Amasra Maden Faciası raporu: Meclis 42 ölümde ihmal tespit etti

Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022’de yaşanan maden kazasını araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı.

Gündem 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022’de yaşanan maden kazasını araştırmak için kurulan Meclis araştırma komisyonu, raporunu tamamladı. Raporda, 42 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü İşletmesi’ne ait madende yaşanan kazanın en önemli nedeni olarak tali havalandırmanın yetersiz olması gösterildi.

19 Ekim’de Meclis’teki tüm partilerin ortak önergesiyle kurulan Meclis araştırma komisyonu, kazanın nedenlerine ve alınması gereken önlemlere dair 366 sayfalık raporunu tamamladı. 

Ak Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız Başkanlığı’ndaki komisyon, kazanın yaşandığı madende incelemelerde bulundu, sendika ve uzmanlarla da görüştü. 

Hazırlanan raporda kazanın yaşanmasına dair en önemli iki neden olarak ‘metan gazı varlığının ve patlamayı tetikleyici unsurların gerekli önlemlerle yönetilemediğine’ ve ‘tali havalandırmanın yetersiz olması’ gösterildi.

Raporda, bu iki sebebin kazanın yaşanmasına etkisine dair “Patlamanın meydana geldiği 14 Ekim 2022 tarihinde metan ölçüm değerleri incelendiğinde uygulanan havalandırma projesinin, metanın patlama alt limitlerinin altında kalması için yeterli olmadığı görülmektedir” denildi.

Ayrıca merkezi gaz izleme sisteminin sesli alarm sistemi ile uyum sağlamamasının, yer altı ile iletişim ağının zayıflamasına ve bilgi akışında aksaklıklara neden olduğuna dikkat çekilen raporda, kaza anında personel eksikliği nedeni ile merkezi gaz izleme odasında tek operatörün çalıştığı belirtildi. 

Komisyon raporunda kazanın yaşanmasına neden olan ihmallerle beraber alınması gereken önlemler hakkında da bir dizi tavsiye bulunuyor. 

Havalandırma projelerinin her ocağın özel şartlarına dikkat edilerek hazırlanması gerektiği vurgulanan raporda, denetim, ölçüm ve analizlerin düzenli yapılmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. 

Raporda yeni bir yasal düzenleme gerekliliğinden de bahsedilirken bu düzenlemenin gerekçesi olarak ise ihmal ve kazalarda sorumlu olanlara verilen cezaların caydırıcılığının arttılması olarak gösterildi. 

Raporda ihmalleri ve önerileri sıralayan komisyonun başkanlığında oturan Taner Yıldız,  2014’te 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Faciası yaşandığında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olarak görev yapıyordu.

Yıldız, 301 madencinin cansız bedenleri madenden çıkartılırken katıldığı canlı yayında kurduğu “Yıldız canlı yayında “Olayı duyunca hiçbir hazırlık yapmadan geldik. Arkadaşlarım soruyor neden iki gündür aynı gömleği giyiyorsun. Ben de durumumuz bu diyorum” cümleleri kamuoyundan büyük tepki görmüştü.

TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de istifaya davet edilen Yıldız, “İstifayı değerlendirmediğimi zannetmeyin. Ben ilkeleriyle yaşamış bir insanım. Bunu Soma kazasından sonra Bakanlar Kurulu’na ilettim. Şimdi 13 muhalefet partisi milletvekilinin de tavsiyesini bir kez daha Başbakanımla paylaşacağım. Kolay olanın istifa etmek olduğunu beni tanıyanlar bilir. Makam ve paraya bir bakışım var” demişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.