ABD, MQ-9 kazasının görüntülerini yayımladı

ABD'nin Avrupa Komutanlığı, salı günü gerçekleşen İHA kazasının görüntülerini paylaştı. ABD'nin Rus uçağının yakıt boşalttığı iddiası bu görüntülerle doğrulanırken, Rusya aracın enkazına ulaştığını duyurdu.

Dünya 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD, insansız hava aracı MQ-9'un kaza anlarını paylaştı. Fotoğraf: ABD Avrupa Komutanlığı

Karadeniz’de salı akşamı ABD ve Rusya’yı geren bir çarpma olayı gerçekleşti. Rusya’ya ait 2 Su-27 uçağı, Kırım açıklarında ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracını (İHA) kıstırdı ve bu olay, MQ-9’un sulara gömülmesiyle sonlandı. Rusya olayın ardından eylemlerini gerekçelendirirken, sözkonusu İHA’nın Kırım üzerinde görüldüğü ve Rus topraklarına ilerlediği açıklamasını yaptı. ABD ise uluslararası hava sahasında dolaştığı için Rusya’dan izin almasına gerek olmadığını belirterek, çarpma olayından Rusya’yı sorumlu tuttu ve “beceriksizlikle” suçladı. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ellerinde çarpma anına dair görüntüler olduğunu ifade etti. ABD ordusunun Avrupa Komutanlığı hemen ertesi gün vakit kaybetmeden sözkonusu görüntüleri yayımladı.

Videoda, ABD’nin 30-40 dakika sürdüğünü iddia ettiği sıkıştırma anları görülüyor. Su-27 uçağının İHA’ya yaklaştıkça aracın önünü kesmek için yakıt boşalttığı ekrana yansıyor. Görüntülerin bir başka kısmında da Rus jeti yine bir geçiş yapıyor ve yaklaşırken tekrar yakıt boşaltıyor. Öte yandan yayımlanan videoda yakıt boşaltma faaliyetinin öncesi ya da sonrasında yaşananlar gösterilmiyor. Rus savaş uçağının İHA’yı vurduğu da görülmüyor.

Rusya enkaza ulaştı

ABD’li yetkililer, Kırım’ın yaklaşık 70 mil güneybatısında uluslararası sulara düşen İHA’nın hassas yazılımının operatörler tarafından uzaktan silindiğini ve böylece Rusya’nın enkazı ele geçirmesi halinde içerideki gizli materyallere erişme riskini azalttıklarını ifade etti. Bu konuda Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise insansız hava aracının kurtartılmasının düşük bir ihtimal olduğunu dile getirdi. Bunun bir sebebi ABD’nin Karadeniz’de arama çalışması yapacak bir gemisinin olmaması. İkinci neden ise Milley’nin ifade ettiği şekliyle enkazın 4-5 bin fit derinliğe gömülmesinin aramayı zorlaştırması.

Bununla birlikte enkazı kurtarmaya kararlı olduğunu açık açık belirten Moskova, Karadeniz’deki MQ-9 kaza alanına ulaştığını bildirdi. Kirby bu bilgiyi teyit etmekle beraber Rusya’nın enkazdan geriye istihbarat değeri olan herhangi bir şey elde etmesinin imkansız hale geldiğini bir kez daha vurguladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.