Ukrayna’daki savaş meydanında çeşit çeşit karakter: Tek niyetleri Ukrayna’nın bağımsızlığı değil

ABD'den binlerce kişi ya askeri deneyim kazanma ya para elde etme ya da bölgeden birşeyler getirme umuduyla Ukrayna'ya akın etti. Bağışçılar bu gönüllülerin cesaretini överek milyonlarca dolar yolladı. Peki bir yıldan uzun bir süredir devam eden bu gönüllülerin akıbeti ne oldu?

Dünya 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rusya-Ukrayna savaşının en sıcak çatışmalarının yaşandığı Bahmut bölgesinde Ukrayna ordusunun cephe hatlarından biri. Fotoğraf: AA

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden bir yıldan uzun bir süre geçti. Pek çok ülkeden gönüllüler, Ukrayna’nın yanında savaşta yer almak üzere yola çıktı. Bunların bir kısmı da ABD’den gidenlerdi. Ancak bazılarının tek niyetinin Ukrayna’yı Rus işgalinden kurtarmak olduğu söylenemez. Zira kayıtlara yansıyanlar, bazı gönüllülerin yardımseverlik kisvesi altında savaştan kâr elde etmeye çalıştıklarını gösteriyor.

Örneğin Virginia’dan bir emekli deniz yarbayı, askeri teknolojinin yasa dışı ticaretine ilişkin olarak yürütülen federal soruşturmanın odağında yer alıyor. Eski bir asker, Ukrayna’ya vardıktan sonra taraf değiştirip Rusya’ya iltica etti. Ukrayna’ya savaşmaya geldiğini söyleyen başka bir adam ise savaş alanından canlı güncellemeler yaptı, ABD silahlarına kolayca ulaşmasıyla övündü. Tek sorun orada asker olarak bulunmamasıydı.

Bu türden kişilerin savaş meydanında ortaya çıkmasının bir nedeni olarak ABD’nin savaştaki rolü gösteriliyor. Biden yönetimi Ukrayna’ya silah ve para desteği sağlıyor. Hatta ABD geçen yıl 24 Ocak-20 Kasım tarihleri arasında Ukrayna’ya hem insani hem de askeri yardım olarak toplamda 47,9 milyar dolar destekte bulunmuştu. Ancak Ukrayna topraklarına profesyonel birlikler göndermiyor.

Bu da ABD öncülüğündeki bir muharebede, savaş meydanına yaklaştırılmayacak kişilerin Ukrayna cephesinde kol gezmesine ve silah ile askeri teçhizata kontrolsüzce erişim sağlamasına yol açıyor.

ABD'deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreciABD’deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreci

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.