Suudi Arabistan Süper Kupa ile rap yapacak!

Çok değil beş yıl önce kadınların araç kullanamadığı, müziğin tabu olduğu Suudi Arabistan'da Galatasaray- Fenerbahçe arasında yapılacak Süper Kupa maçında Norm Ender sahne alacak.

Kültür Sanat 29 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Suudi Arabistan 2018’e kadar yasaklar ülkesi olarak bilindi. Kadınlar sürücü koltuğunda oturamadı, araçlarda müçik dinlemek imkansızdı. Veliaht prensken Muhammed Bin Selman’ın yetkileri eline almasıyla ülkede önemli kültürel değişimler yaşandı. Ilımlı İslam’a geçildi. İtalyan tenor Andrea Bocelli ile Moroon 5, Arabistan’da konser vererek diğer müzisyenlerin yolunu açtı. Ülkede aralarında opera ve çeşitli konser ile sinema salonlarının da olacağı 52 milyar dolarlık yatırım yapıldı.

Muhammed Bin Selman’ın kral olmasıyla Suudi Arabistan spor dünyasına da hızlı bir giriş yaptı. Otomobil sporlarından golfe kadar birçok sporda Suudi Arabistan sponsorluklarla ya da kendi turnuvalarını düzenleyerek hakimiyet kuruldu. Suudlar en ciddi yatırımıysa futbola yaptı. Premier Lig’de Newcastle Unied satın alındı. Önce Cristiano Ronaldo transferiyle Arabistan Ligi renklendirildi. Bu sezonun başında hem teknik direktörler hem ünlü futbolcular ülkeye göç etti. Futbola yapılan yatırımın başka bir ayağıysa ülkelerin Süper Kupa organizasyonlarının Arabistan’a getirilmesiydi. Serie A, LaLiga derken Türkiye Süper Ligi de akıma dahil oldu.

TFF Süper Kupa formatını değiştiriyor: Dört takım, Suudi Arabistan...TFF Süper Kupa formatını değiştiriyor: Dört takım, Suudi Arabistan…

Geçen sezonun Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası’nı kazanan Fenerbahçe kozlarını bugün Suudi Arabistan’da paylaşacak. Cumhuriyet’in 100. yılında her ne kadar iki kulübün Divan Kurulu maçların Türkiye’de oynanmasını istese de federasyon için para ağır bastı. Galatasaray ve Fenerbahçe de Arabistan’a uçtu.

TFF ise Türkiye’de yapmadığı Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamasını Süper Kupa maçı vesilesiyle Riyad’da yapmaya karar verdi. Bunun için seçtikleri isimse Cumhuriyetin 100. yılı şerefine bestelenen onca marş ve şarkının içerisinde toplumun en benimsediği eser ‘Parla’ya imza atan rap müziğin önemli ismi Norm Ender oldu. Galatasaray – Fenerbahçe öncesi sahne ona bırakıldı. Riyad’daki finalde, yıldız rapçi, yıla damgasını vuran marşı ‘Parla’yı seslendirecek. Cumhuriyetin 100. yılı şerefine bestelenen nice eser arasından sıyrılan eserin bestecisinin müzikal yolculuğu dikkat çekici şarkılar ve meydan okumalarla dolu.

Hayat Norm Ender’i rap müzikle buluşturuyor

Suudi Arabistan’a sesini dinletecek rapçi, gerçek adıyla Ender Eroğlu, 25 Mart 1985’te İzmir’de dünyaya geldi. Kuşağı ve içinde bulunduğu ortam onu kaçınılmaz bir biçimde rap ile tanıştırdı. Adeta kader ağlarını bu büyük tutkusuyla örüyordu. Zira babasının sahip olduğu plakçı dükkanında 1995 yılında Türkiye’den bir rüzgar gibi geçen Cartel’in şarkısı sıklıkla çalınıyordu. Henüz 10 yaşındayken Cartel sayesinde rap müzikle tanışan Norm Ender, müziğe duyduğu bu ilgi sayesinde etrafının da dikkatini çekti. Müziğe sadece ilgi duymadığı, aynı zamanda yeteneğinin de olduğunu ilk olarak öğretmenleri fark etti. Onların yönlendirmesiyle org eğitimi almaya başladı.

Metallica'nın gittiği yerde bir şeyler değişiyor: Yeni rota Suudi ArabistanMetallica’nın gittiği yerde bir şeyler değişiyor: Yeni rota Suudi Arabistan

Bir müzik kariyerinde her şey olması gerektiği gibi ilerlerken Norm Ender, lise eğitimini yarıda bıraktı. Zira müzik o denli hayatındadır ki burada başka bir konuya pek de yer yok gibiydi. Arkadaşı Erman Altnoğlu ile birlikte Norm grubunu kurduğunda henüz 14 yaşında bir delikanlıydı. Rap aşkı ve amatör ruhla kurulan bu grup bir süre yoluna devam etti. Ancak müzisyen, 2001 yılına gelindiğinde hayatında bir başka kırılma noktası yaşayacaktı. O yıl Sagopa Kajmer, Silahsız Kuvvet adıyla Cartel sonrası Türkiye’de ikinci bir hip hop dalgasına Ceza ile birlikte öncülük ederken Norm Ender de ilk şarkısını yayınlayacaktı. Üstelik o dönem imkânları ve henüz 16 yaşındayken.

Olaylı Akademi Türkiye günleri

Liseyi dışarıdan, bu meseleyi pek de uzatmadan bitiren genç müzisyen üniversitede medya ve iletişim üzerine eğitim alırken Bornova’daki salonlarda da rap söylüyordu. Ancak belli ki orası artık ona dar geliyordu. Bir dönem televizyonlarda furya haline dönüşen müzik yarışmalarından biri olan Akademi Türkiye’ye katılma kararı alır. 2004 yılında yarışmanın finaline kadar yükselmeyi başaran Norm Ender, kendisinden pop şarkısı söylemesi istenince bunu reddeder. Son evrede yarışmadan ayrılan müzisyen, bu olayın üstüne ‘Rap Dersi’ adlı şarkısını yazar.

Parla: Marş Norm Ender'den, klip Türkiye'denParla: Marş Norm Ender’den, klip Türkiye’den

Tavizsiz duruşu ve sert mizacıyla dikkat çeken Norm Ender, ilk bestelerinden itibaren politik konuları gündeminden düşürmezken kadın-erkek ilişkilerine dair şarkılar yazdı. Sonrasında karşısına sık sık çıkacak olan ‘Eksik Etek’ şarkısını da bu dönemde yazıldı. 2006’da Youtube’da yerini alan şarkı, o dönem için çok yüksek bir dinlenme rakamı olan 40 milyona ulaştı. Ancak şarkının sözleri ve özellikle de kadınlara yönelik kısımları tepki çekti. Bir süre sonra da Youtube’dan kaldırıldı. 20 yaşındayken yayınladığı bu şarkıyla adını çok büyük bir çevreye duyurmayı başarsa da bir o kadar tepki çeken müzisyen, en büyük tutkusundan uzaklaşmaya karar verir.

Türkiye’nin en çok dinlediği üç müzisyenden biri

Bu esnada üniversite eğitimi ve askerlik derken dört yılı geride bırakan Norm Ender 2010’da o güne kadarki şarkılarından oluşan bir albüm yayınlamak için harekete geçer. Kendi imkânlarıyla kaydettiği ‘Enderground’ ve ‘İçinde Patlar’ adlı iki albümünü yayınlayan müzisyenin bu çalışması daha çok “yeraltında” kaldı. Ancak 2010’lar tabiri caizse onun dönemi olacaktı. 2017 yılında yayınladığı ‘Aura’ adlı albümüyle büyük ses getiren müzisyen, Spotify verilerine göre o yıl, Türkiye genelinde en çok dinlenen üç müzisyenden biri oldu.

Norm Ender, Mekanın Sahibi’ ile 2019 yılına damga vurdu.

Mekanın sahibi geri geldi

2019 yılına gelindiğide Spotify’da yayınlanan bir şarkı, adeta ülke gündemine bomba gibi düştü. Bir süredir daha gündelik meselelere odaklanan rap şarkılarını yerden yere vuran Norm Ender, ‘Mekanın Sahibi’ ile geri geldi. İki yıllık bir aranın ardından yeni bir şarkı yayınlayan müzisyen, Ezhel ve Ben Fero gibi müzisyenlere diss attı. Kendisinden sonraki rapçi kuşağın şarkı sözleri, klipleri ve yaşantılarını da eleştiren sanatçının şarkısı yılın en çok dinlenen parçası olmayı başardı. Youtube’da yaklaşık 250 milyon kez izlenen şarkı, dikkat çekici bir rakama erişti.

2023 yılında Melih Gökçek’e göndermeler yaptığı ‘Konuşun Konuşun’ adlı şarkısını yayınlayan Norm Ender, Cumhuriyetin 100. yılı için de bir marş besteledi. ‘Parla’ adlı marş, yıl boyunca bestelenen çok sayıdaki parçanın arasında en çok benimsenen ve dinlenen eser oldu. Rapçi, şimdi bu marşını Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde de seslendirmeye hazırlanıyor.

Umarız Galatasaray – Fenerbahçe derbisi beş gün önce Kadıköy’deki karşılaşma gibi kısır ve sıkıcı olmaz. Eğer öyle olursa umudumuz Norm Ender olacak. Sesiyle belki Arap Yarımadası’nda ‘Süper’ bir etki bırakabilir.

Cumhuriyet ve müzik: Çıktık açık alınlaCumhuriyet ve müzik: Çıktık açık alınla

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.