Havalar soğuyor, savaş ısınıyor: Ukrayna’nın taarruzunun sayılı günleri kaldı
Suudi Arabistan petrol alımına “tavan fiyat” uygulayan ülkelere satış yapmayacaklarını açıkladı. Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Energy İntellengence sitesine yaptığı açıklamada bu nedenle ülkesinin petrol üretimini azaltabileceğini belirterek “Diğer ülkeler de aynı uygulamayı yaparlarsa şaşırmam” dedi.
Bu tür politikaların, netlik ve istikrara büyük ihtiyaç duyulan bir zamanda yeni riskler ve daha fazla belirsizlik getirdiğini söyleyen bin Selman şunları söylüyor:
“Bu tür politikaların kaçınılmaz olarak piyasa istikrarsızlığını ve dalgalanmaları artıracağını yeniden vurguluyorum.”
Nitekim en büyük petrol üreticilerinden Rusya’nın ihracatına uygulanan “tavan fiyat”ın pek de işe yaramadığı görülüyor. G7 ülkelerinin, AB’nin ve Avustralya’nın Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rus petrolüne 5 Aralık 2022’den itibaren uygulamaya başlamış, Rusya da buna üretimi kısarak cevap vermişti. Petrol fiyatları bugün uluslararası piyasada 78 dolar civarında geziniyor.
Bakan Abdulaziz bin Selman acil durum stoklarının tüm zamanların en düşük düzeyinde olduğu günümüzde küresel talep artışının üretim kapasitesinin üzerinde olacağını belirtiyor. Enerji Bakanı bin Selman’a göre üretim kapasitesini artıracak yatırımları uygun bir şekilde gerçekleştirmek ve küresel acil durum rezervlerini uygun düzeyde tutmak bu nedenle önemli.
Suudi Bakan petrol fiyatlarının geleceği konusunda da birçok ekonomistle aynı görüşe sahip. Ekonomistler Çin’in “Sıfır Covid” politikasını terketmesinden sonra başlayan hızlı büyümesinin talebi artıracağını ve bunun da fiyatları yükselteceğini düşünüyorlar. Bu arada Suudi bakanın, OPEC ve müttefiklerinin 2023 Aralık ayına kadar uygulayacakları petrol üretimini kısma kararıyla ilgili “Anlaşmadan çıkacağımızı düşünenlerin 29 Aralık 2023’e kadar beklemeleri gerektiğini söylüyorum” şeklindeki sözleri en azından yıl sonuna kadar arz cephesinde bir artış olmayacağını gösteriyor. Çin’in talebinin artması durumunda, fiyatların bugünkü seviyenin hayli üzerine çıkması sürpriz olmayacak.
Ancak içinde bulunduğumuz günler petrol üreticileri için olumsuz gelişmelere ve sonuçlarına sahne oluyor. Nitekim dün küresel ekonomik yavaşlama beklentisiyle Brent petrolün varil fiyatı, gün içerisinde en düşük 75,92 dolara kadar geriledi ve 13 Aralık 2022 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü. Brent petrol, saat 15:41 itibarıyla dünkü kapanışa göre yüzde 1,98 düşerek 75,94 dolar oldu. Önceki gün 80,92 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,45 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrolde teknik olarak 78,45 ile 78,83 dolar aralığının direnç, 78,07 ile 77,69 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.