Sol ittifakta atışma: Tek sosyalist parti TİP değil… Erkan Baş’tan yanıt var

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın iki önemli ortağı HDP ile TİP arasında ortak liste tartışması devam ediyor. HDP’li siyasetçi Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş ortak liste yoksa ittifakın, seçim ittifakı niteliği kalmayacağını söyledi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş'tan yanıt geldi.

Siyaset 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs seçimlerine 40 gün kala siyasetin ve ittifakların gündemi milletvekili listeleri. İttifak protokollerinin Yüksek Seçim Kurulu’na sunulduğu ve Cumhurbaşkanı adaylarının kesinleştiği bu dönemde Emek ve Özgürlük İttifakı’nın iki önemli bileşeni olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) arasında da liste tartışması yaşanıyor.

Hakkında kapatma davası bulunan HDP ve ittifakın diğer bileşenleri seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden girmek konusunda hemfikir, TİP ise “Artı olarak katacağımız seçmenler var” diyerek bazı seçim bölgelerinde kendi isim ve logosuyla seçime gireceğini açıkladı. Yeni seçim yasası tek liste ile seçime katılan ittifaklara avantaj sağlıyor. HDP’liler kritik yerlerde küçük farklarla milletvekili çıkaramama tehlikesine dikkat çekerek TİP’e ortak liste çağrısı yapmayı dün de sürdürdü.

Kışanak ‘seçim ittifakı’nı tartışmaya açtı

Yedi yıldır tutuklu bulunan eski Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak Yeni Yaşam gazetesindeki yazısında, Meclis’teki tek sosyalist partinin TİP olmadığını belirterek “Bir tek oyu bile heba etmeye kimsenin hakkı yok. Bugünlerde söylediğimiz her sözün, aldığımız her kararın, yaptığımız ya da yapmadığımız her şeyin, 14 Mayıs akşamı ortaya çıkacak olan sonuçta etkisi olacağını bilerek hareket etmek gerekiyor” dedi.

Kışanak, ittifakın ortak cumhurbaşkanı adayı olmadığını, ortak seçim listesi de olmayacaksa ittifakın “seçim ittifakı” niteliğinde olmayacağını söyledi. Kışanak, “Sayın Erkan Baş, artık baraj kaygısı olmadığı için çok oy alacaklarını söylüyor. Evet, ittifakta olmak TİP için yüzde 7 barajını ortadan kaldırıyor ancak, barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi. HDP 7 Haziran’da barajı yıktı” ifadelerini kullandı.

HDP'den Yeşil Sol Parti seçim beyannamesi: Kürt sorununun çözümü silah değil diyalogHDP’den Yeşil Sol Parti seçim beyannamesi: Kürt sorununun çözümü silah değil diyalog

Demirtaş’tan TİP’e ortak liste, HDP’lilere ‘yıpratmayalım’ çağrısı

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Kışanak’ın açıklamalarına atıfta bulunarak TİP’e ortak liste çağrısında bulundu. Demirtaş’ın “Her bir arkadaşımız birbirinden değerlidir, yıpratılmaları asla doğru olmaz” ifadeleri de dikkat çekti. Twitter hesabından açıklama yapan Demirtaş özetle şunları yazdı:

“Tek bir milletvekilliğinin bile geleceğimizi belirleyeceği bu seçimde Türkiye’nin tüm sosyalistlerini, tüm demokratlarını Yeşil Sol Parti listelerine güç vermeye, güç almaya çağırıyoruz. Gültan Başkanımızın çağrısını yerde bırakmayalım. Değerli yol arkadaşlarımızın, çağrılarımızı karşılıksız bırakmayacaklarını umuyor, herkese dostça selam, sevgilerimizi gönderiyoruz.”

En yüksek başarı için elimizden geleni yapıyoruz

Tartışmalar sürerken bir açıklama da HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan geldi. Medyascope’a konuşan Sancar, “Önemli olan soruları yoldaşlık ve ortak mücadele iradesi çerçevesinde çözüme kavuşturmak ve en yüksek başarıyı elde edecek formülleri oluşturmaktır. Bizler bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Göreceksiniz bu sorunlar, şu anda konuşulan sorunların hepsi en iyi sonuca bağlanacak şekilde çözülecektir. Kimsenin karamsarlığa veya kaygıya düşmesine gerek yok. Görüyorsunuz demokrasi ittifakını boydan boya inşa ediyoruz. Kolay bir iş değil ama emek sarf edince oluyor, inanınca oluyor” dedi

CHP'den sonra HDP'den de 'bahar' mesajıCHP’den sonra HDP’den de ‘bahar’ mesajı

Erkan Baş: 41 ilde kendi listemizle gireceğiz

Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş’ın çağrısına TİP Genel Başkanı Erkan Baş’tan yanıt geldi.

Seçimlere 41 ilde kendi listeleriyle gireceklerinin altını çizen Erkan Baş, “Sevgili arkadaşlar, Bizim yoldaşlığımız da dayanışmamız da köklüdür. Kolay kolay yıkılmaz. Sizlerle, belki az konuştuğumuz için oluşan soru işaretlerine dair kaleme aldığım mektubu paylaşmak istiyorum. Gönlünüz ferah olsun. Birlikte direndik, birlikte kazanacağız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.