Fiyatlar semte göre değişiyor

İstanbul’da et fiyatları semtlere göre de farklılık gösteriyor. Ataşehir’de kıymanın kilosu 229, Esenler’de 270, Fatih’te ise 250 liradan satılıyor.

İstanbul Ataşehir’de kasap dükkanı işleten Onur Dinç, son zamanlarda et fiyatlarındaki artışının deprem ve son haftalarda çıkan şap hastalığından kaynaklandığını belirterek, “Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi’nde dana döş kıyma 229 lira, dana kuşbaşı 240 lira, kuzu pirzola 325 lira, dana antrikot 300 lira” diyor.

Fatih’te kasap Abdullah Arslan da fiyatları şöyle aktarıyor: Kemikli kuzu 170, kemiksiz kuşbaşı kuzu 235 lira. Dana döş 180 lira. Dana kemiksiz kuşbaşı 250 lira. Yağsız kıyma 250 lira. Dana antrikotta 290 lira. Pirzola 300 lira, kaburga kuzu 160 lira.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.