HDP kapatma riskine Yeşil Sol Parti ile karşılık verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında devam eden kapatma davasındaki sözlü savunmasını 11 Nisan’da verecek. HDP, bu savunmadan sonra AYM’nin her an kapatma kararı verebileceği ihtimalini değerlendirerek seçimlere Yeşil Sol Parti olarak girecek.

Siyaset 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında devam eden kapatma davasındaki sözlü savunmasını 11 Nisan’da verecek. HDP, bu savunmadan sonra AYM’nin her an kapatma kararı verebileceği ihtimalini değerlendirerek seçimlere Yeşil Sol Parti üzerinden girme kararı aldı.

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin’in, 21 Haziran 2021’de Anayasa Mahkemesi’ne ‘HDP’nin terör örgütü PKK’yla bağlantılı olduğu’ gerekçesiyle açtığı dava, 21 Haziran 2021’de AYM tarafından kabul edilmişti.

Yargılama devam ederken HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın sözlü savunması 14 Mart’tan 11 Nisan’a ertelendi.

HDP kurmayları, AYM’nin sözlü savunma tarihinden sonraki herhangi bir tarihte karar verebiliyor olmasının yarattığı riske karşı seçimlere, il ve ilçe teşkilatlanmalarını tamamlayıp seçime girme yeterliliği alan Yeşil Sol Parti ile girme kararı aldı.

10Haber’e konuşan HDP kaynakları, bu kararının seçimi riske atmamak üzere alındığını belirtirken Yeşil Sol Parti’nin hali hazırda HDP bileşeni olmasının ittifaklarda da sorun yaratmayacağını belirtti.

Yeşil Sol Parti’nin de yönetim şeması, HDP’ye benzer şekilde ‘eşbaşkanlık-eş sözcülük’ olarak yapılıyor. Fakat Yeşil ve Sol Parti’nin kendi kadroları da bulunuyor.

HDP kaynakları, bu durumun adaylık sürecini etkilemeyeceğini belirtirken ihtiyaç duyulması halinde olağanüstü genel kurul yapılabileceğini vurguladı.

Milletvekilliği adaylığı için görüşmelerin sürdüğünü aktaran kaynaklar, HDP’nin önceki dönem milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık’ın milletvekili adayı olabileceğini söyledi.

Bu arada HDP’nin avukatları, AYM’ye bir kez daha başvurarak, sözlü savunmanın 14 Mayıs’taki seçimlerden sonraki bir tarihe bırakılmasını talep etti. HDP, Ocak ayında da AYM’ye kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması için başvuruda bulunmuş, talep AYM tarafından reddedilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.